Afbeelding
zondag 12 januari 2020, 07:41

Tijdens korpsavond brandweer: lokale helden gehuldigd

KRUISLAND – De gemeente Steenbergen telt vier korpsen vrijwillige brandweer: Steenbergen, Dinteloord, Nieuw-Vossemeer en Kruisland. Stuk voor stuk hechte teams die bij nacht en ontij of overdag op de meest onverwachte momenten er op uitrukken om hulp te bieden waar nodig. Branden, wateroverlast, ‘katten in de boom’ maar ook ernstige ongelukken. Voor die inzet verdienen de brandweermannen en -vrouwen volle waardering. Tijdens de korpsavond – gisteravond in zaal Koch – werden gediplomeerden, vertrekkende brandweerlieden en nieuwkomers in het zonnetje gezet. En niet minder dan 16 korpsleden ontvingen een koninklijke onderscheiding.

‘Want we mogen veel waardering hebben voor het soms gevaarlijke werk dat onze brandweermensen doen. Het is ook zwaar werk, bijvoorbeeld bij ongelukken. Dat verdient een diepe buiging en die ga ik dan ook nu maken’, aldus burgemeester Van den Belt.

Koninklijke onderscheidingen

Hij vertelde ook dat de regeling waarbij brandweerlieden die twintig jaar of langer dienst hebben gedaan een koninklijke onderscheiding ontvangen wanneer ze uit diensttreden, is komen te vervallen. Daarmee is hij het samen met tal van collega burgemeesters het duidelijk niet eens. De reden om voor de korpsleden die dit betreft een onderscheiding aan te vragen. En zo werden gisteravond 16 brandweervrijwilligers lid in de Orde van Oranje Nassau.
Van de brandweerpost Steenbergen werden koninklijk onderscheiden: Leo Adriaansen ( in dienst sinds 1992), Ton Bolders (1980), Henry Hof (1998),  Ad Meeus (1996) en Niek Wagemakers (1994).
Van de brandweerpost Dinteloord: Reinier van der Horst (1986), Peter Houweling (1990), Arjan van de Merbel (1982), Dim Nieuwland (1991), Melchior van Slobbe (1998) en Leen de Wit (1993).
Van de brandweerpost Nieuw-Vossemeer: Paul Musters (1997) en Steph Oerlemans (1994) en van de brandweerpost Kruisland: Jan Brands (1997)  Paul van Loon (1993) en Jurgen Osta (1996).

Voorafgaand aan dit moment werd door de regionale commandant Berry de Groot een groot aantal brandweerlieden in het zonnetje gezet. Dit vanwege een jubileum, een afscheid, een in-diensttreding of het behalen van een diploma.

Tekst en foto’s: Peter Vermeulen © Steenbergse Courant / KijkopSteenbergen.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de Steenbergse Courant