Afbeelding
zaterdag 23 februari 2019, 14:45

Steenbergenaar Kees Helmons gehuldigd bij Edel Tijdverdrijf

DINTELOORD - Vrijdagavond huldigde Vogelvereniging Edel Tijdverdrijf tijdens haar jaarvergadering leden die prijzen wonnen in het afgelopen jaar. 

Eigenlijk zouden drie prijswinnaars gehuldigd worden door Wethouder Esther Prent tijdens de jaarvergadering van Edel Tijdverdrijf in Dinteloord. Maar Raf Schoonvliet, goed voor Goud en Pierre Douha, goed voor Zilver, konden door omstandigheden helaas niet aanwezig zijn. Het leek voorzitter Kees van Wegen wel zo chique om dit te melden bij de wethouder want “ze heeft het vast druk genoeg en misschien kunnen we het op een later moment nog eens goedmaken”.

Kees Helmons uit Steenbergen, goed voor twee prijzen (zilver en brons op de Wereldtentoonstelling in Zwolle) was wel aanwezig en werd gehuldigd met bloemen.

Voortbestaan

In 2018 bestond Edel Tijdverdrijf 60 jaar en dat is natuurlijk gevierd. Op dit moment zijn 33 leden actief voornamelijk uit Dinteloord en Steenbergen. In de loop van de tijd zijn verschillende verenigingen opgehouden te bestaan, zo ook in De Welberg en in Steenbergen. En landelijk verdwijnen jaarlijks ook verenigingen.

Kees van Wegen geeft aan: “Er is geen nieuwe aanwas, jongeren hebben andere bezigheden en hiervoor geen tijd. Wij zijn allemaal 60 PLUS. Als jongeren willen voetballen dan hoeven zij zich maar aan te melden en kunnen ze gaan spelen. Zo niet bij deze hobby die dagelijks veel tijd, aandacht en inzet vergt.”

Activiteiten

Er zijn jaarlijks een aantal tentoonstellingen waar de leden dan vaak in groepjes naar toe gaan. Maar er zijn ook wereldshows zoals kortgeleden in Zwolle nog is gehouden.

Soms gaan een aantal leden naar zo’n wereldshow waar ongeveer 25 duizend vogels worden geshowd en gekeurd. De leden van de vereniging komen ongeveer 5 keer per jaar bij elkaar om mededelingen, het laatste nieuws en ervaringen uit te wisselen. Twee van die vergaderingen zijn district vergaderingen. Elke provincie heeft een district, de provincie Brabant zelfs twee.

En er blijft voor de leden ook de mogelijkheid om af en toe van een vakantie te genieten. Andere leden nemen dan de zorg op zich om voor de vogels te zorgen. Dat geeft een bijzondere band.

Passie voor kweken

Kees Helmons heeft in Zwolle twee prijzen in de wacht weten te slepen. Brons met een Australische Parkiet Swift en Zilver met zijn Zuid Amerikaanse Aymara Parkiet.

Kees: “Ik kweek met deze 2 soorten, 16 koppels. Met veel aandacht en goede aankopen – om ook te zorgen voor een nieuwe bloedlijn – verkrijg ik mooie vogels van het juiste formaat en goede heldere kleuren. De koppels geven jaarlijks 30-40 jongen. Verkoop gaat dan ook weer per koppel.” Door het winnen van prijzen zijn de koppels aantrekkelijk voor anderen. Kees is in 2015 Wereldkampioen geweest in Rosmalen en zo ook kampioen tijdens de jaarlijkse district kampioenschappen in Sint Willibrord.

Tekst Jan Koopman

Uit de Steenbergse Courant