Afbeelding
zondag 26 april 2020, 13:00

Kinderen mogen buiten sporten, maar deuren sportcentra blijven dicht

STEENBERGEN – Ze hadden het zo gehoopt, toen ze afgelopen dinsdag voor de televisie zaten om naar de speech van premier Rutte te luisteren. Het team van Dinami Sport & Fitness was er klaar voor geweest om weer te openen in aangepaste vorm. Beperkte aantallen, bepaalde fitnessapparatuur afplakken om afstand te kunnen houden en overal pompjes met desinfecterende handgel. Maar nu is het weer afwachten of het na 19 mei mag. “Het is een flinke tegenvaller”, vertelt Elsa Roozeboom van Dinami. Ook bij de Knotwilg is er teleurstelling, maar tevens begrip voor de corona-maatregelen. “Iets laten sluiten is moeilijk, maar de verantwoordelijkheid nemen om weer te openen is misschien nog wel moeilijker”, aldus Richard Wessel van het sport- en recreatiecentrum.

Bij Dinami proberen ze als team heus positief te blijven door elke ochtend in kleine groepjes te klussen in het gebouw. Maar het zijn pittige eerste weken geweest, toen bepaalde leden hun lidmaatschap opzegden nadat duidelijk werd dat er voorlopig niet gesport mag worden. “Dat was heel zwaar. En er komt natuurlijk ook niemand bij, want wie gaat er op dit moment lid worden van een sportschool? Dus toen er vanuit de branchevereniging een waterdicht plan lag om te gaan openen volgens bepaalde richtlijnen, hadden we verwacht hiermee te kunnen gaan draaien. Nu willen we in ieder geval voor de jeugd t/m 12 jaar buiten op ons terrein iets gaan organiseren, tot we wel open kunnen.” Dat hoopt Richard Wessel van de Knotwilg ook voor het schoolzwemmen, nu op 11 mei de scholen weer voorzichtig gaan opstarten. Maar hij weet het nog niet. “Een zware dobber, want hoewel we een vergoeding krijgen voor de personeelskosten, lopen de andere, hoge kosten, gewoon door. Van de gemeente heb ik nog niets gehoord, nog geen telefoontje over hoe het gaat. Daar ben ik wel teleurgesteld over.”

Tennisles voor jeugd opstarten

Het zijn inderdaad de jonge inwoners die wel zaten te juichen na de persconferentie. Voor hen komt er ruimte om buiten in groepjes onder begeleiding te gaan sporten. Dat geldt ook voor jongeren van 13 t/m 18 jaar, al moeten die wel de 1,5 meter afstand behouden.
Goed nieuws voor tennislerares Genora Piepenbroek, die bij TV Steenbergen ook de jeugd onder haar hoede heeft. Ze kan niet wachten om weer de baan op te gaan en heeft ook alle tijd gehad om zich voor te bereiden om volgens de richtlijnen van het RIVM les te gaan geven. “Om het voor mezelf overzichtelijk te houden, zorg ik dat ik bij alle jeugdleden de juiste afstand kan houden. Dus ik ga ook bij kleine groepjes meerdere banen gebruiken. Ik zorg dat de jongste kinderen op de voorste baan gaan spelen, zodat ouders hun kinderen bij de poort kunnen afzetten. Bij de jongeren zijn er een paar van 19 jaar die met 17-jarigen trainen, maar die mogen helaas niet komen. Zuur, maar ik begrijp dat ze ergens een grens moeten trekken.”

Kinderen hebben veel stilgezeten

Hoe de sportactiviteiten voor de jeugd bij de overige verenigingen in de regio eruit komen te zien, wordt nog even afwachten. Een puzzel om te kijken wat er toegestaan is en wat er aan capaciteit beschikbaar is. De sportcoaches van de gemeente Steenbergen zijn in ieder geval al aan het brainstormen geslagen hoe ze het kunnen gaan organiseren. “We moeten nog wel weten met hoeveel kinderen we tegelijk buiten kunnen sporten, en of we het per kern of school gaan plannen. Maar het is sowieso fijn dat we weer zichtbaar kunnen zijn, want hoewel we digitaal best veel hebben kunnen aanbieden, mis je het contact met de kinderen en scholen enorm. Je kan wel allerlei challenges op Facebook zetten, maar je weet natuurlijk niet hoeveel kinderen er daadwerkelijk meedoen. Waarschijnlijk hebben de meeste kinderen veel meer stilgezeten dan normaal. Dat is logisch, maar des te fijner dat ze nu weer actief mogen zijn”, aldus sportcoach Lieke van Dongen.

Foto: In sport- en recreatiecentrum De Knotwilg gebeurt al weken niks. De kosten lopen door en het is nog onduidelijk wanneer er weer gesport en gezwommen mag worden.

Door: Nicole van de Donk

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de Steenbergse Courant