Afbeelding
vrijdag 10 mei, 14:00

Rinz van der Staal gaat er alles aan doen om deelname Nederlandse kampioenschappen tijdrijden binnen te halen

In de aanloop van de Nederlandse kampioenschappen tijdrijden welke, zoals eerder gemeld, door de Stichting Wielercriterium Steenbergen op woensdag 19 juni in Steenbergen zullen worden georganiseerd, willen we voorafgaand daaraan de Steenbergse en regionale renners die zich daarvoor gaan proberen te plaatsen aan het wielerpubliek voorstellen.  Nadat we eerder aandacht hebben besteed aan de Steenbergse renners Sjoerd Bijlsma, Sanne Jongenelen, Brent Jongenelen en Nino de Jong richten we deze keer de schijnwerpers op eerstejaars junior Rinz van der Staal uit Dinteloord.

De ouders van Rinz van der Staal zijn afkomstig uit Hellevoetsluis maar wonen alweer ruim 20 jaar met veel plezier in Dinteloord, waar ze vanwege het werk van vader Van der Staal zijn geland. Zoon Rinz is daar 16 jaar geleden geboren.

De twee wielerfietsen die in de kamer staan gestald verraden onmiddellijk dat we op het goede adres zijn. Al op jonge leeftijd bleek dat Rinz een sportieve jongen was en dat vooral zwemmen hem heel goed afging. Hij werd lid van zwem- en polovereniging Hieronymus in Roosendaal, deed regelmatig mee aan wedstrijden met zijn leeftijdgenootjes en behaalde daarmee ook diverse mooie resultaten. Toen er in 2020 vanwege corona bijna niet gezwommen kon worden is Rinz gestopt met zwemmen en bleek dat de fiets zijn volgende sportieve uitdaging kon gaan worden.


Kleine Tour Steenbergen

Al eerder - in 2018 - was Rinz op de fiets gestapt om in de ploeg van Glastuinbouw Steenbergen als 10-jarige jongen voor de eerste keer deel te nemen aan de Kleine Tour in Steenbergen. Zowel hij zelf als zijn ouders hadden er geen idee van wat de Kleine Tour inhield, maar al snel bleek dat de jonge Rinz ook op de fiets tot mooie sportieve prestaties in staat was. In zijn eerste jaar als deelnemer wist hij direct winnaar te worden op de onderdelen sprint en cyclocross en eindigde hij op de tweede plaats bij de tijdrit.

Maar die vervelende kegeltjes op de woensdag en de zaterdag zorgden ervoor dat hij, ondanks deze mooie resultaten, nog niet heel hoog in het algemeen klassement ging eindigen. Hij liet de meeste kegeltjes wel mooi overeind staan, maar had nog niet in de gaten dat ook de tijd een belangrijke rol speelde. Een 20e plaats in het algemeen klassement was daardoor zijn uiteindelijke resultaat, maar dat was de jaren daarna wel anders.

In 2019 en in 2022 wist Rinz de Kleine Tour als winnaar af te sluiten, en 2021 eindigde hij op de tweede plaats achter Brent Jongenelen. Extra leuk was het feit dat het in 2019 de 50e editie was van dit mooie wielerevenement.
Met heel veel plezier heeft hij in totaal dus 4 keer deelgenomen aan de Kleine Tour in Steenbergen, in 2020 kon dit wielerspektakel helaas niet worden gehouden in verband met corona.


Zeeuwse Ren- en Tourclub Theo Middelkamp

Wielrennen bleek dus wel een sportieve uitdaging te bevatten voor Rinz van der Staal en dat was de reden dat hij in 2022 als nieuweling lid werd van de wielervereniging ZRTC Theo Middelkamp. Na 2 jaar als nieuweling in deze uit Goes afkomstige ploeg te hebben gereden is Rinz dit jaar als eerste jaars junior in dezelfde ploeg doorgegaan.

De juniorenploeg van Theo Middelkamp bestaat uit in totaal 9 renners in de leeftijd van 16 en 17 jaar en rijdt ook regelmatig wedstrijden in combinatie met andere wielerverenigingen. Ze vertegenwoordigen dan het regio team Zuid-Nederland.
Naast wielrennen in genoemde ploeg is Rinz momenteel student op het Moller-Juvenaat in Bergen op Zoom waar hij binnenkort examen moet doen voor zijn havodiploma. Gezien zijn leerresultaten tot dit moment verwacht hij dat hij zal slagen voor zijn examen en zijn diploma te kunnen binnenhalen. Hij gaat daarna bouwkunde studeren aan de hogeschool in Middelburg.


Voorbereiding op wielerseizoen 2024

Rinz vindt het leuk om in de wintermaanden als afwisseling de nodige veldritwedstrijden te rijden hetgeen hij afgelopen winter als eerste jaars junior diverse keren heeft gedaan als voorbereiding op het wegseizoen. Hij heeft o.a. deelgenomen aan een sterk bezette UCI-wedstrijd in Hulst en aan het Nederlands kampioenschap in Hoogeveen.
Met zijn ploeg van wielervereniging Theo Middelkamp is hij in de eerste week van februari op trainingskamp geweest op Mallorca waar een week lang hard is getraind. Momenteel worden er iedere week heel veel trainingsuren gemaakt van thuis uit. Dat betekent 10 tot 15 uur trainen per week, naast de nodige wedstrijden die in de weekends worden gereden.


Eerste wedstrijden ook al gereden

Er werd inmiddels een klassieker gereden van 120 km in het Belgische Nokere, samen met 6 ploeggenoten deed Rinz mee aan een klassieker van eveneens 120 km in Italië in de buurt van Milaan en hij is gestart in de Arno Wallaard Memorial in Meerkerk, waar Rinz na wederom 120 km koers uiteindelijk als nummer 23 over de finish kwam. Aan deze koers deden veel tweede jaars junioren mee, van alle deelnemende eerste jaars junioren kwam Rinz als 4e over de streep.

Een 2-tal weken geleden stond de Dinteloordse renner aan de start in Borsele in een sterk bezette UCI 1.1 koers waaraan ook 9 internationale ploegen deelnamen. Na een sterk gereden wedstrijd met maar liefst 144 deelnemers belandde Rinz in een kopgroep van uiteindelijk 12 renners, helaas was toen de pijp ver leeg, maar toch werd een mooie 11e plaats zijn deel.
Rinz heeft enige weken geleden ook deelgenomen aan een tijdrit die werd gereden in Biddinghuizen en die meetelde voor plaatsing voor het NK tijdrijden in Steenbergen. Helaas werd hij daar achtervolgd door pech, de ketting liep van zijn fiets, waardoor hij niet op een plaats eindigde om punten te pakken.
Maar uiteraard gaat hij alles op alles zetten om zich tijdens de wedstrijden die nog gaan volgen en welke meetellen voor plaatsing voor het Nederlands kampioenschap een goede klassering te behalen.


Mooie resultaten als nieuweling

Ook als nieuweling heeft Rinz in de jaren 2022 en 2023 enkele mooie resultaten kunnen behalen. Hij wist als 15-jarige renner enkele overwinningen te behalen en diverse podiumplaatsen. Maar het mooiste resultaat was wel zijn eerste plaats tijdens een wedstrijd van de regio Zuid, waaraan renners deelnamen uit Noord-Brabant, Zeeland en Limburg. Hierdoor mocht hij zich regio kampioen van de regio Zuid mocht noemen.

Rinz ziet de periode als 1e jaars junior waar hij net aan is begonnen vooral ook als een periode waarin hij weer veel kan leren. Hoe moet ik me positioneren, hoe doen de tweede jaars junioren dat, wanneer moet ik aanvallen, allemaal zaken waar hij vooral dit jaar veel aandacht aan wil besteden. En natuurlijk hoopt hij om na volgend jaar door te kunnen stomen naar de beloftes; de ambities daarvoor zijn er zeker.


Sprinten, tijdrijden en klimmen

Als we Rinz vragen welke discipline van de wielersport hem het beste afgaat is zijn antwoord onmiddellijk dat sprinten één van zijn sterkste punten is. Of dat nu in een klein groepje is of in een groot peloton, hij probeert altijd wel mee te doen om via een scherpe sprint zo dicht mogelijk te eindigen. Tijdrijden is momenteel zeker nog niet zijn sterkste punt, maar hij merkt wel dat hij zich ook daarbij aan het verbeteren is.
Als klimmer wil hij zich de komende tijd ook steeds beter gaan laten gelden, vooral kleine explosieve klimmetjes gaan hem beter af dan het lange klimmen.
En nu maar hopen dat grote tegenslagen zoals valpartijen hem bespaard blijven. In de afgelopen jaren is Rinz wel enkele keren betrokken geweest bij valpartijen, één keer leverde hem dat enkele jaren geleden een gebroken sleutelbeen op, maar meestal waren de gevolgen niet erger dan wat schaafplekken en een enkele keer wat hechtingen in een elle boog.

We wensen Rinz alle succes in vooral de wedstrijden waarin hij gaat proberen zich te plaatsen voor de Nederlandse kampioenschappen tijdrijden en hopen hem daar op 19 juni te mogen ontmoeten.

Door: John Rommers

Uit de Steenbergse Courant