vrijdag 18 september 2015, 00:00

Zilveren herdenking bij gedenkteken propeller

WELBERG – Basisschool Pius X uit Welberg vierde gistermiddag een zilveren jubileum. Niet met slingers en ballonnen maar met een ingetogen bijeenkomst in het stadspark van Steenbergen. Al vijfentwintig achtereenvolgende jaren verzamelen leerlingen van de bovenbouw zich er op of rond de 19e september bij het propellermonument.

Daar herdenken en eren zij Guy Gibson en Jim Warwick die vandaag op de kop af 71 jaar geleden werden neergehaald boven Steenbergen. Niet lang nadat commandant Gibson zijn squadron een behouden terugreis wenste na een geslaagd bombardement in het Ruhrgebied, stortten hij en zijn navigator Warwick neer. Nota bene neergeschoten door een collega van de Royal Air Force die het vliegtuig per ongeluk voor een exemplaar van de bezetter aan zag.

Extra lading

De beide vliegeniers liggen begraven op de katholieke begraafplaats aan de Nassaulaan maar het monument, een sokkel met daarop een verbogen vliegtuigpropeller, staat ter nagedachtenis al ruim vier decennia in het stadspark. Het werd een kwart eeuw geleden geadopteerd door de Pius X die er sindsdien jaarlijks een herdenkingsbijeenkomst houdt. Met gedichten en overwegingen door de kinderen zelf voorgedragen. Het houdt de herinnering aan beide helden levend maar draagt vooral bij aan de bewustwording van de leerlingen dat vrede nooit vanzelfsprekend mag zijn. Het was dan ook een herdenking met een extra lading nu er zoveel kinderen in deze wereld op de vlucht zijn voor een oorlog waar zij niet om gevraagd hebben.

Foto’s: Dasja Abresch©Steenbergse Courant

Uit de Steenbergse Courant