Afbeelding
zondag 26 april 2020, 10:00

Van stoepkrijt challenge tot bakwedstrijd: Kernen vieren Koningsdag op eigen wijze

STEENBERGEN - Geen Koningsnacht, geen aubades, geen versierde fietsenoptocht, geen spelletjesmiddagen of andere oranje getinte activiteiten. Zelfs de koning eet dit jaar zijn oranje tompouce in eigen huis met vrouw en kinderen. Maar corona of geen corona, helemaal geruisloos gaat de viering van Koningsdag nu ook weer niet voorbij in de gemeente Steenbergen. De organisatiecomités in de diverse kernen geven namelijk gewoon een draai aan de festiviteiten die past binnen een anderhalve-meter-samenleving.

De Heen

Het lokale feestcomité Evenementen De Heen is niet bij de pakken neer gaan zitten en roept alle inwoners van de kleinste kern van de gemeente op om de nationale driekleur (als het even kan mét oranje wimpel) te laten wapperen. Ook huis en tuin verdienen op deze dag een oranje tintje want een drone zal opnames maken boven het dorp. Vanaf 13.00 uur wordt er zelfs een waar kunstwerk gecreëerd op het dorp. Ieder gezin krijgt een kwartier de tijd om een bijdrage te leveren aan een groot stoepkrijt kunstwerk op het terrein van de familie Van Trier tegenover gemeenschapshuis De Stelle. Zelf stoepkrijt meenemen hoeft niet, want er staat al een stevige stapel klaar voor gebruik. Om 16.00 uur brengt het dorp een toost uit op de gezondheid van Willem Alexander. Om dit zo veilig mogelijk te doen, gebeurt dit in de eigen voortuin.

Dinteloord

Onder normale omstandigheden is Dinteloord waarschijnlijk de kern waar het koningsfeest het meest intens gevierd wordt. Ook hier geldt een aangepast RIVM-programma dat onder de omstandigheden zeker niet minder leuk hoeft te zijn.
Om te beginnen brengt het bestuur van Oranjevereniging Dinteloord om 9.30 uur een bezoek aan de bewoners van de Nieuwe Haven. Dit doet zij niet met lege handen, maar met dozen vol overheerlijke oranje tompoucen.
Ook in Dinteloord staat een stoepkrijtchallenge op het programma. Geen gezamenlijk kunstwerk, maar de vraag aan alle kinderen om een tekening op eigen stoep (of bij opa en oma) te maken met als thema Koningsdag of Bevrijding van Nederland. Vervolgens kunnen zij een foto van het resultaat delen op www.facebook.com/ovdinteloord. De challenge loopt tot en met 5 mei waarna de uitslag bekend gemaakt wordt. Krijtlozen kunnen op Koningsdag tussen 14.00 en 15.00 uur gratis stoepkrijt ophalen bij sporthal de Buitelstee.

Kruisland

In Kruisland krijgt het begrip houseparty een nieuwe invulling. Via de facebookpagina Willem Alexander van Oranje (Stichting Feestcomité Kruisland) wordt de oproep gedaan een leuke oranje foto van vorig jaar in te sturen. Bijvoorbeeld de versierde fiets van 2019 of het oranje feestkostuum. Ook een leuke tekening of ander Koningsdag gerelateerd knutselwerk zijn welkom. Zelfs filmpjes met spetterende optredens mogen. De leukste inzendingen krijgen een prijsje.

Nieuw-Vossemeer

Nieuw-Vossemeer gaat dit jaar helemaal los met de Koningsdagbingo. Op de kaart staan echter geen cijfers, maar allerlei spelletjes die de kids in eigen huis met hun eigen gezin kunnen doen. De kaarten kunnen uitgeprint worden of opgehaald bij de Spar Prop in het dorp. Vervolgens kunnen de gezinnen, bij voorkeur in gepast feestkostuum, aan de slag. Van ieder gespeeld spelletje maken zij een foto die men kan mailen naar oranjevereniging@4681.nl , óf op facebook gezet kan worden (tag Oranjevereniging). De leukste inzendingen worden beloond met een verrassing!
Ook voor de volwassenen is er een fotowedstrijd. Om het succes van de dorpsbarbecue van vorig jaar te evenaren wordt hen gevraagd om foto’s van hun thuisbbq op facebook te zetten (www.facebook.com/oranjenv ) of te mailen (oranjevereniging@4681.nl). De drie leukste inzendingen krijgen een waardebon die bij lokale ondernemers te besteden is.
Ook in Nieuw-Vossemeer vraagt de oranjevereniging aan alle inwoners om de vlag uit te hangen. “Dit jaar niet omdat het een feest is, maar uit gevoel van saamhorigheid, voor alle mensen die de samenleving draaiend houden en voor alle mensen die het nu juist moeilijk hebben.” Om 9.30 uur gaat de vlag bij gemeenschapshuis de Vossenburcht in top en dat zal live te volgen zijn via de facebookpagina van de Oranjevereniging.

Steenbergen

In samenwerking met Jochems entertainment & Bar-Café De Babbelaar organiseert het Feestcomité Steenbergen de ‘Steenbergse Koningsdag Familiequiz’. Vanaf 20.00 uur start er een live stream van Feestcomité Steenbergen en De Babbelaar. Aanmelden kan via een PB naar het Feestcomité. Ook de kinderen worden niet vergeten. Voor hen heeft het comité speciale knutselpakketten samengesteld. Een berichtje is voldoende om zo’n pakket thuisbezorgd te krijgen door Brul de Leeuw, Perry de Panda of Vlekje de Hond.
De drie mooiste knutselwerken krijgen een prijs. Dat geldt ook voor de origineelste foto met de knutsel. De pakketten worden aanstaande zaterdag bezorgd.

Welberg

De Stichting Ontspanning Voor Welberg organiseert een unieke editie van “Heel Welberg bakt”. Er zijn twee categorieën, kinderen tot en met 12 jaar en kinderen vanaf 13 & volwassenen. De opdracht is om samen of alleen de mooiste, lekkerste, meest bijzondere cake, taart of cupcake te bakken! Aanmelden kan tot 26 april via Facebook en Messenger. Op maandagochtend 27 april sturen deelnemers een foto van de creatie op, zodat de jury op creativiteit kan beoordelen. Die jury brengt op Koningsdag om 13:00 een bezoek om een stukje van het baksel op te halen waarna er om 16:00 uur via Facebook een live jurering volgt! De winnaar valt eeuwige roem en een leuke verrassing ten deel.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de Steenbergse Courant