Afbeelding
vrijdag 25 oktober 2019, 10:30

Kruislanders vragen tijdens kernbezoek aandacht voor BMX-baan

KRUISLAND – “Ik hoop dat jullie als raadsleden deze casus meenemen als voorbeeld voor hoe het niet moet, want op deze manier dient geen inwoner meer een burgerinitiatief in.” Lidia Uijtdewilligen, inwoonster van Kruisland, wond er afgelopen zaterdag geen doekjes om tijdens het kernbezoek van de gemeenteraad. Ongeveer 1,5 jaar geleden diende zij samen met een groep andere Kruislanders bij de gemeente een plan in voor een crossbaan voor de jeugd, en tot op heden is er nog niets gebeurd met het veld in de wijk Den Darink. 

“Inmiddels ligt er wel een eerste schets voor de BMX-baan en een hondenspeelveld, dus we hebben goede hoop dat het er echt gaat komen. Maar het proces verloopt moeizaam”, vertelt Uijtdewilligen. Ze kan haar verhaal doen tijdens de ronde die de gemeenteraadsleden, dorpsraad en andere betrokkenen lopen door de kern Kruisland. Er is dit jaar gekozen voor een nieuwe opzet waarbij de raadsleden naar locaties toegaan om met inwoners in gesprek te raken, in plaats van wat passiever in een zaal af te wachten of er inwoners komen opdagen. 

“Ik word gek van dat tik-tik-boem”

Dat deze nieuwe formule werkt, blijkt wel uit de discussie die ontstaat bij de beoogde plek voor de BMX-baan. Hoewel er een groot draagvlak onder de Kruislanders is voor de crossbaan, zijn er ook bedenkingen bij omwonenden. Naast het braakliggende veld staat al een tijd een ijzeren pannakooi, en die bezorgt omwonenden grijze haren. “Ik word er ’s avonds soms niet goed van; op late tijdstippen hoor de hele tijd tik-tik-boem van de bal die tegen de basket wordt gegooid. Ik heb er al regelmatig melding van gemaakt, maar het wordt weggewuifd”, vertelt inwoonster Jolanda van den Berg. 

“Vervuilde lucht uit afzuiginstallatie”

Maar er is ook nog een bezwaarmaker uit een andere hoek. Ondernemer Christ van Merriënboer zit met zijn constructiebedrijf pal naast het veldje waar de crossbaan moet komen. Hij vindt het onverantwoord om op die plek een speelterrein voor kinderen te maken, omdat er volgens hem via de afzuiginstallatie op het dak schadelijke stoffen in de buitenlucht belanden. De ontwikkeling rond het bedrijf Merriënboer kent overigens al een lange geschiedenis, omdat er al jarenlang sprake is van verplaatsing. Raadslid Ad van Elzakker (Volkspartij) vraagt zich tijdens het gesprek hardop af of die vervuilde lucht dan sowieso niet een probleem zou moeten zijn voor omwonenden. Burgemeester Ruud van den Belt geeft een toelichting. “De raadsleden moeten een afweging maken tussen voor- en tegenstanders. Daarom komen ze de wijk in en luisteren ze naar jullie verhaal.”

 “Lijkt wel vuilstortplaats”

Een stuk verderop in Kruisland gaat het ook over woongenot en volksgezondheid. De Van Diepenbeekstraat was volgens sommige inwoners vroeger de mooiste straat van Kruisland, maar daar zou op dit moment geen sprake meer van zijn. Dhr. Suijkerbuijk staat er met een brief in zijn handen die hij naar de gemeente heeft verstuurd. Daarin doet hij zijn beklag over de eigenaar van een autobedrijf in de straat die er een bende van zou maken. “Het lijkt wel een vuilstortplaats of sloperij waar ik op uit zit te kijken. Er wordt ook op de stoep gesleuteld aan auto’s. Zo’n bedrijf hoort hier niet.” De meeste raadsleden knikken instemmend en lijken het onderwerp op de agenda te willen zetten.

Gelukkig zijn er ook positieve punten die het dorp kan noemen. Dat is de aanleg van het Sint Jorispad, een voorbeeld van een geslaagd initiatief vanuit de gemeenschap. Om het pad te betreden moet je wel eerst langs de Cortenstalen draken, maar de raadsleden die dat durfden, worden volgens het verhaal wel beloond met moed en dapperheid richting de overwinning. 

Foto 1: Middels een spandoek, een betoog en rondfietsende kinderen, hoopt een groep Kruislanders dat er vaart wordt gemaakt met de aanleg van de gewenste BMX-baan. 

Foto 2: In de Van Diepenbeekstraat wordt er geklaagd over de overlast van een autobedrijf.

Foto 3: Het Sint Jorispad is een goed voorbeeld van een idee vanuit de gemeenschap dat door samenwerking tot stand is gekomen. 

Foto 4: De gemeenteraadsleden en burgemeester Van den Belt bekijken de nieuwe woningen aan het Binnenhof.

Tekst: Nicole van de Donk © Steenbergse Courant/KijkopSteenbergen.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de Steenbergse Courant