Afbeelding
dinsdag 16 januari 2018, 17:41

Startsein voor Buurtbemiddeling in gemeente Steenbergen gegeven

STEENBERGEN – Wethouder Cor van Geel heeft samen met WijZijn bestuurder Van Rijen tijdens een bijeenkomst op het gemeentehuis de officiële aftrap gegeven voor het project Buurtbemiddeling. Het is de bedoeling dat vrijwilligers na een interne opleiding gaan optreden als bemiddelaar bij conflicten tussen bewoners.

Het project is al eerder opgestart in gemeenten als Bergen op Zoom en Tholen en volgens coördinator Pascal Vos is het daar een succes. Wethouder Cor van Geel vertelt dat Steenbergen een dergelijk project aanvankelijk wat afgehouden heeft, maar nu er positieve geluiden over het welslagen van buurtbemiddeling komen overstag is gegaan. “Bij een conflict hoeven niet altijd meteen professionals te worden ingeschakeld. Door de inzet van buurtbemiddelaars blijkt dat in veel gevallen niet eens meer nodig. In onze gemeente trekken de twee woningcorporaties Stadlander en Woonkwartier bij dit project gezamenlijk op en met de hulp van vrijwilligers wordt bemiddeling toegepast als mensen in een wijk het niet goed met elkaar kunnen vinden en er een conflict ontstaat”, aldus de wethouder. Hij sprak lof uit richting de vrijwilligers die zich al zo snel hebben aangemeld. In de gemeente Steenbergen zijn er dat al tien.

“Andere mensen helpen”

Tijdens de bijeenkomst vanmiddag lieten drie vrijwilligers het gehoor weten waarom ze hun bijdrage aan bemiddeling leveren. Eén van hen – Steenbergenaar Barry de Groot – heeft een coachtraining gevolgd en doet graag praktijkervaring op. “Mijn thuis is mijn rustpunt. Daar zijn geen conflicten gewenst. Ik wil ook graag anderen helpen om een rustpunt te hebben”. Twee andere vrijwilligers Conny van Vugt en Remco Bronk zijn al langer met mediation aan de slag. Zij zien het ook als een goede manier om meer ervaring op te doen.

Conny van Vugt vertelde over haar eerste buurbemiddelingsgesprek. “Mijn bemiddeling heeft de twee bewoners die een conflict hadden helaas niet helemaal bij elkaar gebracht. Maar de gesprekken zorgden er wel voor dat de klager de gelegenheid heeft gekregen om zijn klacht te uiten. Hij was blij dat hij in ieder geval gehoord werd”, aldus de Welbergse.

Foto’s: Peter Vermeulen ©Steenbergse Courant / KijkopSteenbergen.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de Steenbergse Courant