woensdag 28 februari 2018, 11:00

Noodkreet van een inwoner

STEENBERGEN - De gemeente Steenbergen heeft (net al andere gemeentes in West-Brabant) al een aantal jaar een prachtig initiatief om mantelzorgers iets te ontlasten. De Dienstencheque. Met deze cheque kan een mantelzorger hulp in de huishouding voor een heel laag tarief in huis halen. Dit is een echte ondersteuning. De gemeente Steenbergen biedt de dienstencheque (mantelzorger vergoeding) voor 2 uur per week aan.

Dit is aan het eind van 2017 gecommuniceerd met alle mantelzorgers die geregistreerd staan via een nieuwsbrief (welke ook te vinden is op de website van het steunpunt mantelzorgers van de gemeente).

Elke maandagochtend om 8.30 uur stond onze vaste hulp op de stoep om 2 uurtjes te helpen het huis weer netjes te krijgen. Mijn man, de mantelzorger, hoeft nu naast zijn fulltime baan niet ook nog alles – wat ik helaas niet kan – te doen. 

We hebben in het weekend daardoor tijd om te genieten van elkaar en wat leuks te doen in plaats van dat het hele gezin uitgeblust op de bank zit.

Ik, omdat ik dingen heb gedaan die ik eigenlijk niet kan, mijn man omdat hij dan toch ook nog het hele huis moet schoonhouden en zoonlief omdat hij naast zijn huiswerk ook meer moet doen dan een gemiddelde brugklasser. 

Met helpen en samenwerken is niks mis, maar de zorg voor een ziek gezinslid, de participatie die we zo graag willen, is zwaar naast alle gewone dingen die gewoon door gaan. Daarom is de ondersteuning van de gemeente zo’n fijn gebaar.

Helaas kregen we 2 weken geleden ineens van TWB een telefoontje: “We mogen nog maar 30 minuten per week bieden. Je hulp komt voortaan nog maar eens in de 4 weken”.

Natuurlijk hebben we aangegeven dat dit niet gaat. We hebben contact opgenomen met de gemeente. Die zegt dat dit niet klopt. Zij zijn wel in gesprek met TWB gegaan, maar die hebben er geen verandering in gebracht. 

Als we TWB bellen om tekst en uitleg, krijgen we steeds een ander verhaal. De brief die we van TWB krijgen met uitleg gaat over het feit dat de gemeente Bergen op Zoom minder budget beschikbaar stelt . . . Gemeente Bergen op Zoom? ik woon in Steenbergen! 

De gemeente Steenbergen zegt steeds dat we recht hebben op 2 uur. Het advies.... “Stap over naar een andere aanbieder”. Dat houdt in . . . weer een nieuwe hulp, weer andere mensen in mijn huis, maar wel 2 uur hulp in de week.

Afgelopen week hebben we een laatste poging gedaan om bij TWB te kunnen blijven, maar zij weigeren de 2 uur per week te leveren zoals de gemeente belooft. Volgende week mag mijn vaste hulp nog 1 keer komen. Daarna stappen we noodgedwongen naar een andere organisatie over die ons heeft verzekerd gewoon het beleid van de gemeente uit te voeren.

Gemeente, doe harder je best om deze groep te helpen! Er wordt nu gewoon gesold met een groep die al zoveel doet voor een ander. TWB, ik heb hier geen goed woord voor over. Je houdt ons aan het lijntje, vertelt tegenstrijdige verhalen en stuurt een brief over een gemeente waar ik niets mee te maken heb!

Wieteke Mighorst, Steenbergen

(Ingezonden brief – onder verantwoording van de inzender)

Uit de Steenbergse Courant