zondag 13 juli 2014, 10:42

Steenbergse wandelaars klaar voor Vierdaagse van Nijmegen

STEENBERGEN/DINTELOORD – Zowel de 12-jarige Esmee Flipsen uit Steenbergen als de 67-jarige Harry Vlamings uit Dinteloord lopen vanaf komende dinsdag mee in de Nijmeegse Vierdaagse.

Voor Esmee Flipsen is het de eerste keer dat ze meeloopt. Dat doet ze samen met haar moeder, met wie ze hard getraind heeft. Iedere zaterdag wandelden moeder en dochter 25 tot 30 kilometer in de buurt. ,,Het liefst lopen we met een georganiseerde wandeltocht mee, maar als die echt te ver weg zijn gaan we gewoon samen ergens naartoe in de regio,’’ vertelt haar moeder. ,,Al komt er een moment dat je alles al gezien hebt in Steenbergen en omgeving. Daarom is het goed dat we nu even naar Gelderland gaan!”

Best spannend

Over mogelijke fysieke ongemakken maken ze zich geen zorgen. ,,Pijntjes zullen er altijd zijn, maar daar moet je even doorheen. Ik verwacht voor Esmee geen problemen, zij huppelt waarschijnlijk na een wandeldag van 30 kilometer gewoon vrolijk nog rond op de camping.” Esmee zelf voorziet ook geen problemen. ,,Al weet ik natuurlijk niet wat ik kan verwachten. Zo’n eerste keer is best spannend.”

Naast het wandelen zwemt ze ook graag, maar dat is niet te vergelijken, vindt de jonge Steenbergse. ,,Voor het wandelen moet je al gauw acht uur uittrekken, terwijl ik het zwemmen in anderhalf uur doe.”

Met heel het gezin

Meedoen aan de Nijmeegse Vierdaagse mag vanaf twaalf jaar. Voor de familie Flipsen is er kans om volgend jaar met het hele gezin te lopen, hun zoon is nu nog elf jaar oud. ,,Maar of hij het zou willen… Dat weet ik niet,”, betwijfelt zijn moeder. ,,Het zou natuurlijk fantastisch zijn, maar je kunt zoiets niet afdwingen. Ik vind het al mooi dat mijn dochter meeloopt. Zelf liep ik jarenlang mee, maar ik stopte toen ik kinderen kreeg. Ik heb altijd gehoopt dat het ooit weer zou worden opgepakt.”

Aan de wandel voor Spelenderwijs en de Plusbus

Ook de 67-jarige Harry Vlamings voorziet weinig problemen met betrekking tot zijn deelname aan dé Vierdaagse. ,,Al kun je van tevoren niet zeggen hoe het allemaal gaat lopen natuurlijk. Zeker op mijn leeftijd.”

Vlamings loopt dit jaar mee voor twee goede doelen: Spelenderwijs (het jeugdproject van muziekvereniging Volharding Steenbergen) en de Plusbus. Het is het vijfde jaar dat hij namens de Rotaryclub Steenbergen meeloopt, om zo zijn steentje bij te dragen aan het maatschappelijk welzijn in de gemeente. ,,Ik zag de laatste jaren dat mijn ouders vanuit De Lindenburgh gretig gebruik maakten van de Plusbus. Een mooi initiatief dat ik graag steun. Zij hebben het geld hard nodig voor nieuwe bussen.”

Gladiolen

Vlamings reist dit jaar in zijn eentje af naar Nijmegen, waar hij tijdens de Vierdaagse bij zijn zwager logeert. ,,Het eerste jaar stond mijn vrouw bij de finish met een grote bos gladiolen. Lief bedoeld, maar die dingen zijn hartstikke zwaar! Eerst moest ze zelf uren met de bos bloemen zeulen, daarna gaf ze deze aan haar uitgeputte man die nog een paar kilometers te gaan had. Geen doen!”, lacht Vlamings.

,,Ik vind het niet erg om dit alleen te doen. Lopen doe je het beste in je eigen tempo. Na een wandeldag ga ik lekker wat eten in mijn stamkroeg en kijk ik de Tour de France. Om vervolgens om acht uur in mijn mandje te kruipen. Heerlijk vind ik het!”

Uit de Steenbergse Courant