Ad van de Par maakte zijn belofte - met medewerking van gemeente Steenbergen - meer dan waar. Janus Tiberius kreeg een herdenkingsmonument mét urnenkeldertje. Foto: Peter Vermeulen - Steenbergse Courant
Ad van de Par maakte zijn belofte - met medewerking van gemeente Steenbergen - meer dan waar. Janus Tiberius kreeg een herdenkingsmonument mét urnenkeldertje. Foto: Peter Vermeulen - Steenbergse Courant
maandag 15 april, 12:00

Eerbetoon aan Janus Tiberius, de eerste Steenbergse militair die sneuvelde in WOII

STEENBERGEN - Ad van de Par is een man die zijn beloften graag waarmaakt. Zo vatte hij het plan op - na een vraag van Riet Tiberius-Lauwen - om iets te doen aan ter herdenking van haar zwager Janus Tiberius - die als eerste Steenbergse militair het leven liet bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Aanvankelijk was de bedoeling om een deksteen met foto te plaatsen op het voormalige graf van Janus Tiberius, naast de graven van Gibson en Warwick. Met de financiële ondersteuning van gemeente Steenbergen kon die aanvankelijke bedoeling wat worden uitgebreid. Ad van de Par realiseerde er een urnenkeldertje met herinneringsattributen, een deksteen met foto op porselein en een gedenksteen. Het ligt in de bedoeling om dit op 4 mei officieel te onthullen.

Janus Tiberius sneuvelde bij het uitbreken van de oorlog op 10 mei 1940. Hij was motorrijder in een konvooi dat beschoten werd. Janus werd aanvankelijk begraven in Zwammerdam, tot zijn kersverse echtgenote het gezag verzocht om haar man te herbegraven in Steenbergen. Dat gebeurde met groot militair ceremonieel en onder grote belangstelling van de Steenbergenaren. Ad van de Par heeft dat op 23 oktober 2015 beschreven in een groot artikel hierover. Janus Tiberius werd op vrijdag 16 oktober opnieuw herbegraven. Zijn stoffelijke resten kregen een plek op het militaire ereveld Grebbeberg bij Rhenen.


Ter herinnering en verduidelijking

In het urnenkeldertje op de Steenbergse begraafplaats heeft Ad van de Par flink wat zaken geborgen. Dit voor het moment dat - wellicht over heel veel jaren - het keldertje zou worden geruimd. Naast een gevechtsbericht van 15 mei 1940, ook gegevens over militaire dienstplicht, verklaringen over gevechtshandelingen op 10 mei 1940, een bidprentje van Janus Tiberius uitgegeven bij de herbegrafenis op 10 juli 1940, kopieën van foto’s die toen gemaakt zijn, foto’s van Riet Tiberius en van de huidige grafzerk en een foto van de opgraving in Steenbergen. Maar ook de Steenbergse Courant van vrijdag 23 oktober 2015 met het grote artikel over Janus Tiberius en het artikel over de herbegrafenis op het Ereveld Grebbeberg, een Nederlandse vlag en een kopie van de foto van het grafmonument uit 1940 dat werd geschonken door de Steenbergse bevolking.

Door: Peter Vermeulen

Uit de Steenbergse Courant