Afbeelding
dinsdag 17 december 2019, 16:18

De gemeente wil keuzevrijheid en beëindigt contract Cromwiel

STEENBERGEN – Achter de schermen is de gemeente bezig met het vormgeven van een toekomstbeeld voor Sport- en ontmoetingscentrum ’t Cromwiel. Volgens wethouder Esther Prent is nu al duidelijk dat het huidige contract niet meer aansluit bij de ambities en daarom is het contract met exploitant Optisport op 12 december jl. opgezegd. Het komende jaar zal er nog niets veranderen, maar per 1 januari 2020 moet er een nieuwe beheervorm zijn.

Een beetje vreemde situatie voor de exploitant en beheerder Optisport uit Tilburg. Zij staan pas sinds een paar weken officieel aan het roer bij ’t Cromwiel na de overname van Hydra Sport, die er sinds 2015 de baas was. Dus voordat ze goed en wel kunnen beginnen, is het contract door de gemeente beëindigd. Hoewel ze het jammer vinden, komt het niet helemaal als een verrassing, omdat ze de geschiedenis rondom het beheer van het Sport- en ontmoetingscentrum kennen. “We weten dat er een politieke keuze gemaakt moet worden, en dat het niets met ons te maken heeft. Voor ons is het nu ook afwachten wat er het komende half jaar gaat gebeuren”, zegt Harjan Hubers, operationeel manager bij Optisport. 

Inwoners: ontmoeten hoeft niet persé in ‘t Cromwiel

Volgens wethouder Prent is de aanpak voor ’t Cromwiel onderdeel van een groter geheel. Deze zomer zijn een heleboel inwoners om hun mening gevraagd in het kader van het opstellen van de Toekomstvisie 2040. Een van de onderwerpen was ‘Ontmoetingsplekken’. Er is door inwoners gezegd dat ze het ontmoeten niet direct koppelen aan het ’t Cromwiel, en dat er ook alternatieven mogen zijn. En hoewel de raad heeft uitgesproken dat wat haar betreft het culturele hart in ’t Cromwiel teruggebracht moet worden, hebben de gevraagde inwoners daar geen specifieke wensen over geuit. Wel gaf men aan een bruisende binnenstad belangrijk te vinden. 

Handen vrij door opzeggen contract

Naast de input uit de Toekomstvisie 2040 is de gemeente ook bezig met het opstellen van een Visie Maatschappelijk Vastgoed. Daarbij worden alle accommodaties in de zes kernen onder de loep gelegd om te kijken welke slimme combinaties er gemaakt kunnen worden of welke functies van de gebouwen aangepast kunnen worden zodat ze beter aansluiten bij de wensen van de inwoners. “Het is logisch om ’t Cromwiel hierin mee te nemen dus bij het verschijnen van die visie komt er ook meer duidelijkheid. Maar we weten dat er in ieder geval een nieuw contract nodig is vanwege de gemeentelijke ambities, dus door nu het contract op te zeggen hebben we onze handen vrij. Als er een aanbesteding komt, kan Optisport daar zich ook op inschrijven, maar er kan zich bijvoorbeeld ook een stichting melden die het beheer op zich wil nemen. De gemeente kan het beheer per 1 januari 2021 als het nodig is tijdelijk overnemen, maar dat zie ik als een noodoplossing”, aldus de wethouder.

Optisport: in gesprek blijven met gemeente

“Normaal gesproken zouden wij inderdaad meedoen met zo’n aanbesteding, maar nu is het nog te vers om er iets concreets over te zeggen. Wat betreft onze ideeën voor de toekomst zullen wij zeker waar kan, in gesprek blijven met de gemeente”, aldus Hubers van Optisport. De organisatie is exploitant van 400 accommodaties verspreid over Nederland en België en heeft dus wel vaker in een soortgelijke situatie gezeten. “Het gebeurt regelmatig dat er aan het einde van een contractperiode wordt gekeken wat de wensen zijn voor de toekomst.” 

Tekst: Nicole van de Donk © Steenbergse Courant/KijkopSteenbergen.nl

Uit de Steenbergse Courant