Afbeelding
zondag 26 december 2021, 09:07

Boomvolk verovert Kruisland dankzij Adrie van Etten

KRUISLAND – Tip voor deze Tweede Kerstdag: Trek erop uit. Naar Kruisland om precies te zijn en in het bijzonder naar de bocht waar de Molenstraat overgaat in de Gastelseweg. Daar vindt u over een lengte van een paar honderd meter namelijk een tafereel dat een bezoekje waard is. Voor een tiental woningen poseren houten kerstfiguren die niet alleen knap vervaardigd zijn, maar ook (succes gegarandeerd) een lach op uw gezicht zullen toveren. De ‘kunstenaar’ in kwestie is de 76-jarige Adrie van Etten die nog grote plannen heeft voor zijn  boomvolkje.

Het begon allemaal met het 100-jarig bestaan van Woninginrichting Van der Velden waar Van Etten twintig jaar lang werkte. Ter gelegenheid van het jubileum wilde hij met een bijzonder eerbetoon komen. Het werd een houten pop die het werk aan een paardentuig verbeeldde, net als de opa van de huidige generatie Van der Velden in de beginjaren van het bedrijf deed.

Kerstjurkje

Een buurman die het resultaat van Adrie’s handwerk zag, was onder de indruk en vroeg of hij voor hem ook zo’n pop wilde maken. Goed voorbeeld doet volgen en de ene na de andere buurman meldde zich. Van Etten had de smaak goed te pakken en verblijdde soms ook op eigen initiatief zijn buurtgenoten, zoals buurvrouw Esther Verbeek. “Het leek me leuk om een poppeke te maken dat aan zijn armen in een boom bungelde. Dat viel nog niet mee, maar het is toch gelukt,” vertelt Adrie tevreden. Buurvrouw Esther voegt er met een knipoog aan toe: “Hing er ineens een naakt figuurtje bij mij voor het huis. Dus heb ik maar snel een kerstjurkje voor haar in elkaar geflanst.”

Beterschap van de buurt

Een buurmeisje dat enige tijd geleden haar been lelijk brak na een val van een paard, kreeg een speciale pop. “Ik vond het zo sneu voor dat meiske. Die kon helemaal niks meer. Dus heb ik een pop op een stok gemaakt die tegenover haar huis staat. De pop zwaait met een doek naar haar. ‘Beterschap van de buurt’ heb ik op een bord erbij gezet. Zo weet ze elke keer als ze naar buiten kijkt dat de mensen aan haar denken.”

750 Jaar Steenbergen

“Stil in een stoel zitten, is niks voor mij,”  vertelt Adrie van Etten wiens eigen levensboom al 76 jaarringen telt. Voorlopig gaat hij nog wel even door met het maken van de houten figuren. “Ik vind leuk om te doen en krijg er zelf veel voor terug,” aldus de maker. “De buren kleden de poppen zelf aan of zetten er wat bij en de voorbijgangers worden er vrolijk van. Ik krijg heel veel reacties.”

Voor het komende jubileumjaar heeft Adrie al een nieuw idee: “Ik wil alle poppen een ouderwetse hoge hoed geven en een pijp en dan maak ik in kerstlichtjes de tekst: ‘Steenbergen 750 jaar. Toen was geluk heel gewoon’. Zou dat niet leuk zijn?”

Dat zou hartstikke leuk zijn Adrie: Gewoon doen!

Foto: Het begon allemaal met de pop die nu Jozef verbeeldt. Adrie van Etten maakte hem ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van Woninginrichting Van der Velden op het dorp. Het idee ging al snel een eigen leven leiden en nu zijn er een stuk of tien tafereeltjes te vinden in de Molenstraat (het is soms wel even zoeken waar ze zich verstoppen).

Afbeelding

Uit de Steenbergse Courant