Afbeelding
vrijdag 28 april 2017, 09:00

Organisatie Nieuw-Vossemeerse Fancyfair denkt al voorzichtig aan 42e editie

NIEUW-VOSSEMEER – Wanneer hij vertelt over het verloop van de afgelopen fancy fair en vooral ook de projecten die met de opbrengst worden gesteund is Piet van Schilt één en al enthousiasme. Hij verwoordt namens het vaste organisatieteam hun doelstelling: “Iedere euro opbrengst komt één op één goed terecht bij projecten waar op de een of andere manier een inwoner uit ons dorp bij betrokken is”. De opbrengst van de fair was dit jaar 13.142 euro.???????

De Vossemeerse fancy fair mag terecht een ware traditie worden genoemd. Al 41 jaar lang organiseren betrokken dorpsgenoten het evenement en al die jaren mogen ze rekenen op de ondersteuning van de vele bezoekers. “Er zijn zelfs Vossemeerders die voor deze fancy fair sparen en twee dagen lang dit spaargeld inbrengen”, vertelt Piet van Schilt. Hij is enorm trots op al die mensen die op welke manier dan ook ondersteuning geven. “En ik ben er ook trots op dat ik deel mag uitmaken van onze groep mensen die zo in de weer is voor andere mensen elders in de wereld die het zo moeilijk hebben”.

Actieve groep vrijwilligers

De vaste groep die verantwoordelijk is voor de organisatie wordt gevormd door Tiest de Visser, Greetje Stoutjesdijk, Arian de Nijs, Miranda te Boone, Bart Stoutjesdijk, Nel de Kock, Nell Nagelkerken, Ingrid van Loenhout, Henk Keijzers, Evelyn Oerlemans, Brenda Knuit, Kees van Zomeren, Marianne de Werd en Piet van Schilt. “En tijdens de opbouw van de Fancy Fair en de Snuffelmarkt is er nog een twintigtal andere vrijwilligers actief. Zij zorgen er mede voor dat de Vosseburcht wordt ingericht, de snuffelmarkt wordt opgebouwd en zaken zoals bijvoorbeeld de fruitschalen en bloemstukken worden gerealiseerd. Alles opnoemen zou teveel van het goede zijn, maar er komt enorm veel kijken bij de organisatie van dit evenement. Daarom zijn wij zo trots op al deze vrijwilligers. Ze laten maar weer eens zien waarin een klein dorp groots kan zijn”.

Projecten van Pater Ooms

Al die inzet en vervolgens de bijdrage van de bezoekers leidt ieder jaar weer tot een mooie opbrengst. Hiermee worden diverse projecten gesteund. Sommige al vele jaren. “Het zijn allemaal projecten waarbij wij weten wat er gebeurt met de ondersteuning. Er is steeds een (oud)plaatsgenoot bij betrokken. Een duidelijk voorbeeld is Anton Ooms, een van onze Nieuw-Vossemeerse missionarissen. Hij is nog steeds betrokken in Ethiopië en heeft met onze steun daar al tal van projecten kunnen realiseren. Op de zaterdag van onze fancy fair was Pater Ooms zelf ook aanwezig. Ik had het genoegen om hem als spreekmeester te interviewen ten overstaan van alle bezoekers. Anton Ooms werkt als ruim 60 jaar in Ethiopië. Met een deel van de fancyfair opbrengst ondersteunen wij hem al vanaf het begin, dus nu al 41 jaar. Tijdens ons gesprek sprak pater Ooms zijn oprechte dank uit voor deze jarenlange financiële ondersteuning. Door de projecten heeft de bevolking daar een beter leven”.

Steun van basisschool Merijntje

“We ondersteunen ook in Haïti het kinderhuis ‘Gods Little Angels’. Dat is een project dat we in ons hart hebben gesloten nadat die vreselijke orkaan het land zo enorm trof. In Angola heeft een van onze bestuursleden een school ingericht en ook in Afghanistan hebben we verschillende projecten ondersteund. Onder andere het bouwen van een meisjesschool en de inrichting van een medische post”, vertelt Piet van Schilt enthousiast. Hij benadrukt dat elke cent ondersteuning ook echt terecht komt waar deze voor bedoeld is. “We krijgen ook een financiële boost vanuit basisschool Merijntje. Jaarlijks wordt hier een sponsorloop georganiseerd en de kinderen van de school verkopen loten onder de plaatselijke bevolking. De trekking van deze loterij vindt op de zondag van de fancyfair plaats. De prijswinnaars worden vervolgens door ons persoonlijk benaderd”.

Ook Steenbergse winkeliers

“Nogmaals alle ondersteuning die we krijgen vinden we geweldig. We zijn alle sponsoren – veel lokale bedrijven – dankbaar. En dit jaar hebben we voor het eerst ook winkeliers in Steenbergen benaderd. Zij hebben ons ondersteund met prijzen in natura en tegoedbonnen die tijdens het rad van fortuin konden worden gewonnen. En vlak ook de snuffelmarkt niet uit. Door de inzet van de organisatoren en de aankopen van de bezoekers komt ook hieruit een belangrijke bijdrage”.

Op naar volgend jaar

Piet van Schilt blaakt van enthousiasme. “Ik kan hier nog wel uren over vertellen. Vooral ook door al die helpende handen en de resultaten bij alle projecten die we met zijn allen kunnen ondersteunen. Van dit alles wordt ik echt blij. In mei of juni hebben we een barbecue – die we overigens wel uit eigen zak betalen hoor – dan evalueren we de afgelopen fancyfair en maken al wat plannen voor de volgende editie. Na de vakantie pakken we de organisatie weer op. Dan maken we een compleet nieuw draaiboek voor volgend jaar en kijken we wat we kunnen toevoegen of aanpassen. Dit alles om de fancyfair steeds aantrekkelijk te houden voor al onze gasten”.

Fotografie: Niek Perdaems © 2017

Afbeelding
Afbeelding

Uit de Steenbergse Courant