Afbeelding
zaterdag 7 maart 2020, 13:00

Negentigjarige zangverening Tavenu voelt zich springlevend en nog jong

DINTELOORD – Komende zomer bereikt de Dinteloordse zangvereniging Tavenu de leeftijd van negentig jaar. In juli staat hiervoor een feestelijke dag op het programma en op 7 november volgt een jubileumconcert waarin een muzikale reis door de tijd wordt gemaakt. Tijdens de onlangs gehouden jaarvergadering kwam het jubileum al uitgebreid aan de orde. Ook werden drie jubilarissen in het zonnetje gezet.

Piet en Gerda Verkouter ontvingen felicitaties en een oorkonde vanwege hun 12 1/2 jarig lidmaatschap. Secretaris Anja van den Doel werd in de bloemetjes gezet vanwege haar 25-jarig jubileum.Zij blikt terug op de afgelopen negentig jaar: “Een koor met zo’n lange geschiedenis heeft veel om op terug te kijken. Uit bewaard gebleven verslagen komt naar voren dat het aanvankelijk een jongerenkoor was. Een aantal jaren na de oprichting in 1930 ontstond binnen het bestuur onenigheid over het toelaten van “gehuwden”. Volgens de tegenstanders konden zij immers geen trouwe leden zijn vanwege de verplichtingen ten opzichte van hun gezin. Dat dit standpunt werd losgelaten blijkt wel uit het feit dat het koor op dit moment maar liefst acht echtparen telt”.

Naast zang ook toneelspel

“In de eerste 30 jaar werd niet alleen gezongen, maar ook enthousiast toneel gespeeld. Bij de jaarlijkse Winteruitvoering in de zaal van hotel De Beurs werd voor de pauze gezongen met begeleiding van een salonorkest. Na de pauze stond een blijspel op het programma. Aansluitend werd tot in de vroege uurtjes gedanst. Het waren hele populaire avonden in een tijd dat er weinig afleiding was en de televisie nog moest worden uitgevonden. Het leidde zelfs tot reprimandes van burgemeester en wethouders, vanwege de “nachtelijke onrust” op straat”.

Voor dag en dauw

“In de zomermaanden werd deelgenomen aan concoursen, waar het koor onder leiding van dirigent Vercouter al snel hoge boordelingen in de wacht sleepte.
In die jaren was het een hele onderneming om met zo’n grote groep op stap te gaan. Snelwegen waren er nog niet, dus de bus vertrok voor dag en dauw. Mede-oprichter Lauw Hartman schreef er het volgende over: “Zo’n dag was in de dertiger jaren voor de meesten onzer de enige echte uitgaansdag van het jaar. Als we ’s morgens om 6 uur zouden vertrekken, waren er mensen die om 5 uur al buiten liepen. Iedereen had volop brood bij zich, want ergens gaan eten kon de blauwe niet trekken. Uit ons gezin waren wij later met 4 man op de zang. Er ging een koffer met brood mee. Goed en wel in de bus waren velen al hongerig, dus smullen maar!”

Hoge beoordelingen tijdens concoursen

“Tot in de tachtiger jaren nam het koor deel aan zangconcoursen, die jaarlijks werden georganiseerd door de Koninklijke Bond van Zang- en Oratoriumverenigingen in Nederland, in samenwerking met de AVRO. Eerst in de studio in Hilversum, later in de kleine zaal van De Doelen in Rotterdam. Er moest onder andere een verplicht nummer worden ingestudeerd, wat meestal een flinke uitdaging was omdat het niet
binnen het gebruikelijke repertoire viel. Des te groter de voldoening als het dan toch lukte en de jurybeoordeling hoog uitviel. Oudere leden bewaren mooie herinneringen aan deze bijzondere dagen. Inmiddels zijn de traditionele concoursen overgegaan in Korendagen, zoals “Volkoren” in Middelburg en “Korenlint” in Haarlem. Op allerlei locaties in de stad is dan koormuziek te beluisteren; van populair tot klassiek. TAVENU neemt regelmatig deel aan zo’n evenement en maakt de laatste jaren zelfs koorreizen naar het buitenland. Dat begon in 2010 met een trip naar Barcelona vanwege het 80-jarig jubileum. Het bleek een schot in de roos, want inmiddels heeft het koor meerdaagse reizen gemaakt naar Brugge, Keulen en Trier”.

Stimulerende dirigent

“Sinds 2004 staat TAVENU onder leiding van Meike Warmoeskerken uit Bergen op Zoom. Met haar deskundigheid en enthousiasme daagt ze het koor uit om mee te gaan met de tijd. Momenteel staat muziek op het programma van hedendaagse componisten als Rob Goorhuis, Arvo Pärt en Ola Gjeilo. Op maandagavond 4 mei (dodenherdenking) organiseert de Dinteloordse Oranjevereniging een herdenkingsconcert in de Hervormde kerk aan de Westvoorstraat, in het kader van 75 jaar bevrijding. TAVENU zal daar het indrukwekkende “Requiem van de Mens” uitvoeren, van componist Rob Goorhuis en tekstdichter André van Zwieten”.

Overigens zijn nieuwe leden bij het koor altijd welkom. Wie graag zingt en de sfeer binnen het koor wil ervaren kan eens vrijblijvend een kijkje nemen bij de repetities die op donderdagavonden vanaf 20:15 uur in de zaal van Hotel restaurant Thuis! worden gehouden. In het koor zitten leden uit de gehele gemeente Steenbergen.

Foto: Van links naar rechts: voorzitter Tavenu Joke van de Merbel, Gerda Verkouter, Piet Verkouter en Anja van den Doel.

Uit de Steenbergse Courant