woensdag 12 februari 2014, 09:33

55ste carnaval met nieuwe Grotste Boer en jubilerende prins

NIEUW-VOSSEMEER – Het kan niet op deze carnaval in ’t Vosse-ol. Onder het motto ‘Ut bléft un buitegewòòne kermusatráksie!’, als eerbetoon aan het prijsdansen dat op de nationale lijst voor immaterieel erfgoed heeft verworden, dompelt het dorp zich de komende weken onder in de leut en dat gebeurt al voor de 55ste keer in successie.

Dit heugelijke feit wordt in het laatste weekeinde van juni officieel gevierd met een driedaags feest, zodat alle inwoners en ook carnavalsclubs uit omliggende plaatsen hierbij aanwezig kunnen zijn.

Maar er zal zeker aandacht voor zijn, zoals ook het jubileum van Prins Ruud I (Ruud van den Beemd) absoluut niet onopgemerkt voorbij gaat. Hij zwaait voor de elfde maal de scepter en krijgt zodoende op carnavalszaterdag (1 maart, vanaf 20.11 uur in ’t Wagenhuis) een receptie aangeboden.

Het 55-jarig bestaan komt onder meer tot uiting door het betrekken van oud-deelnemers bij de optocht, met het verzoek of zij weer eens mee willen doen, en het instellen van de Merijntje Kinderbeker, want wie de jeugd heeft…

Verkiezing

De festiviteiten beginnen zaterdag 15 februari (aanvang 20.30 uur) met de kijk- en feestavond van B.C. d’Ôôgte in ’t Wagenhuis en het nabijgelegen onderkomen van de bouwers van de prinsenwagen.

Zondag 16 februari belooft het niet alleen leutig, maar ook spannend te worden. In De Vossenburcht vindt dan, van 14.00 tot 17.30 uur, de eerste Kindermiddag plaats, met de verkiezing van het nieuwe jeugdgevolg (opgeven via kindercom@vosse-ol.nl) én de onthulling van de nieuwe Grotste Boer.

Op 11/11 kon dit lid van de hofhouding nog niet worden gepresenteerd, maar aan zijn bekendmaking wordt nu op uitgebreide en ludieke wijze  invulling gegeven tijdens de Kindermiddag. De identiteit van de opvolger van Boer Geert (Giscard van Tilburg) blijft tot het moment supreme zorgvuldig geheim.

Zeskamp en loterij

Alle Vossen en Vossinnen hebben middels het huis-aan-huis verspreide leutblad inmiddels kennen kunnen nemen van het complete carnavalsprogramma en bijhorende wetenswaardigheden. In het boekje wordt ook teruggeblikt op het ontstaan van de ‘vastenavond’ in het dorp, met een korte beschrijving van de historie, en vooruitgekeken naar de grote jubileumviering op 27, 28 en 29 juni.

Op de rol staan onder andere een zeskamp voor de basisschooljeugd, een ‘Prinsenbettel’ en een dweilbandfestival. Ter bekostiging van dit grote feest gaat Carnavalsvereniging ’t Vosse-ol deze maand van start met de verkoop van loten , à 2,50 euro, voor een loterij – ‘Op welke pol landt de vos z’n ’ol’ – waarvan de uitslag de slotdag van het jubileumweekeinde uit de lucht komt gevallen. De hoofdprijs is een bedrag van 500 euro.

Foto: Wie o wie is de nieuwe Grotste Boer van ’t Vosse-ol?

Uit de Steenbergse Courant