Afbeelding
zondag 22 augustus 2021, 12:00

Hip loungen en dineren bij DOK

STEENBERGEN – Kleine belletjes spatten uiteen aan de oppervlakte van een koel glas Limoncello Spritz. De geur van in knoflook gebakken gamba’s brengt de smaakpapillen in opperste staat van alertheid. Een lekkere lounge mix glijdt als een zomerbries over het terras terwijl de masten van de jachten in de haven zachtjes deinen op de golven die passerende schepen opstuwen. Het is geen zwoele zomerdroom over verre vakantieoorden, maar de relaxte realiteit bij bar-bistro DOK aan de Kade. Steenbergen aan Zee op zijn best.

Gelegen tussen de jachthaven en de Westlandse Watergang is het sinds kort hip loungen en dineren bij bistro-bar DOK. Eigenaren zijn Johan Bosters, Ronald van der Sandt en Ewout van den Berg, de drie kapiteins aan het roer van de BV ‘Steenbergen aan Zee’.

Vakantie vieren

DOK is een nieuw concept binnen de Steenbergse horecabranche. Geïnspireerd op beach bars en het gevoel van vakantie vieren aan de Middellandse zee. Het idee wordt begrepen en slaat aan: Bij goed weer is het grote, perfect gestyled terras (170 zitplaatsen en still growing) afgeladen vol. Ook voor de jonge ouder is er nog altijd plaats. De speeltoestellen van de voormalige Wallevis zijn verdwenen, maar de nieuwe zijn in aantocht. Uiteraard ook in een hipper jasje gestoken.

Uitzicht op het water

Om de buitenruimte tot zijn recht te laten komen, is alles wat er stond weggehaald en met een leeg canvas opnieuw begonnen. Grootste verrassing: het uitzicht op de het water van de Westlandse Watergang aan de achterzijde van het terras. Een mooi plekje voor een bruiloft of intiem feestje. Johan Bosters: “Door de indeling van DOK kunnen we alles hosten, van een intiem vrijdagvondfeestje met vrienden tot een bedrijfsevent voor vierhonderd personen. Het is allemaal maatwerk; dat hoort bij ons.”

Fijne vibe

De bediening op het terras gebeurt vanuit een, tot buitenbar getransformeerde, glanzend zwarte zeecontainer, waar de naam DOK in Hollywood-stijl bovenop prijkt. De hele buitenruimte is voorzien van led-verlichting die als een kameleon mee kleurt met de sfeer van dag. In de toekomst zal er met regelmaat een live dj op het terras te vinden zijn. “We worden geen feestcafé,” aldus Ronald van der Sandt, “maar we spelen wel in op de behoefte die er is onder het jongere publiek.” Dat die behoefte er is, werd op de eerste dag aangetoond. “De uitstraling van het terras met de verlichting en de dj gaven een superfijne vibe die door de gasten al heel snel via social media werd verspreid. Binnen de kortste keren stond er hier een eindeloze rij fietsen geparkeerd.”

Fingerfood

DOK is gericht op een publiek dat van keuzes houdt en dat komt terug in de drank- en menukaart: Acht bieren op de tap, zestig speciaalbieren onder de kroon, fijne wijnen, een uitgebreide selectie gin tonics en cocktails in stille en bruisende varianten. Voor de lekkere trek een uitgebreide snack- en fingerfoodkaart, variërend van de Amsterdamse bitterbal tot vegetarische borrelplank. En natuurlijk nog altijd de mogelijkheid om de middagborrel voort te zetten in een smakelijk diner.

“Maar ook voor een  ‘gewoon’ pilsje, een bakje thee en een colaatje kun je hier terecht hoor,” benadrukken de drie DOK-werkers. “Tot een uur of half negen is het publiek van alle leeftijden. Daarna gaat de muziek wat harder en zien we de wat oudere gasten vanzelf plaatsmaken voor jonger publiek. Niet allemaal trouwens, er blijven er ook gewoon lekker hangen.”

Selfie hotspot

De bistro-bar is nog niet helemaal klaar. “We wilden nu eerst maar eens wat geld gaan verdienen,” knipoogt Ewout van den Berg. De grote overkapping op het terras gaat nog wel verdwijnen. Deze maakt plaats voor een nog groter exemplaar dat past bij de nieuwe, trendy uitstraling. “Zo willen we nog meer de verbinding tussen binnen en buiten tot stand brengen.” Binnen is ook het nodige gedaan. Met behulp van kwast, verf en een rol behang is het interieur ‘verhipt’. Neon letters tegen een botanisch behang vormen de perfecte selfie hotspot. “In de toekomst gaan we het binnen nog verder aanpakken, maar voor nu richten we de focus op het terras.” Nu maar hopen dat de zon er vaste gast wordt.

DOK is op woensdag en donderdag geopend van 16.00 tot 23.00 uur en van vrijdag tot en met zondag van 14.00 tot middernacht.

Wapenfeiten

Na brasserie De Kaai en zaal  ‘t Wapen van Steenbergen is DOK de derde en voorlopig laatste aankoop beweert het trio ‘Steenbergen aan Zee’: “Het plaatje is compleet. Alle drie de locaties vullen elkaar aan. Aan de voorkant houden zij allemaal hun eigen identiteit, maar aan de achterkant profiteren we van de voordelen van één concern. We kunnen het allemaal beter regelen met en voor het personeel en hebben een grotere inkoopkracht.”

Dankzij Nel van Dorst, oud-eigenaresse van ’t Wapen van Steenbergen, werd bekend dat het eerste ‘Wapen’ op 23 oktober 1981 werd geopend. Precies veertig jaar later, op 23 oktober 2021, gaat dit feestelijke gebeuren zich herhalen. Op deze dag openen Bosters, Van der Sandt en Van den Berg het etablissement en zal de legendarische naam ’t Wapen van Steenbergen weer aan de gevel prijken

[ door Dasja Abresch ]

Uit de Steenbergse Courant