Afbeelding
zaterdag 22 juni 2019, 17:57

Het Oude Trekker en Motoren-evenement doet liefhebbers watertanden

STEENBERGEN – De ‘Oude Trekker en Motoren Vereniging’ OTMV afdeling Brabant pakt dit weekend extra groot uit met een evenement op een terrein aan de Franseweg. Hier presenteert een honderdtal deelnemers twee dagen lang 150 oude tractoren en motoren aan belangstellenden. Morgen – zondag – is dag twee. Tussen 11:00 en 17:00 uur komen liefhebbers dan aan hun trekken. OTMV bestaat thans 40 jaar.

Hoewel er veel liefhebbers zijn, verdient het evenement zeker ook de belangstelling van een breder publiek. “Via onze Oude Trekker-evenementen presenteren wij ons natuurlijk ook graag aan belangstellende bewoners van deze regio”, vertelt voorzitter Ad de Bruijn. Hij is Steenbergenaar en heeft zijn domicilie aan de Turfbaan. “Het restaureren van oude trekkers en tractoren is een ware liefhebberij die veel voldoening geeft. Onze leden – en dat zijn er in de Brabantse afdeling 350 – steken een enorm aantal uren in hun hobby. Ze vinden het dan ook prachtig om deelgenoten te ontmoeten en te zien wat voor moois anderen hebben gemaakt. Er is veel animo voor deze hobby. De landelijke vereniging telt zelfs 7500 leden”.

Nu al drie jaar in Steenbergen

Ad de Bruijn is ook de reden dat het jaarlijkse evenement hier in Steenbergen wordt gehouden. “Onze afdeling bestaat nu zeven jaar. Aanvankelijk organiseerden wij het ‘Maai en Hooi evenement’, zoals de jaarlijkse uitgave heet, op een terrein van Brabants Landschap in het Halsterse Laag. Maar deze organisatie vond ons evenement uiteindelijk niet passen in een natuurgebied. Wij moesten op zoek naar een andere locatie, dachten die gevonden te hebben bij een agrariër in Dinteloord maar die veranderde op het laatste moment van idee. Toen hebben rondgereden op zoek naar een nieuwe locatie. En die vonden we gelukkig hier aan de Franseweg. We mogen van de eigenaar dit land gebruiken als we het onderhoud doen”.

Aantrekkelijke demonstraties

En zo wordt het evenement de laatste drie jaar op deze locatie gehouden. Dit jaar dus extra groot. Met demonstraties, met ook het traditionele carrousel rijden, met 150 oude trekkers en aandrijfmotoren en met nostalgische demonstraties zoals het ploegen met paarden, het malen van koren in een oude maler, met verkoopstandjes voor onderdelen en met ‘een kinderdorp’, attracties voor de jonge bezoekers. Want ook gezinnetjes met jonge kinderen kijken hun ogen uit bij al dat moois.

Een 10 liter cilinder

Dat deed ook Joop Stoeldraaier van de Steenbergse Klassieker Club (SKC) die we op het evenemententerrein tegen het lijf liepen. Hij was met name onder de indruk van een oude tractor met een 10 liter cilinder. “Hoor die eens toeken”. De SKC is op Hemelvaartsdag opgetrokken met OTMV. De nog jonge Klassieker Club maakt een aardige groei door, want ook het restaureren van mobielen is een leuke bezigheid. “We hebben nu al 80 leden. En dat in een toch kleine plaats als Steenbergen”.

Ploegen met trekpaarden

Een andere club die zich presenteert is Sint Isidorus uit Sprundel. Drie leden demonstreren met trekpaarden het vroegere ploegen. Nederlands kampioen Wim Koevoets, Rinie Aert en Harrie van de Sande laten zien wat hun Belgische trekpaarden en Friesen nog kunnen. “Het is wel lastige grond. Ik ben blij dat het een demonstratie is en geen wedstrijd”, vertrouwt Van de Sande toe. “Want dan zouden we slecht scoren”. Voor de leek maakt dat overigens niets uit. Die kijkt bewonderend naar de twee pk die de ploeg trekt.

Tekst en foto’s: Peter Vermeulen © Steenbergse Courant / KijkopSteenbergen.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de Steenbergse Courant