Afbeelding
dinsdag 17 maart 2020, 09:00

Ondernemer en gemeente slaan handen ineen voor realisatie Levensbos

STEENBERGEN – ICT-specialist Databyte en de gemeente Steenbergen hebben elkaar gevonden op een ogenschijnlijk onwaarschijnlijk vlak. Samen zetten zij zich in voor de realisatie van een Levensbos in de gemeente Steenbergen. Een bos waarin bedrijven, overheden en particulieren een boom kunnen planten om iets of iemand te vieren of te herdenken. De wil is er; een locatie waar het bos kan groeien nog niet.

Wethouder Wilma Baartmans kondigde eerder dit jaar aan dat de gemeente Steenbergen de komende jaren tienduizend bomen wil planten. Onwetend van dit plan was bij Databyte het idee ontstaan om de verbinding met alle goede klantrelaties symbolisch te bevestigen met het planten van een boom. “In het verleden gaven we onze klanten aan het eind van het jaar een flesje wijn,” vertelt Charles Blesgraaf, senior accountmanager bij Databyte. “Dit jaar hebben we voor onze topklanten gekozen voor een krat vol lokaal fruit. Dat vonden we passen bij ons streven naar maatschappelijk verantwoord ondernemen en werd enthousiast ontvangen door onze klanten. Van hieruit doordenkend naar volgend jaar ontstond het idee om bomen te schenken.”

Goede relatie

Tijdens de nieuwjaarsreceptie voor ondernemers raakte Blesgraaf in gesprek met wethouder Baartmans. Zij  vertelde hem over het voornemen van de gemeente Steenbergen om duizenden bomen te planten.
Daaruit ontstond de gedachte om een bos aan te planten waar eenieder die iets te vieren of te herdenken heeft een boom kan planten. Blesgraaf: “Ter gelegenheid van een geboorte, een overlijden, een huwelijksjubileum of zoals in ons geval, om de goede relatie met een klant te vieren. Idealiter neemt het bos dusdanige vormen aan dat er ook ruimte is om te picknicken.”

Groene verbinding

De wethouder is blij met het initiatief. “Uiteraard vanuit de gedachte van duurzaamheid, maar ook de groene verbinding tussen ondernemers en overheid vind ik zeer waardevol.” Met al die blijdschap is het bos overigens nog geen feit, want er zitten de nodige haken en ogen aan. “Het grootste probleem is het vinden van een stuk grond,” aldus Baartmans.
De voorkeur van Databyte gaat uit naar een perceel langs het Doornedijkje. “Dan zouden medewerkers van de bedrijventerreinen in hun lunchpauze een wandeling door het bos kunnen maken,” vertelt Charles Blesgraaf. De verwachting is echter dat de noodzakelijke vergunningsprocedures met onder meer het waterschap enkele jaren in beslag zal nemen. Een tweede optie, die voorlopig nog geheim blijft, biedt in dat opzicht meer kansen en wordt op dit moment nader onderzocht.

Provincie

Het voornemen van de provincie Noord-Brabant om binnen tien jaar veertig miljoen nieuwe bomen te planten, kan in het voordeel van het Steenbergse Levensbos werken. Baartmans: “De provincie heeft al laten weten dat de gemeente Steenbergen nadrukkelijk in beeld is als potentieel plantgebied.”

Schouders eronder

Naast ruimte is ook tijdsgebrek een probleem. “Bij de gemeente kampen we met een groot tekort aan menskracht om dit soort zaken op te pakken. We hebben op dit moment grote opgaven zoals de energietransitie die heel veel van onze mensen vraagt. Het zou fantastisch zijn wanneer inwoners bereid zijn om samen met ons de schouders onder zaken als het Levensbos te zetten.”

Foto: Tijdens de jaarvergadering van het Ondernemers Platform Steenbergen nam Charles Blesgraaf van Databyte de gelegenheid te baat om het Levensbos onder de aandacht te brengen van collega-ondernemers. Direct na de vergadering meldden meerdere gegadigden zich die wel een boompje op wilden zetten. Onder hen ook het bestuur van OPS in de persoon van voorzitter Leo Heijmans. Volgens hem sluit het initiatief aan bij de duurzaamheidsdoelstelling die alle ondernemers delen.

Foto: Dasja Abresch © Steenbergse Courant
Door: Dasja Abresch

Uit de Steenbergse Courant