zondag 19 november 2017, 14:00

Juf Marion van Loenhout is verweven met Merijntje

NIEUW-VOSSEMEER – Vrijdag 3 november vierde basisschool Merijntje het vijfentwintigjarig jubileum van Juf Marion van Loenhout. Zelf had ze dit liever stil willen houden, maar collega Jan Knuit dacht daar anders over. Hij seinde Steenbergse Courant en KijkopSteenbergen.nl een weekje later in en vroeg af we aandacht aan haar jubileum wilden geven. “Ik ben daar eigenlijk niet zo van, maar vooruit dan maar”, zo gaf de jubilerende juf toe. Dat resulteerde in een bezoekje aan haar school.

Marion van Loenhout is mentor van Groep 8. En ze geeft samen met Jan Knuit les aan de groepen 6 tot en met 8. Wie haar geschiedenis bekijkt kan gerust stellen dat ze verweven is met basisschool Merijntje.

“Ik ben 51 jaar geleden in Bergen op Zoom geboren. Als kind heb ik vervolgens al wel op Merijntje gezeten. Tijdens mijn opleiding aan de PABO heb ik op deze school ook stage gelopen. In 1992 was mijn opleiding afgerond en gaf ik een jaar lang les in Spijkenisse. Vervolgens startte ik op Merijntje met twaalf uur en heb ik de BAPO ingevuld. Dat is de regeling van de arbeidsduurverkorting die wij oneerbiedig de ‘het ouwe lullen verlof’ noemen”. Ze bloost vervolgens en roept uit “ach gek, dat schrijf je toch niet op zeker”.

Het lesgeven

“Gaandeweg groeide ik uit naar een hele baan, gaf les aan groep 5 en vervolgens aan groep 6-7. Nu geef ik samen met Jan Knuit les aan de groepen 6, 7 en 8. Want wij hebben er voor gekozen om deze groepen bij elkaar te zetten. Dat scheelt doublures en werkt heel efficiënt. Onze leerlingen kunnen hierdoor ook veel meer op hun eigen manier leren. We leggen iets aan de groep uit, die gaat er vervolgens mee aan de slag en wij bieden hulp waar nodig is. Dit werkt geweldig en bevordert de zelfstandigheid van onze leerlingen”, vertelt Marion van Loenhout trots. Ze voegt er aan toe: “Ik wil de naam van mijn partner Piet hierbij toch even noemen. Hij heeft een sportschool aan huis en kan daardoor voor ons huishouden zorgen. Daardoor heb ik de gelegenheid gekregen om door te groeien in mijn baan. Naast leerkracht en mentor van groep 8 ben ik nu ook plaatsvervangend directeur van onze school”.

‘Elke dag is een feestje’

Dat ze het zeer naar de zin heeft op Merijntje blijkt duidelijk. “Ik vind het hier geweldig. De kinderen zorgen ervoor dat elke dag anders is. Voor mij is elke dag echt een feestje. Ik geniet hiervan. Als ik dat niet zou doen, zou ik er overigens meteen mee stoppen. Het vieren van mijn jubileum wilde ik eigenlijk niet zo. Maar iets doen waar de kinderen wat aan zouden hebben, vond ik prima. Tenslotte zorgen zij ervoor dat ik mijn werk heb en had”.

Geweldige dag

“Ze hebben er hier een complete feestdag van gemaakt. En nu moet ik toch eerlijk zeggen dat ik er van heb genoten. ’s Ochtends stond de hele school voor mijn deur. Met feestbogen werd ik in de route naar school begeleid. Daarna was het ook echt geweldig in De Vossenburcht. ’s Ochtends waren we daar met de peuters en de groepen 1 tot en met 5. ’s Middags kregen de leerlingen uit de groepen 6 tot en met 8 een workshop van Claudia de Groen. Hierin werd het muzikaal optreden voorbereid waarmee de dag feestelijk werd afgesloten. Ik kijk er met veel plezier op terug”.

door Peter Vermeulen

Uit de Steenbergse Courant