maandag 19 november 2018, 12:45

Hof van Nassau: Buurvrouwen blijven ook hier buren

STEENBERGEN - Of ze eigenlijk wel een dagje zonder elkaar kunnen? Nou, daar hebben An Ooms (93) en de vier jaar jongere Toos de Groen eigenlijk nooit zo over nagedacht. Hoefde ook niet, want ze wonen al meer dan zestig jaar naast elkaar. Eerst aan de Zuidwal, de laatste jaren in Onze Stede. Over een paar dagen verhuizen ze opnieuw, deze keer naar Hof van Nassau. Het zal geen verrassing zijn: de beide dames hebben een riant appartement… pal naast elkaar: “Dat voelt lekker vertrouwd!”

Over één ding zijn An Ooms en Toos de Groen het snel eens: ze komen prachtig te wonen. Pas nog zijn ze met hun kinderen gaan kijken in het Hof van Nassau en ze zijn er nog van onder de indruk. “Het is allemaal zo ontzettend mooi”, zegt An. “De kamer, de tuin, het restaurant; er is werkelijk niks op aan te merken.”

Ons eigen groepje

Nog even en de twee hartsvriendinnen verruilen hun kamer in Onze Stede voor hun nieuwe appartement, vlakbij de Steenbergse jachthaven. Het wordt ongetwijfeld een drukke dag, maar om nu te zeggen dat ze ertegen opzien, dat toch niet. An Ooms gaat Onze Stede niet missen, zegt ze. “Niet omdat ik het hier niet naar mijn zin heb, maar ik woon er pas twee jaar. En de meeste mensen die ik ken, verhuizen gewoon mee dus we houden gewoon ons eigen groepje.” Ook buurvrouw Toos kijkt uit naar de overstap (‘Ik vind het leuk om te gaan’) maar toch maakt ze zich ook zorgen. Net als An trouwens. “Ik zit een beetje met de inrichting van mijn kamer. Ik vind dat lastig, weet niet goed waar ik al mijn spulletjes weg moet zetten. Maar volgens mijn kinderen komt dat allemaal goed. Mijn zoon heeft alles meubeltjes op schaal getekend zodat we er op de plattegrond mee kunnen schuiven. Ik ben er de hele dag mee bezig.”

Opnieuw buren

Dat ze opnieuw buren worden, is voor de dames geen grote verrassing. “We hebben er zelf om gevraagd”, bekent Toos de Groen. Hoe anders was twee jaar geleden. Zelf woonde ze al even in Onze Stede, toen het appartement naast dat van haar vrij kwam. “De nieuwe bewoner bleek An te zijn. Mijn oude buurvrouw. Nou, wie had dat ooit kunnen denken?” Buurvrouw An zeker niet. Zij woonde, de negentig al voorbij, nog altijd in haar huis aan de Zuidwal, toen ze plots werd opgenomen in het ziekenhuis. “Ik heb mijn oude huis daarna nooit meer gezien. Ik kon tijdelijk terecht in het Elisabeth in Halsteren, maar daar wilde ik natuurlijk niet blijven. Ik wilde terug naar Steenbergen. Toen er een kamer vrijkwam in Onze Stede heb ik meteen ja gezegd. Bleek dat de kamer naast die van Toos te zijn. Is dat toeval of niet?”

Mooi en netjes

Daarvoor woonden de twee - slechts gescheiden door een brandgang - naast elkaar aan de Zuidwal. “In die tijd - dik zestig jaar geleden - de plek met het mooiste uitzicht van heel Steenbergen”, beweren ze beiden vol overtuiging. De huisjes waren net nieuwgebouwd, pal tegen het centrum van de stad, met zicht op de volkstuintjes en later het stadspark. “We hebben er allebei met heel veel plezier gewoond”, zegt Toos. ‘Zestig jaar is best lang, An woonde er zelfs nog een paar jaar langer. Het was een leuke straat, met leuke mensen die iets voor elkaar over hadden. Tegenwoordig is het allemaal ikke, ikke, ikke, maar toen maakten we nog elkaars stoepen schoon. Alles was mooi en netjes. Dat is niet meer.”

Voor het leven 

De ‘buurvrouwen voor het leven’ bewaren mooie herinneringen aan hun straat en de tijd die ze daar samen met hun gezinnen doorbrachten. Toos leerde haar man Jan kennen toen ze nog op de Welberg woonde, waar haar vader hoofd van de school was en zij als kindermeisje nog bij bakker Harry van Broekhoven diende. An trouwde met Cees, die - om de hoek - bij de AKU werkte maar in Steenbergen toch vooral bekend is als de oprichter van toneelvereniging De Vrolijke Spelers. “Ach, doe speelden zo mooi. Ik heb alle video’s nog van de voorstellingen in d’Ouwe Stempel (vroegere ouderensoos, red.). Die zijn prachtig. We krijgen in het Hof van Nassau allemaal een nieuwe televisie; ik ga ze met veel plezier nog eens allemaal bekijken.”

Tekst: Marc Molenaars

--------------------------------------------------------

Dit artikel maakt onderdeel uit van de special ‘Hof van Nassau’ uit de Steenbergse Courant editie van vrijdag 16 november. Deze special is mede mogelijk gemaakt door de volgende organisaties:

TanteLouise: Op een waardige manier oud worden, of u nu thuis woont of in één van de zorg- of verpleegcentra: tanteLouise biedt de beste zorg, waar thuis ook is. Meer informatie: tantelouise.nl.

Gemeente Steenbergen: Gemeente Steenbergen is erop gericht om alle taken uit te voeren die in direct belang zijn voor de inwoners van de gemeente Steenbergen. Meer informatie: gemeente-steenbergen.nl.  

Leys: Leys is dé specialist als u het heeft over gereedschappen, hang- en sluitwerk, PBM en ijzerwaren. Meer informatie: leys.nl.

Bouwgroep De Nijs-Soffers:  Bouwgroep de Nijs – Soffers is een breed georiënteerde allround ontwikkelende aannemer. Meer informatie: bouwgroepdenijssoffers.nl.

Albert Heijn Achterberg Steenbergen: Albert Heijn Achterberg combineert het sterke merk Albert Heijn met het persoonlijke en betrokken ondernemerschap van familie Achterberg. Meer informatie: albertheijnachterberg.nl.

Bravis Ziekenhuis Bergen op Zoom & Roosendaal: Bravis Ziekenhuis beschikt over een deskundig en enthousiast team van medewerkers, medisch specialisten en vrijwilligers die voor u klaar staan. Meer informatie: bravisziekenhuis.nl.

Consyst:  Consyst adviseert, realiseert en beheert geïntegreerde communicatiesystemen voor de oproepafhandeling van zorgoproepen, calamiteiten, welzijn en persoonlijke veiligheid. Meer informatie: consyst.nl.

Scalda College: Scalda is een school voor middelbaar beroepsonderwijs en volwasseneneducatie en verzorgt toegankelijk en veelzijdig onderwijs. Meer informatie: scalda.nl.

Happy Nurse:  HappyNurse biedt hoog gekwalificeerd verpleegkundig personeel, zowel bij u thuis als bij zorginstellingen in heel Nederland. Meer informatie: happynurse.nl.

De Keerzijde: De Keerzijde is het trainingsbureau voor zorginstellingen. Meer informatie: dekeerzijde.com.

Sweegers en De Bruijn: Sweegers en de Bruijn adviseert een scala aan bedrijven, overheden en bouwpartners op het gebied van comfort, functionaliteit, duurzaamheid en veiligheid. Meer informatie: swebru.nl.

DWT Groep:  DWT Groep verzorgd op het gebied van totaalinstallaties alle technieken in en om uw gebouw. Meer informatie: dwtgroep.nl.

Tieleman Keukens Middelharnis: Tieleman Keukens is een keukenspecialist die keukens levert en monteert door heel Nederland en zelfs daarbuiten. Meer informatie: tielemankeukens.nl

Detron: Detron is dé ICT-dienstverlener die (hybride) clouddiensten, werkplekmanagement, lifecycle services, IT-security services en (unified) communications-oplossingen levert. Meer informatie: detron.nl.

Mart Brusselaars Steenbergen: Mart Brusselaars Zonwering is uw partner voor zonweringen en rolluiken in de regio Steenbergen, West-Brabant en Zeeland! Meer informatie: martbrusselaarszonwering.nl.

Ligne Netwerk Notarissen Steenbergen: Ligne Netwerk Notarissen staat altijd voor je klaar om de belangrijkste momenten van je leven juridisch goed te regelen. Meer informatie: netwerknotarissen.nl.

SDW Zorg: SDW Zorg wil dat mensen met een verstandelijke beperking leven zoals zij dat willen. Meer informatie: sdw.nl.

Van Egeraat Verhuizingen Bergen op Zoom: UTS Van Egeraat Verhuizingen is een professioneel verhuisbedrijf met een brede dienstverlening, dé verhuisspecialist van West-Brabant. Meer informatie: egeraat.nl.

Brain Trainer Plus: Brain Trainer Plus stimuleert het denkvermogen en het geheugen van ouderen en mensen met beginnende dementie. Meer informatie: braintrainerplus.com.

Bedrijfsartsen5 ZuidWest: BedrijfsArtsen5 ZuidWest richt zich op ondersteuning van werkgevers bij de uitvoering van arbo- en verzuimbeleid. Meer informatie: ba5-zuidwest.nl.

De Bont Elektro- en beveiligingstechniek: De Bont is een totaalaanbieder van elektro- en beveiligingstechniek, die bekend staat om zijn scherpe prijzen in de aannemerij. Meer informatie: debontelektrotechniek.nl.

Culinair Kommers: Culinair Kommers bereidt ambachtelijke en verse maaltijden, zo vers en smaakvol als thuis. Meer informatie: culinairkommers.nl.

Lekz: Lekz is een werving- en selectiebureau gespecialiseerd in bemiddeling in de zorg tussen werkgevers en werkzoekenden. Meer informatie: lekz.nl.

Het Koestermoment Uitvaartzorg Steenbergen: Het Koestermoment vertaald uitvaartwensen tot een persoonlijk afscheid waar iedereen aan mag bijdragen. Meer informatie: hetkoestermoment.nl.

Kats Bewaking Bergen op Zoom: Kats Bewaking levert beveiligingsdiensten, zoals alarmopvolging, surveillance, continue bewaking en andere soorten beveiliging. Meer informatie: kats.nl.

Guido Smout Schilderwerken Nieuw-Vossemeer: Guido Smout Schilderwerken  staat voor vakmanschap, kwaliteit en service. Meer informatie: gsmout.nl.

Huijgens Verhuurbedrijf Halsteren: Huijgens Verhuurbedrijf is een verhuurbedrijf met een compleet assortiment verhuurmaterialen en is daarnaast ook inzetbaar voor de gehele facilitaire levering van uw event. Meer informatie: huijgens.net.

Sardonus Promoties: Sardonos Promoties is een begrip als het gaat om de complete verzorging en organisatie van feesten en evenementen.

Uit de Steenbergse Courant