Afbeelding
zondag 11 juni 2017, 06:26

Jeugdconcert rond muziek stimuleringsproject Harmonie Caecilia af

KRUISLAND - Het jeugdconcert dat harmonie St. Caecilia samen met leerlingen uit de groepen 4 en 5 van de Zonnebergschool in Siemburg gaf was een uitstekende afsluiting van het muziekproject dat in de afgelopen periode op de school werd verzorgd. “Ook de ouders van de leerlingen worden hierdoor bij het project betrokken. Ze ervaren hoe positief muziekmaken voor hun kinderen is en wat voor een plezier het kan geven. Dat is ook ons doel: jongeren te enthousiasmeren voor het samen muziekmaken. En natuurlijk hopen we ook dat een aantal van hen lid worden van onze harmonie. Dan kunnen ze iedere keer opnieuw ervaren hoe stimulerend dit is”, aldus dirigent en projectleider Hans Aernouts.

In de afgelopen periode hebben vakdocenten van de harmonie lessen verzorgd op de Zonnebergschool. Ze vertelden de leerlingen over de verschillende muziekinstrumenten die worden bespeeld en lieten hen daarbij ervaren wat er mee kan worden bereikt. Ook werden liedjes ingestudeerd voor het gezamenlijk concert dat samen met het ‘Groot Orkest’ en met volwassenen- en jeugdorkest Amalia van de harmonie werd gegeven.

Roodkapje, de Blauwe Geest en de Efteling

Thema van het concert in de grote zaal van Siemburg was ‘De Efteling’. Het verhaal over Roodkapje en de Blauwe Geest werd verteld door Mario von Banniset. De koper- en houtblazers en de percussiegroep van de Harmonie begeleidden het verhaal muzikaal en de Zonnebergscholieren zongen daarbij in het verhaal passende liedjes. ‘Knibbel, knabbel, Krakeling’, ‘Het Foute Sprookje’ en ‘Olie Olifant’ verhaalden de belevenissen van diverse sprookjesfiguren.

Danse Macabre

“We hebben voor deze uitvoering gebruik gemaakt van Eftelingmuziek die veelal gecomponeerd is door Ruud Bos. Deze muziek is vervolgens bewerkt voor de Harmonie. Bijvoorbeeld de Danse Macabre en het Carnavalsfestival. Bekende muziek die in de Efteling wordt gebruikt bij diverse sprookjes en taferelen. Maar ook muziek uit Jungleboek. Ons gezamenlijke concert is de afsluiting van het muziekproject op de Zonnebergschool. Het is belangrijk om de ouders te betrekken en hen te laten ervaren wat muziek voor hun kinderen kan betekenen. Zij zijn het tenslotte die hun kinderen kunnen motiveren en stimuleren.”, vertelt dirigent Hans Aernouts enthousiast.

Het plezier van gezamenlijk muziekmaken moeten de in Siemburg verzamelde ouders zeker hebben ervaren. Nu nog de aansporing naar hun kleintjes om eens lid te worden van St. Caecilia. Want ook hier geldt: Jong geleerd, Oud gedaan.

Tekst en foto’s: Peter Vermeulen©Steenbergse Courant / KijkopSteenbergen.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de Steenbergse Courant