Afbeelding
dinsdag 24 september 2019, 16:33

Wereld Alzheimer dag Hof van Nassau trekt veel bezoek

STEENBERGEN – Tijdens de wereld Alzheimerdag werd zaterdagmiddag een informatiemarkt gehouden in het Hof van Nassau. Het was een gezellige markt met muziek, lekkere hapjes en uiteraard veel informatie.

Samenwerken, daar draait het om

De Alzheimermarkt werd georganiseerd een aantal zorginstellingen die binnen het sociale domein werkzaam zijn. Thuiszorg West Brabant, Surplus, maar ook bibliotheek het Markiezaat, gemeente Steenbergen en Kruiswerk Keurmerk gaven de belangstellenden uitgebreid informatie over hun producten. Er werd veel aandacht besteed aan hulpmiddelen voor mensen, en familieleden, die te maken krijgen met Alzheimer. De diagnose dementie werkt voor veel mensen verlammend, daarom is het zo belangrijk de nadruk te leggen op wat mogelijk is. “Binnen het sociale domein moeten we samenwerken. Dit is voor onze cliënten erg belangrijk.” licht Gerard van Tilburg, gastheer namens Tante Louise, het belang van de informatiemarkt toe. “Vaak denken mensen na de diagnose Alzheimer, dat er geen mogelijkheden meer zijn. Gelukkig is de realiteit anders. Kunnen mensen op allerlei manieren veel langer actief zijn.” Dat de diverse deelnemende partijen elkaar goed weten te vinden, en de samenwerking ook zoeken, blijkt uit de onderlinge sfeer. Iedereen praat met elkaar en helpt de bezoekers antwoord te vinden op hun vragen. Een rondje langs alle kramen levert flink wat nuttige informatie op.

Ik wil begrijpen wat dementie met je doet

Tussen de kraampjes staan tafels en stoelen uitgestald. Bezoekers maken van de gelegenheid gebruik gezellig met elkaar te praten. Zo ook Stef Luijks. “Ik ben speciaal gekomen voor de dementiebril” zegt ze. “Ik kan me niet voorstellen hoe het voelt om dement te worden. Ben eigenlijk erg ongeduldig als mensen dingen steeds herhalen of vergeten.” De dementiebril waar Stef het over heeft is een Virtual Reality, of VR bril, die mensen laat beleven wat een dementerende ervaart. Dit kan erg confronterend zijn. Daarom konden mensen na het gebruik van de bril napraten met een professional. Maar eerst babbelt ze er met de andere dames lustig op los. Tot ze allemaal worden uitgenodigd richting het plein te gaan. “Wat gaan we doen” vraagt één van de dames. “We gaan sporten” legt een ander uit. “Nou, dan zal ik de rollator maar meenemen” lacht ze. Eenmaal op het plein aangekomen wordt iedereen uitgenodigd mee te doen. “Het is niet inspannend, gewoon lekker samen bewegen. We leggen de lat niet hoog” daagt de instructeur uit. Een flinke groep gaat de uitdaging aan. Er wordt gerekt, actief bewogen, maar vooral veel gelachen.

Tekst: Tineke Feskens  Foto’s: Jan de Langen © Steenbergse Courant / KijkopSteenbergen.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de Steenbergse Courant