zondag 17 september 2017, 09:00

De Meermin wil het pareltje van Steenbergen blijven

STEENBERGEN – “Een goed seizoen”, zo concludeert badmeester Leo Holierhoek. Ondanks een aantal weken onstabiel weer tijdens een cruciale schoolvakantieperiode is het zwembad De Meermin toch gelukt om de magische grens van 50.000 bezoekers te passeren. “Ons hele team werkt er elke zwembad dag opnieuw keihard aan om het bad aantrekkelijk te houden. Dat wordt door de bezoekers gewaardeerd. En ook voor de toekomst hebben we de nodige plannen en ideeën. Met name hopen we op de vervanging van de glijbaan. Die zit er na 33 jaar intensief gebruik noodzakelijkerwijs aan te komen”.

Leo Holierhoek denkt en praat als een gedreven ondernemer. Hij weet exact hoe ‘zijn’ bad draait. Hij is apetrots op het bad en op het Meermin-team. “Dat bestaat uit 22 personen, waarvan er vier op vrijwillige basis werken. Dan heb ik het over twee waterpolotrainers en twee trainers plankspringen. We draaien in een seizoen in totaal 4700 uren. Daarnaast krijgen we bij evenementen steun van een gemotiveerde groep vrijwilligers. Met zijn allen zorgen we ervoor dat de Meermin een waar pareltje is. Ik ben overigens ook blij met de ruimte die we van gemeente Steenbergen krijgen. Dat motiveert en stimuleert. Ook financieel wordt ruimte gegeven. Want een bad als dit kost meer dan dat het in geld oplevert. We hebben een begroting van 280.000 euro en draaien 170.000 euro omzet. Elk jaar moet er dus geld bij. Ik zeg weleens gekscherend: Ik ben ondernemer, eentje die elk jaar failliet gaat. Want zo ligt het feitelijk wel. Maar ik durf ook te zeggen dat De Meermin die jaarlijkse investering dik waard is. We zijn een belangrijke faciliteit voor onze inwoners. En als gemeente die recreatie als speerpunt heeft benoemd is het hebben van een zwembad als De Meermin essentieel”.

50.000-grens

“De maanden mei en juni waren werkelijk topmaanden. In juni zaten we zelfs 8.000 bezoekers voor op vorig jaar. Toen kregen we de hoop dat we het jaar 2009 wellicht zouden evenaren. In dat jaar mochten we 59.317 mensen verwelkomen. Het weer in de vakantieweken zette helaas een streep door deze hoop. Maar gelukkig passeerden we uiteindelijk nog de 50.000-grens en kwam de teller dit jaar op 50.298”.

Veel positieve reacties

”Alle jaren krijgen we enorm positieve reacties. We zijn een echt gezin bad. Mensen voelen zich prettig in ons zwembad. Er hangt een fijne sfeer, er is goed toezicht, we scoren hoog met onze zwemlessen.  Dit jaar konden we 290 zwemdiploma’s uitreiken, waaronder zelfs 22 aan volwassenen. We ontvingen dit jaar van de NPZ/NRZ de zwemABC licentie. Dat betekent dat de kwaliteit van zowel zwemlessen, instructeurs, het toezicht en het bad zelf goed is”.

Schoon

Bezoekers zijn ook lovend omdat ons bad super schoon is. Dat bereiken we niet zo maar. Ook in het schoonhouden steken we veel energie. Het water is van uitstekende kwaliteit en de baden worden elke dag met de waterstofzuiger schoon gezogen. Ook rond de baden en op de zonneweide zorgen we ervoor dat het schoon is. We letten erop dat iedereen zijn afval zoveel mogelijk opruimt, spreken de bezoekers indien nodig hierop aan en steken daarbij zelf ook een handje uit.

Er wordt weleens gezegd dat we wat streng zijn bij het toezicht. Dat valt best mee, we zijn echter wel duidelijk. De jeugd kan best eens een foutje maken. Dan bespreken we dat met hen en meestal is dat voldoende”.

Kracht

”Onze kracht is, naast de faciliteit die we kunnen bieden, dat we een uitstekend team hebben. Met gedreven en gemotiveerde krachten, die allemaal doordrongen zijn van onze visie, ons doel en onze missie. Samengevat is die dat we een uitstekend gezin bad willen zijn, met kwalitatief goed zwemonderwijs en dat we een goede gastheer willen zijn voor de recreant.

We organiseren met de hulp ook van een 25-tal vrijwilligers diverse activiteiten. Dit jaar werden er 876 vrijwilligers-uren gemaakt. Een groot deel ervan door ons eigen personeel. Daaruit spreekt motivatie en enthousiasme. En dat merken onze bezoekers. We ontvangen naast mensen uit onze eigen gemeente ook bezoekers uit de regio. Op topdagen komen die uit Roosendaal, Bergen op Zoom, Wouw en er komen zelfs zwemmers uit België”.

Grote wens

”Er komt nu even een periode van rust. Het bad wordt klaargemaakt voor de komende winterperiode en in januari starten we de voorbereidingen voor het nieuwe zwemseizoen.

We hebben daarbij een grote wens. Ik noemde die al. Onze glijbaan is na 33 jaar gebruik nagenoeg versleten. Ik heb al een idee voor de vervanging. Dat betekent een investering van zo’n 170.000 euro. Die is naar mijn mening prima haalbaar en ik heb al een berekening gemaakt hoe die investering kan worden terugverdiend. Wij hopen hier toestemming voor te krijgen van onze gemeenteraad”.  

(door Peter Vermeulen)

Uit de Steenbergse Courant