Afbeelding
woensdag 21 augustus 2019, 20:30

Garage Van Rooij op Welberg maakt plaats voor twee woningen

WELBERG – Wat op papier een besloten informatieavond over de bouw van twee nieuwe woningen was, liep gisteravond uit op een gezellige buurtbijeenkomst. Onder het genot van een bakje koffie met een koekje werden de omwonenden van het voormalige garagebedrijf van Van Rooij aan de Welbergsedijk op de Welberg geïnformeerd over de plannen die de erven met het terrein hebben.

In plaats van een formele avond met projectontwikkelaars en ambtenaren, maakten de neef en beide nichten van het kinderloos gebleven echtpaar Van Rooij er een persoonlijke avond van. Inclusief rondleiding over het terrein. “We kunnen ons goed voorstellen dat de buren benieuwd zijn naar wat er staat te gebeuren,” aldus Piet van Mechelen. “Daarom leek het ons beter dat niet ergens in een zaaltje te presenteren, maar op de plek waar het staat te gebeuren.”

Nieuwe buren

Het gaf het echtpaar Piet en Annelies van Mechelen en Piet’s zus Marleen ook de kans om hun nieuwe buren te leren kennen, want dit drietal betrekt zelf de twee nieuwe woningen die op het perceel gebouwd worden. De bestaande woning die als deugd in het midden komt te staan, wordt verkocht.

Bij de omwonenden leveren de plannen vooral lof en opluchting op. “Toen de oude eigenaar overleed, wisten we dat er iets zou gaan veranderen,” aldus een van de buurtbewoners. “Met dit plan kunnen we prima leven. Het wordt er waarschijnlijk zelfs fraaier op.”

IJzers in het vuur

Het is een nieuw begin, maar ook terug naar waar het ooit begon voor Piet van Mechelen. Hij werd geboren in de oude smederij waar zijn opa indertijd nog de ijzers in het vuur hield. “Ook het grootste deel van mijn jeugd heb ik hier aan de dijk doorgebracht. Mijn vader overleed toen ik nog jong was en ik heb veel tijd al sleutelend in de garage van mijn oom doorgebracht.”

Monument

De grootste interesse van de aanwezigen ging overigens uit naar de oude smederij naast het projectgebied. Op het gebouw uit 1861 rust de status van Rijksmonument en daar verandert voorlopig niets aan. ”Wanneer we er iets mee willen, zullen we eerst van de monumentenstatus af moeten,” aldus Van Mechelen. “Daar hebben we nog geen enkele actie voor ondernomen. We concentreren ons eerst op de vergunningsprocedure en de bouw. Daarna zien we verder.”

Onbarmhartig

Volgens de beschrijving van het monumentenregister uit 2002 is de smederij “relatief gaaf behouden”. De daaropvolgende zeventien jaar heeft de tand des tijds echter onbarmhartig huisgehouden in het bedrijfspand en de aangelegen woning. Hoewel veel van de authentieke kenmerken zich nog in het pand moeten bevinden, is het nog maar de vraag of deze ooit nog gered kunnen worden. Het pand zelf is deels ingestort en niet meer toegankelijk voor publiek.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de Steenbergse Courant