Afbeelding
donderdag 26 juli 2018, 15:15

Suppen: Unieke ervaring op de Cruijslandse Kreken

KRUISLAND – De activiteiten die we met deze temperaturen kunnen ondernemen zijn beperkt, maar in een waterrijk gebied als de gemeente Steenbergen zijn ze er zeker wel. Naast zwemmen en varen, is er sinds kort een nieuwe toevoeging aan het watersportareaal: Suppen. Wie de Cruijslandse Kreken op een unieke manier wil beleven, kan zich melden bij de Blauwe Sluis aan de Kruislandsedijk 34. Daar wacht Mireille Mortiers van Bobla Sup & Surf met een heel nieuwe ervaring.

Jarenlang woonde en werkte de Roosendaalse Mortiers als surfinstructeur op Aruba. Terug op Hollandse bodem bleef het water haar trekken. De ontwikkeling van de Cruijslandse Kreken zag zij als de uitgelezen kans om daar wat mee te doen. Dat ‘wat’ werd Suppen, Stand Up Paddling.

Zo onder de knie

Voor wie het niet kent: een Supboard heeft de vorm van een uit de kluiten gewassen surfplank. De Supper gaat op dit board staan en verplaatst zich met behulp van een peddel over het wateroppervlak.

Dat klinkt simpel en dat is het ook volgens Mireille. “Iedereen die overeind kan staan, kan het. Al houd ik voor mijn lessen een minimale leeftijd van 10/11 jaar aan.” Wie met een Bobla-board over de Crujislandse kreken wil, moet wel ervaring hebben of anders een lesje erbij boeken. “Er zijn  een paar dingen die je moeten weten, met name met betrekking tot de wind en de stroming. Maar moeilijk is het niet, je hebt het zo onder de knie.”

Onder de indruk

Zodra de Supper de slag eenmaal te pakken heeft, kan het grote genieten beginnen. “Het is een prachtig gebied, nauwelijks nog ontdekt en ideaal voor deze sport.” Die bewering wordt dagelijks gestaafd door de deelnemers. “Zij komen veelal uit deze regio maar zijn totaal verrast en onder de indruk van de schoonheid van de kreken. Sommigen hebben hier vroeger geschaatst over de Kruisbeek maar dat is toch een totaal andere beleving. Bovendien kun je dankzij de rechte positie waarin je Supt over het riet heen kijken en maak je deel uit van het omringende landschap.”

Actief ontspannen

Wie nog nooit gesupt heeft moet eerst even een lesje volgen bij Mireille maar daarna liggen de Cruijslandse kreken, eventueel inclusief een ommetje via de Steenbergse Vliet en het Bovensas, open om ontdekt te worden. “Het is een actieve manier van ontspannen. Vooral de stilte in het natuurgebied is zo’n zaligheid.”

De tijd

Hoewel Mireille’s avontuur nog maar kort geleden begon, is zij dik tevreden over haar eerste seizoen. Het weer zit ons natuurlijk enorm mee en de mensen die al geweest zijn, zijn zo enthousiast dat het nieuws zich heel snel verspreid. Dat is mooi, al heb ik er de tijd voor uitgetrokken om bekendheid te krijgen. Ik heb geïnvesteerd in goed materiaal en dat levert zich op termijn absoluut op.”

Bloedmaan

Mireille doet meer met de Sup dan alleen de verhuur van de planken. Naast lessen verzorgt zij ook tours en yogalessen op de Sup. Wanneer het volle maan is, neemt zij liefhebbers mee op een nachtelijke tocht. Aanstaande vrijdag wordt binnen dit kader een erg bijzondere. Dan schijnt de volle bloedmaan die nu al de boeken in gaat als de langste zonsverduistering van deze eeuw. Wie dat mee wil maken vanaf de Sup, is te laat. De tocht is al volledig volgeboekt. Misschien volgende eeuw beter. De eerstvolgende ‘gewone’ volle maan is 26 augustus. Reserveren daarvoor kan nog wel.

Voor meer informatie Facebook Bobla sup & surf of www.boblasup.nl. Bellen kan ook: (06) 25102352.

Het meenemen van een hond zoals op de foto is overigens niet altijd mogelijk. Wie dit wil, dient hierover van tevoren in overleg te gaan met Mireille Mortiers.

Afbeelding
Afbeelding

Uit de Steenbergse Courant