vrijdag 25 april 2014, 13:18

8 koninklijke onderscheidingen bij lintjesregen in Steenbergen

STEENBERGEN – Acht inwoners van de gemeente Steenbergen zijn vandaag door waarnemend burgemeester Joseph Vos, uit naam van Koning Willem-Alexander, ongekend blij gemaakt. Zij ontvingen een koninklijke onderscheiding, met name voor hun maatschappelijke verdiensten. Dinteloorder Jan Legierse werd zelfs benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau, de overige zeven mogen zich vanaf nu Lid in de Orde van Oranje-Nassau noemen. Ook die titel krijg je niet zomaar, benadrukte Vos.

De zogenoemde lintjesregen vond, wat Steenbergen betreft, eind van de ochtend plaats in het gemeentehuis, waar de één naar toe was gelokt met het smoesje dat hij de subsidie-aanvraag van zijn vereniging moest komen toelichten en de ander met de mededeling dat zijn schoonzus een lintje zou krijgen.

Zo hadden de acht elk hun eigen verhaal, voorafgaand aan het heugelijke moment. Hun gemeenschappelijke deler is dat zij zich, vaak al decennia lang, belangeloos inspannen ten bate van de lokale samenleving. ,,Steenbergen kan trots zijn op zulke mensen, die de ruggengraat van de gemeenschap vormen en het verdienen om in het zonnetje te worden gezet,’’ sprak burgemeester Vos het gezelschap toe.

Jan Legierse

De heer Legierse (71) kreeg de hoge onderscheiding voor zijn inzet bij de Woningcorporatie in Dinteloord, de brandweer en de Petrus en Pauluskerk in het dorp, maar ook als landelijk erkend deskundige op het gebied van betonreparatie.

Jan van den Bergh

Kruislander Jan van den Bergh (74) verdient volgens Zijne Majesteit een lintje o.a. vanwege voor zijn langdurige betrokkenheid bij dorpsblad ’t Pompke, heemkundekring De Klepperman, harmonie St. Caecilia, het Pompedurpse carnavalsfeest en de Dinsdagavondclub.

Ineke van Middendorp-Léautaud

De Steenbergse Ineke van Middendorp-Léautaud (60) komt de koninklijke onderscheiding toe, omdat er op haar nooit tevergeefs een beroep wordt gedaan. Zo was en is zij onder meer actief voor de organisatie van Koninginne-/Koningsdag, kindernevendiensten in de Gummaruskerk, sv Diomedon, zwembad De Meermin, collectes van diverse goede doelen, en met het invullen van belastingformulieren voor FNV-leden.

Antoon de Ridder

Ook Antoon de Ridder (60) uit Dinteloord gaat sinds vanmorgen verder door het leven als Lid in de Orde van Oranje-Nassau en dankt dit voornamelijk aan zijn tomeloze inzet voor de plaatselijke Harmonie Volharding, het samenwerkingsverband van de vijf muziekverenigingen in de gemeente, het dorpshuis in Dinteloord en diverse functies in de bouwwereld.

Tiny van Tillo

De Zonnebloem, Stichting Welzijn Ouderen Steenbergen, de SLOS en basisschool Merijntje: ze kunnen allemaal beamen dat Nieuw-Vossemeerder Tiny van Tillo (60) een vrijwilliger is op wie je kunt bouwen en rekenen. Vandaar dat burgemeester Vos ook hem een lintje op de revers mocht spelden.

Jo van de Meeberg

Jo van de Meeberg (75) uit Dinteloord viel eveneens een koninklijke onderscheiding ten deel. Zij maakt(e) zich in het maatschappelijk leven verdienstelijk voor de Algemene Nederlandse Bond voor Ouderen, afdeling Steenbergen/Dinteloord, woonzorgcentrum De Nieuwe Haven, De Zonnebloem, Harmonie Volharding Dinteloord, postduivenvereniging Steeds Sneller, en  collectes van/voor meerdere goede doelen.

Ad Vermeulen

Tot de kersverse gedecoreerden behoort tevens Steenbergenaar Ad Vermeulen (59) , die ruim veertig jaar op vele fronten actief was en is bij o.a. vv Steenbergen, FNV, Stichting Karnaval Steenbergen, wijkvereniging ‘t Drievierde en Totaaltheatergroep Cameleon. Vermeulen, in de jaren zeventig en tachtig bekend als de ‘Nar meej de blààuwe snor’ van Strienestad, geniet bovendien een grote reputatie als hulp-Sinterklaas.

Loes Baselier-Hamers

Last but not least: Loes Baselier-Hamers (65), ook voor haar lag er een lintje klaar. De Welbergse maakte van 1994 tot 1997 en van 1998 tot vorige maand deel uit van de Steenbergse gemeenteraad. De D66-politica kan daarnaast bogen op een uitgebreide staat van dienst voor SC Welberg, zowel op het veld, langs de lijn als in het bestuur van de voetbalvereniging.

Uit de Steenbergse Courant