maandag 23 januari 2017, 09:00

Cees Helmons piekt met zijn parkieten

DINTELOORD – Op de Nederlandse Kampioenschappen die gehouden werden in de Americahal te Apeldoorn vielen drie leden van vogelvereniging Edel Tijdverdrijf in de prijzen. Uitspringer was Cees Helmons die viervoudig kampioen werd. Ook Kees van der Wegen en Jan de Nijs vielen in de prijzen.Vogelgriep dunt deelnemers uitDe Nederlandse Kampioenschappen waren de afsluiting van het tentoonstelling seizoen. En al hadden heel wat liefhebbers inmiddels afgehaakt omdat de vogels niet meer in conditie zaten,  er werden door inzenders uit het gehele land nog 11.843 vogels ingebracht. Het betrof een keur aan vogels:  kanaries, parkieten en tal van tropische vogels. Hun aantal was wel wat minder dan andere jaren omdat het vogelliefhebbers uit de besmette gebieden met vogelgriep verboden was om aan de tentoonstelling deel te nemen. Dat gold ook voor de zo genaamde grondvogels zoals bijvoorbeeld kwartels. Ook deze soorten mochten niet aan de tentoonstelling deelnemen. “Voor de liefhebbers van deze vogelsoorten is dat niet leuk, maar om de verspreiding van de vogelgriep tegen te gaan is dit een verantwoorde keuze”, vertel Kees van der Wegen van Edel Tijdverdrijf.Succes voor drie ledenVan zijn vereniging namen vier leden deel om met hun vogels te wedijveren naar de prijzen. Cor Rijnberg, Cees Helmons, Jan de Nijs en Kees van der Wegen gingen de strijd aan met een groot aantal concurrenten. En wederom met succes.

Cor Rijnberg viel helaas net niet in de prijzen maar de overige leden lukte dat wel.

Zo behaalde Kees van der Wegen zilver met een stam Gordelgrasvinken en twee maal brons met een Gordelgrasvink crème Ino en een spitsstaartamadine grijs Isabel.

Jan de Nijs kreeg twee maal zilver voor zijn stam en stel witte zebravinken en brons voor zijn stel bastaarden.

Topper
Cees Helmons bleek de topper. Vier maal goud en één maal zilver voor zijn stam, stel en enkeling Swiftparkieten en Aymara parkieten. Alweer een prachtig resultaat voor deze vogels en hun kwekers.

De belangstelling voor de tentoonstelling was groot en trok busladingen vol kijkers uit binnen- en buitenland. Veel vogels werden ter plaatse van de hand gedaan of geruild om  de liefhebbers te voorzien van nieuw of beter materiaal - zoals dat genoemd wordt. Ze kunnen met frisse moed aan de kweek beginnen en mogelijk volgend jaar ook meedingen bij de Nederlandse kampioenschappen 2018.

Uit de Steenbergse Courant