Afbeelding
zaterdag 18 januari 2020, 13:00

Schrijfster Anneloes Timmerije gaf lezing over Steenbergse ‘baarmoeder’ Maria van Aelst

STEENBERGEN – In 1625 is de Steenbergse Maria van Aelst nog maar 18 jaar wanneer zij door haar ouders naar Batavia (later Nederlands-Indië) wordt gestuurd om er te trouwen en te baren.

Zij zien voor haar geen toekomst in haar geboortestad die door de voortdurende oorlog in puin ligt. Alle geschikte, huwbare mannen zijn dood of in gevecht. “Zonder mannen geen leven,” houden haar vader en moeder haar voor. Maria zelf heeft niets in te brengen en vertrekt huilend van woede, machteloosheid en verdriet naar ‘de Oost’. Twintig jaar later keert zij terug naar Nederland. Zij heeft inmiddels drie echtgenoten begraven en is nog altijd kinderloos. Zij is dan echter ook één van de rijkste vrouwen die de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden ooit heeft gekend. Schrijfster Anneloes Timmerije veegde het stof weg die vier eeuwen geschiedenis over Maria’s naam legden weg en gaf haar een nieuw leven in de historische roman ‘De mannen van Maria’. Het schetst een fascinerend beeld van een vrouw die na het ouderlijk verraad haar leven naar eigen hand zette en de ‘grande dame van Batavia’ werd. Van baarmoeder naar powervrouw. De schrijfster gaf afgelopen woensdag 15 januari een boeiende lezing over haar boek en de Steenbergse Maria van Aelst voor de Vrouwen van Nu in gemeenschapshuis De Vaert. De dame in kwestie komt overigens ook voor op een schilderij dat Rembrandt maakte.

Het boek ‘De mannen van Maria’ is voor € 20,99 lokaal verkrijgbaar bij boekhandel Vermeulen in Steenbergen.

Foto: Woensdagmiddag luisterden de ‘Vrouwen van Nu’ ademloos naar het verhaal van Maria van Aelst, verteld door onderzoeker  en schrijfster Anneloes Timmerije.

Foto: Dasja Abresch © Steenbergse Courant

Uit de Steenbergse Courant