Afbeelding
donderdag 26 januari 2017, 18:15

Opening Steenbergse haven groots van opzet

STEENBERGEN – Dat het vrijdag 19 tot en met zondag 21 mei een nat weekend wordt, dat staat nu al vast. Althans in de kern Steenbergen waar gedurende die drie dagen de feestelijke opening van de nieuwe haven gevierd gaat worden. Grote organisator achter het spektakel is Jan Ligtenberg, dirigent van herenkoor ABS, die samen met wethouder Cors Zijlmans gisteren de plannen toelichtte. Het spektakelstuk van het weekend bevindt zich letterlijk in de haven waar een drijvend ponton als enorm podium dient voor tal van veelbelovende, culturele voorstellingen.

Hoewel de Steenbergse haven alweer geruime tijd in gebruik is door de pleziervaart, is er bewust voor gekozen om de officiële opening ervan pas aan het begin van het nieuwe vaarseizoen te organiseren. “Er vinden nu nog werkzaamheden plaats, maar in mei is alles helemaal klaar,” legt wethouder Cors Zijlmans uit. Dat neemt niet weg dat de voorbereidingen voor de grootse opening al maanden in volle gang zijn. “Als gemeente wilden we faciliteren en een belangrijk deel financieren, maar we zagen graag dat de gemeenschap het organiseerde.” Tijdens een brainstormsessie met betrokken partijen en verenigingen pakte Jan Ligtenberg direct het voortouw.

De Vuilnisboot

Maar hoewel Ligtenberg de spin in het web is, wordt het garen gesponnen door veel deelnemende verenigingen en organisaties. Zo begint het feestweekend op vrijdagmiddag 19 mei met een drietal uitvoeringen van de musical De Vuilnisboot, georganiseerd door Volharding.

In de avond vindt de officiële opening van de haven plaats. Dit gaat op spectaculaire wijze gebeuren, al blijft de precieze invulling voorlopig nog geheim. Het is in ieder geval de avond waarop kamerkoor Sasso Montanari, ondersteund door niet minder dan 30 projectzangers, de Carmina Burana ten gehore brengt. Met begeleiding van Volharding die tevens de invulling van de rest van de avond voor rekening neemt.

Pendeltreintje

De volgende dag bruist de haven al vanaf 10.00 uur van het leven dankzij vele attracties, die veelal op kinderen gericht zijn, en verenigingen die zich presenteren. Aan het eind van de pier komt bovendien een tweede podium waar tal van optredens plaatsvinden. In kraampjes bieden marktkooplui een keur aan waren binnen het ‘water’- thema.

De verbinding tussen stad en haven komt op zater- en zondag tot stand door middel van een treintje dat op en neer pendelt. In de leegstaande winkelpanden in het centrum vindt op dat moment een Havenbeurs plaats waar Steenbergse ondernemers van buiten het centrum zich presenteren.

In de stijl van André Rieu

Aqua Musica is de titel van de spectaculaire muzikale zaterdagavond waarvan de organisatie geheel in handen ligt van ABS. Het koor verzorgt vanaf 21.00 een weergaloos concert in de stijl van André Rieu op het grote ponton in de havenkom. Met op de kade zitplaatsen voor 1500 toehoorders, maar daar mogen zich er staande nog ettelijke honderden bij voegen. Een hoofdrol deze avond is weggelegd voor Amira Willighagen die in 2013 op 9-jarige leeftijd de finale van Holland’s Got Talent won met het zingen van operaliederen. Uiteraard treedt het herenkoor zelf deze avond op, begeleid door een professioneel Philharmonisch orkest.

De derde en laatste dag gaan de kraampjes en kinderactiviteiten wederom om 10.00 uur van start. In de middag verzorgt theaterschool Myra Ceti voorstellingen op het ponton. Om 17.00 uur komt er een einde aan het driedaagse spektakel.

Het laatste nieuws over het feestweekeind is te vinden op Facebook (Opening Steenbergse Haven) en via www.westbrabantsewaterlinie.eu.

Uit de Steenbergse Courant