Afbeelding
dinsdag 23 november 2021, 14:15

Vader en zoon bouwen aan ultieme kerstlichtshow

STEENBERGEN – Het duurt nog 37 dagen tot kerstmis, maar bij Ralph Vrieling zijn de voorbereidingen al een tijdje in volle gang. Wat begon als een onschuldige hobby, is inmiddels uitgegroeid tot een ware attractie voor de buurt. Samen met zijn 11-jarige zoon Jens heeft hij aan de voorkant van hun huis aan de Middenwal een licht- en geluidshow in kerstsfeer gebouwd. Het is dus nog even geduld hebben, maar vanaf 6 december zullen er elke dag twee ‘shows’ worden gegeven.

Hun huis stond in de decembermaand altijd al goed in het licht, maar nadat zoon Jens de kerstlichtshow in de Magnoliastraat had gezien, kon hij zijn vader overhalen om ook zoiets zelf te gaan bouwen. Jens is namelijk verzot op zelf dingen knutselen en vader Ralph zag het ook wel zitten.“Eind vorig jaar heb ik een hartinfarct gekregen. Dat is allemaal goed afgelopen, maar ik moest een aantal maanden thuis revalideren. Nu is stilzitten niks voor mij, dus dit kwam goed uit. Mijn vrouw Monique vindt alles best, als zij er maar geen last van heeft”, vertelt hij lachend.

Uren aan de slag met lampjes en software

Het tweetal ging aan de slag met een berg led-lampjes uit China en bijbehorende software. “Ik ben zelf eigenlijk helemaal niet zo technisch, maar heb wel een IT-achtergrond. We werkten gewoon volgens het principe van Pippi Langkous: ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan. Internet en Facebook staan vol met filmpjes over kabeltjes en pixels. We hadden nog geluk dat we alles redelijk goedkoop konden bestellen, inmiddels zijn die prijzen gestegen. Het is allemaal led en trekt weinig stroom; ik heb uitgerekend dat als de lampjes in december vijf uur per dag branden, het me 31 euro aan energie gaat kosten. Het zijn vooral de uren werk die je erin steekt.”

Kerstboompjes zingen mee

Nu de lichtinstallaties zijn gebouwd en getest, is het tijd voor vader en zoon om te werken aan de muziek. Ze kiezen kerstmuziek uit en passen de lampjes aan op het ritme. Dus ze verspringen naar verschillende kleuren en de kerstboompjes op het balkon lijken echt mee te zingen. “We hebben nu zo’n acht liedjes klaar. Voor de show die we om 18 uur gaan draaien, zullen we misschien iets meer kindermuziek kiezen, maar de kinderen van nu zijn vooral ook gek op Top40 muziek, dus dat gaat het voornamelijk worden.”

Afstemmen met andere lichtshow in de Magnoliastraat

Volgens Ralph hoeft de buurt niet bang te zijn voor overlast. “Het volume blijft heel beperkt en bij ons is het voordeel dat er niemand op de installatie uitkijkt. De buren zijn sowieso positief en verder krijgen we enthousiaste reacties van mensen die ’s avonds hun ommetje speciaal langs ons komen maken. Daarom gaan we het tijdstip afstemmen met de kerstlichtshow van Maurits ten Seldam uit de Magnoliastraat. Hij zal rond 19:00/19:30 uur beginnen en adviseert de mensen om na afloop dan rond 20 uur nog bij ons te gaan kijken. We hebben het gemaakt omdat we het zelf leuk vinden, maar het is fijn als anderen er ook van genieten. Jens heeft bedacht om een collectebus van de Hartstichting neer te zetten. Als mensen dan iets willen geven, is dat een mooi goed doel.”

[ door Nicole van de Donk ]

Foto: Een beeld (helaas nog zonder geluid) van de kerstlichtshow met muziek die vanaf 6 december te zien zal zijn aan de Middenwal 7. Ralph Vrieling heeft er samen met zijn zoon Jens enorm veel lol in om alles te bouwen en de muziek erbij te zoeken.
Foto: Nicole van de Donk © Steenbergse Courant

Uit de Steenbergse Courant