Wethouder Kees Gommeren is boegbeeld voor de agrofood-biobased sector in de regio. Alle pijlen worden op ‘plantaardig’ gezet om de welvaart in West-Brabant te laten stijgen. Dat is hard nodig, want deze regio staat er niet best voor.
Wethouder Kees Gommeren is boegbeeld voor de agrofood-biobased sector in de regio. Alle pijlen worden op ‘plantaardig’ gezet om de welvaart in West-Brabant te laten stijgen. Dat is hard nodig, want deze regio staat er niet best voor.
zaterdag 11 november 2023, 12:00

Regio Deal moet economie, welvaart en gezondheid in West-Brabant gaan verbeteren

STEENBERGEN – “We zijn in deze regio gewend om zelf de handen uit de mouwen te steken. Niet zeuren, geen hulp vragen en gewoon hard werken. We kunnen trots zijn op die kracht, maar we moeten nu ook erkennen dat het niet genoeg is. West-Brabant blijft achter als het gaat om brede welvaart. De Regio Deal die nu ter beoordeling ligt bij het Rijk kan dat tij keren. Er liggen hier volop kansen om als innovatieve plantaardige regio de economie te versterken, zodat inwoners daar op allerlei manieren van zullen profiteren.” Aan het woord is wethouder Kees Gommeren, boegbeeld voor de agrofood-biobased sector in de regio West-Brabant.

Wat houdt een Regio Deal in? In zo’n deal werken regionale partijen en het Rijk samen als partners om de brede welvaart te vergroten. Brede welvaart klinkt misschien als een vaag begrip, maar in het voorstel worden de zwakke punten als het gaat om de levenstandaard in deze regio duidelijk benoemd. Inwoners zijn ongezonder, ze zijn ontevreden over hun materiele welvaart en hebben weinig vertrouwen in elkaar en de overheid. Alles reden om dus nu wel steun te vragen aan Den Haag.


Hoe krijg je inwoners enthousiast voor ‘plantaardig’?

“We hebben het geprobeerd inzichtelijk te maken aan de hand van een tekening van een plant. De wortels zijn in orde, maar er treedt wat verstoring op, wortelrot als je het zo wil noemen, die we willen aanpakken met deze deal. De slogan daarbij gaat over drie sporen: West-Brabant kiest plantaardig, maakt plantaardig en zorgt voor een gezonde omgeving.”

Hoe kan je die slogans en termen vertalen naar de beleving van de inwoners? In het voorstel staat participatie centraal, maar als je het bijvoorbeeld hebt over een bedrijf op het AFC dat eiwitten uit bietenbladeren haalt, is dat voor de meeste mensen nog een ver-van-mijn-bed show.


“Mbo’ers zijn keihard nodig bij innovatieve bedrijven”

Volgens Gommeren liggen er al ruim dertig projecten klaar die voor die connectie kunnen gaan zorgen. “Dat kan bijvoorbeeld een plan zijn om pluktuinen- of bossen aan te leggen in alle kernen. Maar ook het versterken van onderwijs en het creëren van banen. En dat gaat echt niet alleen academische geschoolde krachten. Bij de bedrijven die bezig zijn met die omschakeling naar de eiwittransitie zijn juist Mbo’ers hard nodig. Daar willen we op inzetten, want we hebben nu nog te maken met ernstige vergrijzing en moeten juist voorkomen dat talentvolle jongeren wegtrekken”, vertelt Gommeren.


Lobbyen vanuit West-Brabant richting Den Haag

De komende maanden zal er druk gelobbyd moeten worden om de Regio Deal West-Brabant in de kijker te zetten. Aan het Rijk wordt een bedrag van 30 miljoen gevraagd, vanuit de regio komt daar 47 miljoen bij. In het voorjaar van 2024 moet duidelijk worden of de deal is goedgekeurd. “Er zijn drie smaken: of we krijgen die 30 miljoen, of het wordt minder, of er komt niks. Maar ook bij die laatste optie is ons werk niet voor niks geweest, want dan is er in ieder geval een opening gemaakt in Den Haag en Brussel.”

Door: Nicole van de Donk

Lobbyen voor de Regio Deal is noodzakelijk. Onlangs was er nog een delegatie van de Canadese ambassade op bezoek bij het AFC. Wethouder Gommeren (tweede van links) was daar ook bij aanwezig.
Bij Cosun wordt er bijvoorbeeld geëxperimenteerd om eiwitten uit bietenblad te halen. “Er zitten hier bedrijven die wereldwijd toonaangevend zijn.”

Uit de Steenbergse Courant