dinsdag 25 november 2014, 21:21

55 jaar carnaval wordt gevierd met groot Matineej Jubeleej

STEENBERGEN - Nu Strienestad op de 11de van de 11de ‘Immaol in de wolleke!’ is gekomen, gaat de Stichting Karnaval Steenbergen als een komeet richting de viering van het jubileumfeest, dat op zondag 1 februari officieel wordt gevierd met een groot(s), openbaar en voor iedereen vrij toegankelijk Matineej Jubeleej. Hiervoor hebben zich via de gastenlijst op internet inmiddels al zo’n 100 feestvierders aangemeld.

De SKS heeft op haar website een speciaal inteken-formulier geplaatst, zodat alle bietboeren en meerminnen – uit heden en verleden – hun aanwezigheid alvast kenbaar kunnen maken. Bedoeling is om op deze manier zoveel mogelijk (oud-)Steenbergenaren te bereiken, zodat het Matineej Jubeleej boven alles één groot feest van herkenning wordt.

Het mag ook voor zich spreken dat er in de theaterzaal ook voortdurend talloze foto’s en filmmateriaal de revue zullen passeren, om 55 jaar carnaval in beeld te brengen en het ophalen van herinneringen- voor zover nodig – te stimuleren.

Karnevalskesèrt, showprogramma én gratis boerenkoolmaaltijd

De middag begint om 13.11 uur met het karnevalskesèrt van Volharding, aansluitend kunnen de bezoekers een gevarieerd en natuurlijk stikstéénleutig showprogramma op het podium verwachten, met optredens van o.a. oud-leden van groot en klein gevolg, uiteenlopende (gelegenheids)koren, solisten, bands etc. uit het Steenbergse. Hierover volgt de komende tijd nadere informatie, maar wat er precies gaat gebeuren moet deels ook een verrassing blijven.

Vast staat sowieso dat het Matineej Jubeleej wordt afgesloten met een boerenkoolmaaltijd, waarbij iedereen nog even lekker kan napraten. Ook aan dit smakelijke toetje van de jubileumviering kan men gratis deelnemen. Om een idee te krijgen van het aantal gasten, biedt de SKS op de eerder genoemde intekenlijst meteen de mogelijkheid om in te schrijven voor de boerenkoolmaaltijd.

Uitnodiging van de eerste en de huidige prins

Tot de gasten behoort in ieder geval de nu 86-jarige grondlegger van het Strienestadse carnavalsfeest : Louis Vlamings, die eind jaren vijftig de boel aan gang zwengelde en in 1961 de eerste prins was, Strienius I. In een filmpje dat te zien is via de link www.sks-steenbergen.nl/matineej.php nodigt hij - samen met de huidige Prins Strienius V en diens gevolg - alle bietboeren en meerminnen van vroeger en nu uit om ook naar het Matineej Jubeleej te komen. Hij roept eenieder op om ook vrienden, bekenden en carnavalsvierders uit z’n eigen tijd warm te maken voor het jubileumfeest.

‘Zegt het voort, zegt het voort!’

De SKS beschouwt het 55-jarig bestaan als een unieke mijlpaal, die ook nog door de nodige mensen van het eerste uur kan worden meegemaakt. Het blijkt evenwel een onmogelijke opgave om (de actuele contactgegevens) te achterhalen wie er in de loop der jaren allemaal precies bij de organisatie betrokken waren.

Desalniettemin is hier al veel moeite voor gedaan en zullen er in aanloop naar het Matineej Jubeleej voornamelijk per e-mail nog enkele honderden uitnodigingen worden verstuurd. Wie deze onverhoopt niet ontvangt, is evengoed van harte welkom en de SKS hoopt ook via de intekenlijst nog zoveel mogelijk namen én (e-mail) adressen in kaart te kunnen brengen. Het credo luidt bovendien: ‘Zegt het voort, zegt het voort!’

Voor contact hieromtrent met de SKS: secretariaat@sks-steenbergen.nl of 06-23162068 (John Nijssen). Ook oude foto’s, films en memorabilia m.b.t. carnaval in Strienestad zijn blijvend welkom.

Plaatjes-verzamelabum

Het Matineej Jubeleej is overigens niet de enige activiteit waarmee het 55-jarig bestaan extra luister wordt bijgezet . Op 3 januari begint namelijk de verzamelactie voor het plaatjesalbum van de SKS en Albert Heijn Achterberg, maar dat is nog lang niet alles. Meer leutig nieuws volgt de komende weken.

Voor meer informatie over de SKS en carnaval in Strienestad: http://www.sks-steenbergen.nlen/of http://www.facebook.com/skssteenbergen

Uit de Steenbergse Courant