Afbeelding
zondag 3 mei 2020, 09:00

Dorpsraad Welberg voor de tweede maal verrast door succes: Lint van Klaprozen inmiddels 1600 woningen lang

WELBERG – Op 4 mei herdenken we de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Op 5 mei vieren we 75 jaar vrijheid. De vele klaproosschildjes aan woningen in de gemeente Steenbergen vormen dagelijks een herinnering aan de prijs en de waarde van vrijheid. In anderhalf jaar tijd sloten 1600 huishouden zich aan bij het Lint van Klaprozen dat ontstond op initiatief van de Dorpsraad Welberg. Het einde van de voorraad schildjes is in zicht, maar of het lint daarmee wordt afgehecht is nog de vraag.

Met de klaproosschildjes worden degenen die vielen tijdens de Tweede Wereldoorlog herdacht. Tevens is het een oproep om de vrijheid te vieren en door te geven. Volgens de initiatiefnemer geeft de emaillen klaproos aanleiding om het verhaal van oorlog en bevrijding en de waarde van vrijheid te blijven vertellen.

Klaproosviaduct

De verkoop van de schildjes begon in 2018. Oorspronkelijk als idee om geld bijeen te krijgen voor de realisatie van het Klaproosviaduct tussen Welberg en Steenbergen, eveneens een initiatief van de Dorpsraad Welberg. Al snel bleek de gedachte achter de schildjes dusdanig goed te vallen dat besloten werd om van het schildje een apart project te maken, dat mede dankzij een subsidie van het Prins Bernhard Cultuurfonds van de grond kwam.

Spannend

Nadat de eerste zeshonderd schildjes binnen een half jaar uitverkocht waren, besloot de dorpsraad de stap te wagen naar een tweede levering, dit keer van duizend stuks. “Het was best spannend want de kosten gaan voor de baten uit,” aldus een woordvoerder van de dorpsraad. “Er was echter nog zoveel vraag naar de schildjes dat we het aandurfden.” Ook dit keer vlogen de schildjes de deur uit, wederom tot verrassing van de raad. “Het is mede te danken aan de enthousiaste inzet waarmee lokale en regionale verkooppunten de schildjes aan de man hebben gebracht.”
Rijk is de dorpsraad er niet van geworden. “We krijgen vaak de vraag wat we met de opbrengst doen, maar er is geen opbrengst. De schildjes zijn tegen kostprijs verkocht dus we houden er verder niets aan over. Dat hoeft ook niet, want het uitrollen van het Lint van Klaprozen was het hele doel van het project.”

Een prachtig gezicht

In totaal zijn er 1600 klaproosschildjes verkocht die letterlijk over de hele wereld zijn gegaan. “We weten dat er schildjes in onder meer Australië, Indonesië, Afrika, Engeland en Amerika hangen. In Canada hangen er meer dan tweehonderd, mede dank de connecties van de stichting Bevrijdingsmonument Welberg en doordat de gemeente Steenbergen een schildje cadeau deed aan de veteranen die afgelopen najaar op bezoek waren ter gelegenheid van de viering van 75 jaar vrijheid. We krijgen nog regelmatig verzoeken vanuit Canada.”
In veel straten op de Welberg en in Steenbergen zijn de schildjes in een aaneengesloten lijn van woningen te zien. “Daar wordt de gedachte achter het Lint van Klaprozen, de verbinding tussen buren, straten en kernen echt zichtbaar. Een prachtig en emotionerend gezicht.”

Gedachte bewaken

Of het lint in de toekomst nog verder uitgerold gaat worden, is een vraag die na de corona-crisis beantwoord gaat worden. “Voor de Dorpsraad Welberg eindigt het avontuur hier. Het is al veel groter geworden dan we bij aanvang hadden bedacht en verwacht, maar het is ook heel veel werk geweest. We willen ons als dorpsraad weer volledig richten op andere zaken die het dorp aangaan.”
Dat neemt niet weg dat het lint verdere uitgerold kan worden door anderen. “Als dorpsraad houden we wel het eigendom omdat we de doelstelling en de gedachte achter het schildje willen bewaken. We staan echter open voor anderen die de handschoen op willen pakken. Onder normale omstandigheden was de viering van 75 jaar bevrijding een natuurlijk moment geweest om het stokje over te dragen. Door de corona-uitbraak is die urgentie weg, dus kunnen we op het gemakje verder kijken.”

Op dit moment is er nog een dertigtal schildjes beschikbaar. Wie interesse heeft, kan contact opnemen met info@dorpsraadwelberg.nl, tel. (06) 51742572 of een persoonlijk bericht achterlaten op de Facebookpagina een Lint van Klaprozen. Een schildje kost € 17,50 inclusief bevestigingsmaterialen en een zakje klaprooszaad.

Het klaproosschildje is een blikvanger op veel woningen, bedrijven en openbare gebouwen n de gemeente Steenbergen en ver daarbuiten. Op de foto’s diverse voorbeelden uit een besneeuwd Canada, het oude stadhuis in Steenbergen en de Pius X school op Welberg.

Afbeelding

Uit de Steenbergse Courant