Afbeelding
zondag 17 mei 2020, 11:00

Bewoners buitengebied boos op Delta Fiber Netwerk

STEENBERGEN – Bewoners van het buitengebied van de gemeente Steenbergen zijn boos. In juli 2019 werd met veel ophef een begin gemaakt met de aanleg van glasvezelkabel in het buitengebied, maar bijna een jaar later is slechts een enkel huishouden al aangesloten. En dat terwijl de netwerkbeheerder, Delta Fiber Netwerk (voorheen Glasvezel Buitenaf) zich voornamelijk bezig lijkt te houden met het werven en aansluiten van woningen binnen de bebouwde kom.

Marinus Krijger zet zich als vrijwillig ambassadeur voor Glasvezel Buitenaf sinds 2015 in voor de aanleg van glasvezel in het buitengebied. Vorig jaar, tijdens de feestelijke start van de werkzaamheden, was hij er nog van overtuigd dat het einde van het traject bijna in zicht was.

Ernstige teleurstelling

De voldoening die hij toen voelde, heeft inmiddels plaatsgemaakt voor “ernstige teleurstelling” in Delta Fiber Netwerk: “We hebben hard gewerkt om in het buitengebied een dekkingsgraad van 75% deelnemende huishoudens te realiseren. De afspraak was dat eerst het buitengebied en later pas de kernen aan de beurt zouden komen. Dat is ook terecht aangezien wij zelf € 1815,- euro aansluitkosten moeten betalen en de huishoudens binnen de bebouwde kom niets.”

Wanprestatie

Inmiddels lijkt die afspraak helemaal vergeten te zijn. “Er is een hoop veranderd,” aldus Krijger. “De mensen van Glasvezel Buitenaf waar wij in eerste instantie mee te maken hadden, waren echt wel van goede zin. Sindsdien is het bedrijf aan aantal keer overgenomen en de nieuwe eigenaren hebben duidelijk andere belangen.”
Die belangen zijn volgens Krijger alleen nog maar economisch van aard. “Ik begrijp hoe het werkt: Hoe meer aansluitingen hoe beter. Dankzij de deelnemers in het buitengebied konden de aansluitkasten geplaatst worden en hoe meer huishouden daar op aangesloten worden, hoe meer winst. Maar het is niet volgens de afspraken en persoonlijk ben ik er echt wel een beetje boos over. Voor de mensen in het buitengebied is het zorgelijk en verontrustend. Zij vragen zich af of dit geen vorm van wanprestatie is.”

Overleg

De fractie van de VVD Steenbergen stelde vragen over de situatie aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Steenbergen en kreeg hier eerder deze week antwoord op. De antwoorden bieden weinig soelaas aangezien de gemeente geen partij is, behalve dan als toezichthouder op de werkzaamheden in de openbare ruimte.
Wel staat in het antwoord te lezen dat Delta Fiber binnen afzienbare tijd een overleg zal plannen met een delegatie van de ambassadeurs om uitleg over de werkzaamheden en planning te geven. Voor de bewoners van het buitengebied rest niets anders dan lijdzaam afwachten wat er gebeurt. Krijger: “We hebben zicht op aansluiting en wanneer je al jaren in het buitengebied woont, weet je dat het alleen maar beter kan worden. Met die positieve insteek kijken we er maar naar.
De perswoordvoerder van Delta Fiber was niet beschikbaar voor een reactie.

Door: Dasja Abresch

Uit de Steenbergse Courant