Foto: Jan de Langen © Steenbergse Courant
Foto: Jan de Langen © Steenbergse Courant
vrijdag 26 mei 2023, 12:00

Familie Meesters kijkt met plezier terug

STEENBERGEN – Het is al maanden bekend in de regio. Meesters groenten en fruit sluit de winkel. 97 jaar geleden begon het met paard en wagen. 27 mei gaat de deur definitief op slot. Het wordt een einde met een glimlach. Het is goed geweest.

Er is al veel geschreven en verteld over het ontstaan van Meesters groenten en fruit 97 jaar geleden. Hoe de opa van Ruud Meesters met paard en wagen op pad ging om zijn groenten en fruit aan de man te brengen. Later kwam de winkel in de Kaaistraat. Het gezin woonde boven de winkel en kreeg het ondernemerschap met de paplepel ingegoten. Dat zette zich in de volgende generaties voort. Ruud nam samen met zijn vrouw Miranda de zaak over en ook hun kinderen werden tussen de kool en het fruit opgevoed.


De box stond hier in een hoek

Zittend aan de keukentafel achter de winkel wijst Miranda naar een hoek in de ruimte. “Hier stond vroeger de box. Daar zaten de kinderen in als wij aan het werk waren in de keuken en in de winkel.” Want met de overname van de winkel werd ook een nieuwe weg ingeslagen. “We begonnen 40 jaar geleden met kant en klare rauwkostsalades. En hoewel Ruud vond dat we te veel weg moesten gooien werd dat één van onze belangrijkste producten”. Daarna kwamen de ‘Recepten van oma’. Rabarber met aardbeien, rode kool en appelmoes. Inmiddels is het assortiment uitgebreid met verse maaltijden, ook in kleine porties voor ouderen.


We stoppen op het hoogtepunt

Zelfs nu, kort voor het definitieve einde, wordt in de keuken hard gewerkt aan maaltijden en allerlei verse salades. “We willen tot de laatste dag mooie producten leveren” legt Danique uit. “Het is wel goed nadenken over de inkoop van kruiden en boter en zo. Want we willen straks ook niet met veel overschot blijven zitten.” Bij moeder en dochter spat het enthousiasme van het gezicht als ze over hun winkel praten,. Waarom dan toch ervoor kiezen te stoppen? “We stoppen op het hoogtepunt” vindt Miranda. “Het is nog steeds heel leuk, de klanten, de samenwerking met alle collega’s, daar ligt het niet aan.”


Oma zei, doe het niet

Maar daar tegenover staat dat de kosten steeds hoger worden. De eisen en regels steeds ingewikkelder, en het als kleinere ondernemer steeds lastiger wordt tegen supermarkten op te boksen. “Ruud en ik hebben er heel goed over nagedacht” zegt Miranda. “We gaan richting pensioen, we hebben een mooie tijd gehad, maar willen ook samen nog van het leven genieten.” Natuurlijk werd Danique gevraagd of zij de winkel wilde overnemen. “Ik sprak er met oma over. Maar die zei meteen ‘doe het niet! Het is altijd stress, dat gaat er nooit meer uit’.


Honderd jaar?

“We hebben overwogen door te gaan tot het honderdjarig bestaan” vertelt Miranda desgevraagd. “Maar de gezondheid van Ruud speelt ook een rol in het besluit te stoppen. En eerlijk gezegd is het centrum niet meer zoals vroeger. Voor winkeliers is het gewoon niet handig ingericht.” Toen de Meerpaal besloot de winkel te sluiten was dat voor Meesters de bevestiging van hun vermoeden. “We stoppen nu het nog leuk is, maar het geeft nu wel een gek gevoel in mijn buik” bekent Miranda Meesters.


De geur van venkel

Ruud Meesters mist vanwege een ziekenhuisopname de laatste weken voor het sluiten van het familiebedrijf. “We hopen echt dat pa er de laatste dagen bij kan zijn” spreekt Danique haar hoop uit. “Voor hem is het extra beladen. Hij is hier geboren en getogen, zijn hele leven heeft zich hier afgespeeld.” Het is volgens moeder en dochter vooral de geur van venkel die Ruud Meesters zal gaan missen. “En natuurlijk de drukte en de klanten die de hele dag door binnen komen lopen” haast Miranda zich te zeggen. “Het is voortaan alle dagen zondag.”


Samen met familie en personeel

De laatste dag zal de hele familie in de zaak aanwezig zijn. Om te helpen en afscheid te nemen van alle klanten. Maar ook om nog één keer samen te werken, want altijd hebben alle kinderen en kleinkinderen hun handen uit de mouwen gestoken voor de zaak. “Maar ook ons personeel” benadrukt Miranda Meesters. “Zij horen er absoluut bij. Rob is vanaf zijn 17 jaar bij ons gekomen. Eerst als hulp en nu, 34 jaar later, is hij nog steeds bij ons.”


De laatste dag

Zaterdag 27 mei sluiten de deuren van de winkel voorgoed. Het wordt een feestelijke dag, met muziek, een hapje en een drankje. “We gaan niet verdrietig lopen doen” besluit Miranda. “We hebben hard gewerkt, geweldige jaren gehad en ontelbaar veel mooie herinneringen. Het is goed zo!”

Door: Tineke Feskens

Afbeelding

Uit de Steenbergse Courant