Afbeelding
woensdag 13 februari 2019, 11:00

Een probleem staat nooit op zichzelf en wordt daarom integraal aangepakt bij Praktijk Memo

STEENBERGEN – De uitbreiding van Praktijk Memo met een vestiging in Steenbergen was volgens oprichter Peter Steenkist eigenlijk een logische vervolgstap in de groei die zijn organisatie de afgelopen tien jaar heeft doorgemaakt. Wat met z’n tweeën begon op een zolderkamertje in Halsteren telt nu 65 medewerkers, verdeeld over vijf locaties in West-Brabant en Tholen, voor integrale geestelijke gezondheidszorg aan kinderen, jongeren en volwassenen.

,,We hebben alle disciplines in huis. Van psychiaters, psychotherapeuten en gedragsdeskundigen tot en met een kinderarts en maatschappelijk werkers, en die versterken elkaar allemaal. Bovendien stemmen wij ons aanbod af op de zorgvragen die wij krijgen van cliënten en werken we – met name in de complexe jeugdzorg – nauw samen met organisaties als de Viersprong, GGZ Breburg, Almata, Sterk Huis en Idris Amarant. Dit doen we onder de noemer Crossroads.’’

Ideologie

Voor Steenkist zijn dit de voornaamste redenen om het succes met Praktijk Memo te kunnen verklaren. ,,Mijn partner Marjon van Rees werkten beiden al langere tijd in de psychiatrie. Zij met kinderen en jeugd, ik met volwassenen. Deels uit ondernemersgeest, deels uit ideologische overwegingen zijn we voor onszelf gestart en stond ook vast dat we ons zowel op kinderen en jongeren als op volwassenen zouden richten.’’
Praktijk Memo is daarnaast gestoeld op de pijlers behandeling en begeleiding, waaronder een scala aan interventiemogelijkheden ‘hangt’, zoals ambulante begeleiding (bij de cliënt thuis), individuele- en groepstherapie, gezinsbegeleiding, opvoedondersteuning, psychiatrisch en psychologisch onderzoek, begeleid wonen en dagbesteding, maar bijvoorbeeld ook arbeidstraining en onderwijs.

Gezinssituatie

,,Onze visie is dat een probleem nooit op zichzelf staat en daarom een integrale aanpak nodig heeft. In veel gevallen speelt bovendien de gezinssituatie een belangrijke rol. Wij hanteren daarom het principe ‘één gezin, één plan’. Ook proberen wij de kans op een terugval te minimaliseren. Dat risico is groot wanneer je mensen na een behandeling aan hun lot overlaat. De klacht op zich kan dan wel verholpen zijn, maar het achterliggende probleem heeft vaak zo’n grote impact op iemands leven gehad, dat de klachten zich later weer openbaren.’’

Op eigen benen

Naarmate Praktijk Memo zich ontwikkelende en z’n bestaansrecht bewees in het complexe zorglandschap, kwamen er naast de hoofdlocatie aan de Meilustweg in Bergen op Zoom diverse vestigingen bij. Waaronder een woonvoorziening in het centrum van de Markiezenstad, voor jongeren vanaf 16 jaar, die in één tot maximaal twee jaar tijd leren op eigen benen te staan. Dat kan bijvoorbeeld ook in combinatie met dagbesteding, arbeidstraining of scholing op de praktijklocatie van Memo aan de Oude Moerstraatsebaan in Bergen op Zoom. In de werkplaats wordt hout- en metaalbewerking aangeboden, maar er zijn ook creatieve programma’s én een sportzaal voor de gezondheid van lichaam en geest.

Mooie locatie

In Tholen-stad is Praktijk Memo inmiddels ook actief, met een behandellocatie. ,,We wilden onze hulp graag dichter bij onze cliënten van het eiland Tholen kunnen aanbieden,’’ aldus Steenkist. ,,Hetzelfde geldt voor Steenbergen, waar we erg blij zijn met onze nieuwste uitbreiding in de Nieuwe Villa. Een mooie, toegankelijke zichtlocatie, vlakbij het Centrum Jeugd en Gezin en het Wmo-loket, waar we tegelijkertijd de privacy van onze cliënten kunnen waarborgen.’’

Open huis

In het pand zijn verschillende spreek- en behandelkamers ondergebracht, alsook een ruimte voor groepstherapie en een speltherapiekamer voor kinderen.
Iedereen die – privé of beroepshalve – belangstelling heeft om kennis te komen maken en een kijkje te nemen in de nieuwe vestiging van Praktijk Memo aan de Lindenburghlaan 2c, is dinsdag 19 februari van harte welkom tijdens een ‘open huis’ van 16.00 tot 19.00 uur.

Foto: Peter Steenkist met een aantal medewerkers op de nieuwe locatie van Praktijk Memo, die begin dit jaar werd gevestigd in de Nieuwe Villa aan de Lindenburghlaan.
Foto: John Nijssen©Steenbergse Courant

Door: John Nijssen

Uit de Steenbergse Courant