zaterdag 16 februari 2019, 16:00

Japon van Maxima met Steenbergs kleurtje in Markiezenhof

STEENBERGEN – Voormalig conservator van het Markiezenhof en Steenbergenaar Jan Peeters wijst op een tentoonstelling die vanaf dit weekend in het Bergse museum loopt. De landschapstentoonstelling laat zien wat er met producten uit onze streek kan worden gedaan. In het oog lopend is een jurk die ontworpen werd voor koningin Maxima waarin een Steenbergs product is verwerkt.

De stof van deze jurk, naar een ontwerp van Jan Taminau, is geverfd met een bio-based verfstof die in 2008 is gewonnen uit in dat jaar geteelde meekrap. Deze meekrap is verwerkt door het bedrijf Rubia, dat werd gesticht door Anco Sneep. Uit de meekrap wordt een bijzondere kleur rood gewonnen die wordt verwerkt in verfstoffen.

 “Meekrap was het belangrijkste historische gewas dat in de West-Brabantse (en Zeeuwse en Vlaamse) polders werd geteeld in de veertiende tot ver in de negentiende eeuw. De op de tentoonstelling getoonde japon betreft een object dat specifiek met onze stad Steenbergen verbonden is. Lang leve onze innovatieve Steenbergse ondernemers”, aldus Jan Peeters.

Uit de Steenbergse Courant