zondag 14 september 2014, 12:01

Gibson en Warwick krijgen de herdenking die zij verdienen

STEENBERGEN – De stelling dat er wereldwijd geen bekendere vliegenier uit de Tweede Wereldoorlog bestaat als Guy Gibson, durft voorzitter Martien van Dijk van Wings to Victory probleemloos te poneren. Hij weet zich gesteund door de geschiedschrijving, waarin de bombardementspiloot ook te boek staat als één de grootste helden uit de historie van de Royal Air Force. ,,Dat is tot mijn verbazing echter nog lang niet bij iedereen bekend.’’

Wing Commander Gibson was de oprichter van het 617 Squadron (beter bekend als de Dambusters) en overleefde - tegen alle ‘wetten’ en statistieken in - honderden vluchten. Om uiteindelijk in Steenbergen op tragische wijze de dood te vinden, samen met Squadron Leader Jim Warwick.

Op 19 september 1944 – volgende week vrijdag dus precies 70 jaar geleden – stortte hun toestel hier neer. Naar alle waarschijnlijkheid uit de lucht geschoten door een collega, die dacht dat hij met de vijand te maken had, zo kwam nog maar enkele jaren geleden aan het licht.

Jan van den Driesschen

,,Op een half uur van huis en dan op zo’n manier aan je einde komen, triester kan het bijna niet,’’ vindt Martien van Dijk, die zich met de stichting Wings to Victory uitsluitend toelegt op alles wat met de ‘luchtoorlog’ te maken heeft. ,,Door één van onze leden raakten we vorig jaar betrokken bij de herdenking van Gibson en Warwick in Steenbergen, waarvan we de organisatie nu hebben overgenomen van Jan van den Driesschen uit Rotterdam. Hij heeft dit tientallen jaren gedaan en ziet zich vanwege zijn hoge leeftijd genoodzaakte een stapje terug te doen. Voor ons is het een grote eer, die precies bij de doelstelling van onze organisatie past.’’

‘Zij hebben het hoogste offer gebracht’

Wings to Victory is bovendien met de gemeente tot overeenstemming gekomen, dat zij zich voortaan puur op de herdenking van 19 september richt en geen eigen activiteiten ontplooit tijdens de Nationale Dodenherdenking van 4 mei, die door de gemeente wordt georganiseerd. Van Dijk: ,,Daarover is in het verleden helaas de nodige onenigheid geweest en dat mag nooit meer voorkomen. We hebben allemaal dezelfde goede bedoelingen en het moet altijd en alleen maar over die twee jongens gaan. Zij hebben tenslotte het hoogste offer gebracht en verdienen ons aller respect.’’

Schoolbezoeken

Van Dijk heeft ondertussen al wel contact gehad met enkele leden van de Engelse delegatie van de 617 Squadron Association, die volgende week in Steenbergen te gast zijn en zowel donderdag als vrijdag het verhaal van Gibson en Warwick onder de aandacht gaan brengen van de leerlingen in de hoogste groepen van een aantal Steenbergse basisscholen. ,,Fijn dat we elkaar volgende week allemaal persoonlijk kunnen ontmoeten, dat kan de samenwerking en de toekomst van de herdenking louter ten goede komen.’’

617 Squadron Association

Van Dijk hoopt dat ook zoveel mogelijk mensen uit Steenbergen van de gelegenheid gebruik maken om de betrokkenen te ontmoeten en hun eer te betuigen aan Gibson en Warwick, zodat de nagedachtenis aan de beide vliegeniers in ere wordt gehouden.

Precies met dat doel, wierp eigenaar Arjan van der Pligt van restaurant De Wallevis zich onlangs op als ‘katalysator’ voor de herdenkingsactiviteiten, zeventig jaar na dato. Hij bracht onder meer de contacten tussen de 617 Squadron Association, Wings to Victory en het lokale onderwijs tot stand.

Veterane van de RAF

Van der Pligt verwacht volgende week zo’n veertig Engelsen in Steenbergen, voor wie hij op een warm welkom van de bevolking hoopt. Onder de visite bevinden zich naar alle waarschijnlijkheid ook verre familie van Gibson een hoogbejaarde veterane, die in de Tweede Wereldoorlog in het radiocommandocentrum van de RAF werkte en van daaruit ook contact met Gibson en Warwick onderhield.

Ceremonie

Het herdenkingsprogramma begint vrijdag 19 september om 12.00 uur met de samenkomst van alle betrokkenen en belangstellenden bij De Wallevis (Kade 2). Om 14.00 uur is de officiële ceremonie bij de graven van Gibson en Warwick op de begraafplaats aan de Nassaulaan, waarbij de RAF een historisch oorlogsvliegtuig laat overvliegen.

Voorproefje

Vanaf 15.30 uur kan iedereen weer bij De Wallevis terecht. Daar is dan een kleine expositie te zien en worden doorlopend presentaties gegeven. Mannenkoor ABS geeft om 17.00 uur een optreden, als ‘voorproefje’ op de bevrijdingsconcerten die in november gaan plaatsvinden. Voor 15 euro is een barbecue- en saladebuffet beschikbaar en rond 20.30 begint de afsluiting van de bijeenkomst, met aansluitend muziek van de Persi Swing Collection.

Foto: Guy Gibson.

Foto: De plaats waar het vliegtuig op 19 september 1944 neerstortte aan de Mosquitostraat, vernoemd naar het toestel, op bedrijventerrein Reinierpolder I.

Foto: Leerlingen (uit de groepen 5 t/m 8) van de Pius X staan elk jaar op 19 september stil bij het overlijden van Gibson en Warwick en de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog, bij het propeller monument in het Steenbergse stadspark, dat bijna een kwart eeuw geleden al door de Welbergse basisschool werd geadopteerd. Wings to Victory hoopt in de toekomst ook tot nauwere samenwerking te komen met deze herdenking, die volgende week vrijdag van 11.00 tot 12.00 uur wordt gehouden. De leerlingen uit groep 7/8 van de Pius X zullen ’s middags ook de plechtigheid bij de graven van Gibson en Warwick bijwonen.

Jim Warwick.

Uit de Steenbergse Courant