Afbeelding
zondag 14 april, 12:00

Steenbergenaar Rien Helmons werd wereldkampioen Rikken

STEENBERGEN - Hoewel KBO-Welberg nog vaak Rik- en Jokermiddagen op de agenda heeft staan, is het kaartspel Rikken wat in vergetelheid geraakt. “Vroeger kende haast iedereen het spel. Wij hadden toen geen televisie. Na het avondeten was het vaste prik. De borden opzij, het kaartpotje met centen erbij en het was rikken geblazen”, vertelt Rien Helmons (72) uit de Koos Veraartstraat. Hij is vanaf zesjarige leeftijd aardig verslaafd aan het kaartspel en beheerst het inmiddels zo goed dat hij afgelopen zaterdag tijdens het wereldkampioenschap in Sint Michielsgestel als allerbeste eindigde en zich wereldkampioen Rikken mag noemen. En dat is geen kleinigheid, aan het kampioenschap namen meer dan duizend kaartfanaten deel.

Tussen de bekers die zijn kampioenschap markeren, vertelt Rien over de spannende strijd die hij zaterdag voerde. Het kampioenschap werd zowel offline als online gespeeld. In het gemeentehuis van Sint Michielsgestel werd het offline gedeelte gekaart. Hier streed een 180 tal kaarters uit voornamelijk België en Nederland fanatiek om de titel. Na winst in de 48 Rikpotjes van de voorrondes drong de Steenbergenaar door tot de halve finale en streed hij met 16 kaarters om een finale plaats. Hij eindigde bij de laatste vier met uiteindelijk een prachtig resultaat. Maar nog kon de kampioen niet op zijn lauweren gaan rusten. Simultaan aan de offline wedstrijd werd namelijk door een 1000-tal deelnemers uit landen als Canada, Oostenrijk, Nieuw-Zeeland, Australië en Amerika ook online gekaart. “Dat konden we live volgen via een groot scherm. Ik moest het uiteindelijk opnemen tegen de beste online kaarter en ook dat resulteerde in winst”. De dubbele wereldkampioen keerde huiswaarts met een serie bekers en de enorme eer. “Ik was na een hele dag kaarten steenkapot, helemaal leeg. Mijn zus Els - dat is overigens mijn reguliere kaartpartner - reed terug. Dat was een stuk veiliger”.


Kaartavonden bij de voetbal

Rien Helmons vertelt hoe hij al als klein manneke aan het kaartspel verslingerd raakte en in het gezin Helmons met acht kinderen samen met zijn ouders enorm vaak rikte. “Wij zijn van huis-uit echt spelletjes mensen. Ook op latere leeftijd bleef ik fanatiek kaarten. Bijvoorbeeld bij de kaartavonden die John Rommers bij vv Steenbergen organiseerde. En ook de prachtige avonden bij sc Welberg, onder leiding van Christ Baselier. De belangstelling was vooral in de eerste jaren groot, er deed wel vijftig man mee. Ooit heb ik ook een keer meegedaan aan een van de kaartavonden die bij Café De Birrus werden georganiseerd. Die trokken in die jaren veel liefhebbers, wel zo’n honderd kaarters per avond. Dat was ook het geval bij Kiske Oerlemans. Ook nu Rik ik met veel plezier. Samen met zus Els en zwager Hans tijdens de winterperiode in de kantine van Handbalvereniging Heerle. “Els en ik ijveren er voor om het Nederlands kampioenschap - dat in december wordt gekaart - naar Heerle te halen. Naast Eindhoven maken we daarop goede kans. Wij willen graag het Rikken terug op de kaart zetten”.


“Goed kunnen onthouden, kunnen tellen en ook lef hebben”

“Wat belangrijk is om bij het Rikken succesvol te zijn? Nou allereerst is het belangrijk dat je goede kaarten krijgt gedeeld. Je moet goed kunnen onthouden, ook goed kunnen tellen, je hebt grote concentratie nodig en je moet ook lef hebben, met durf kaarten om boven de middenmoot uit te stijgen. En je mag geen fouten maken. Je speelt met allemaal kenners, die vreselijk graag willen winnen. Er heerst dus een enorme spanning. Ik mag ook wel zeggen dat ik een aardige mazzelpik ben. Daarnaast voel ik vaak heel goed aan wat de anderen voor kaarten in het hand hebben”. 

Zie ook: onlinrikken.nl en nk-rikken.nl

Door: Peter Vermeulen

Foto: Peter Vermeulen - Steenbergse Courant

Uit de Steenbergse Courant