Afbeelding
zondag 11 februari 2018, 06:00

Aardappel Markies gekozen als beste frietaardappel

KRUISLAND – Vrijdagavond 2 februari hield Kees Gommeren in samenwerking met Toine Koch de inmiddels vierde Frietproeverij. Dat gebeurde in zaal Koch, waar aardappelkenners uit voornamelijk de gemeente, maar ook daarbuiten, zich hadden verzameld. Zij keurden de frites van 12 aardappelrassen en namen vervolgens deel aan een quiz over deze lekkernij. Die quiz werd overigens gewonnen door een Belg.

Kees Gommeren is een bekend pootaardappelteler uit Kruisland. Bekend vanwege zijn professie – met 120 hectare pootaardappelen en 15 hectare consumptiepiepers geen kleine jongen – maar ook vanuit zijn betrokkenheid bij ZLTO en vanwege zijn fractievoorzitterschap van de plaatselijke VVD. De frietproeverij is in 2012 als aardigheidje begonnen. Destijds alleen voor de echt ingewijden – de pootaardappel studieclub – maar sinds 2014 opengesteld voor iedere friet minnende belangstellende.

“Ik zit inmiddels al 41 jaar in de aardappelen. Samen met mijn bedrijfsleider en neef Pieter Hopmans komen we uit op 65 jaar. Mijn bedrijf doet aan akkerbouw – de pootaardappelteelt – dienstverlening zoals sorteren, inpakken en koelen en aan handel in aardappelen. Daarnaast ben ik lid van de raad van commissarissen bij Agrico en dus ook op die manier met aardappelen in de weer”, vertelt initiatiefnemer Kees Gommeren. Hij vatte samen met Toine Koch het idee op van de proeverij.

Twaalf rassen

Het idee is redelijk serieus aangepakt. Vorige week vrijdagavond lagen 12 rassen keurig in kratjes uitgestald. Naast het traditionele Bintje ook de Fontane, de Innovator (die door MacDonalds wordt gebruikt), drie soorten Agria ook de Ramos, Markies, Challenger, Asterix, Lady Anna en een diepvriesaardappel.

De experts van deze avond moesten de friet van deze rassen beoordelen op kleur, vorm en smaak. Uiteindelijk werd de Markies als lekkerste frietaardappel gekozen, gevolgd voor de drie Aria soorten. De deelnemers aan de proeverij moesten ook aangeven welke friet bij welke aardappelsoort hoorde. Dat was een zeer lastige opgave, die gewonnen werd door Marion Buyzen. Zij raadde vijf van de twaalf rassen en scoorde daarmee veruit het hoogst.

Aardappelquiz

Na de proeverij namen de bezoekers deel aan een quiz over de aardappel. Deze werd met vlag en wimpel gewonnen door de Belg François van Hooijdonk.

Over twee jaar wordt een volgende proeverij gehouden. Dat wordt dan de vijfde in een totale serie van zeven.

Uit de Steenbergse Courant