Afbeelding
zaterdag 12 januari 2019, 13:30

College lobbyt voor doortocht van wielerronde Vuelta in 2020

STEENBERGEN – Verrast gemompel klonk afgelopen maandagavond in de hal van het gemeentehuis. Tijdens zijn traditionele toespraak vertelde burgemeester Ruud van den Belt dat Steenbergen probeert om een doorkomst van de wielerronde Vuelta in augustus 2020 over Steenbergs grondgebied te bewerkstelligen. Een onverwachte mededeling die hier en daar voor opgetrokken wenkbrauwen zorgde.

Onder meer bij Jacques van Leent, voorzitter van de Stichting Wielercriterium Steenbergen. “Wij wisten in ieder geval van niets,” aldus Van Leent. “Inmiddels heeft verantwoordelijk wethouder Prent contact met ons opgenomen en uitgelegd dat het ook nog niet het juiste moment daarvoor is omdat het nog in een lobbytraject zit.”Dit wordt bevestigd door de afdeling Communicatie van de gemeente Steenbergen: “We zijn als gemeente in gesprek met de organisatie in Nederland. Het exacte parcours is nog niet bekend. We hopen natuurlijk dat de koers ook door onze prachtige gemeente komt.”

Stand verplicht

Wanneer de gemeente Steenbergen daarbij als gelukkige uit de bus komt, stapt de wethouder direct naar de vrijwilligers van het Wielercriterium Steenbergen. Daar kan zij rekenen op volledige medewerking. “We hebben vorig jaar als organisatie de Heraut van de gemeente Steenbergen gekregen dus we zijn het aan onze stand verplicht,” lacht Van Leent. “Maar dat doen we dan ook met volle overtuiging want de Vuelta is natuurlijk een uniek evenement waar wij ons als wielerliefhebbers graag voor in zullen zetten.”

Topevenement

Dat zal nodig zijn, want de doortocht van een dergelijk internationaal belangrijke wielerronde vergt de nodige voorbereiding, zo beaamt Koos Moerenhout, ploegleider bij de Amerikaanse opleidingenploeg Hagens Berman Axeon en bondscoach van de KNWU. De oud-profrenner deed gedurende zijn carrière zeven keer mee aan de Vuelta dus weet als geen ander wat Steenbergen kan verwachten. “Ik ben één keer gestart in Nederland, in Assen. Daar was de publieke belangstelling enorm. Het is een topevenement dat gegarandeerd veel mensen op de been brengt.”

Sporen verdiend

De gemeente Steenbergen zou volgens hem een logische keuze zijn. “Het is misschien niet dé wielergemeente van Nederland maar ze heeft haar sporen wel verdiend. Jaarlijks zijn er diverse wielerevenementen en er zijn veel mensen die zich actief inzetten voor de wielersport.”
De Steenbergenaar duimt dat het lukt: “De Vuelta is van oudsher één van de belangrijkste rondes. Er zullen ongetwijfeld veel toppers aan het vertrek staan. Dat is leuk voor de toeschouwers.”
Zelf geniet Koos nog heel even van de rust van de winterstop. “Het is een relatieve rust. Eind januari vertrek ik voor trainingskamp naar Amerika en daar valt nu al genoeg voor te regelen.”
De verwachting is dat in de tweede helft van februari de knoop wordt doorgehakt over de route van de Vuelta. De doortocht door Steenbergen zou op zondag 23 augustus 2020 zijn.

Tekst: Dasja Abresch © Steenbergse Courant / KijkopSteenbergen.nl

Uit de Steenbergse Courant