Afbeelding
woensdag 21 maart 2018, 11:15

Stemlokalen genieten van vliegende start

STEENBERGEN – Of het de uitnodigende voorjaarszon is of dat de campagne Heel Steenbergen Stemt zijn vruchten afwerpt, zullen de analytici moeten bepalen. Feit is wel dat de stemlokalen in Steenbergen deze morgen mogen genieten van een vliegende start. Uiteraard bracht ook de eerste burger van Steenbergen, burgemeester Ruud van den Belt, zijn stem uit.

“Een spannende dag,” erkent de burgemeester. “Wat komt eruit? Welke mensen gaan de komende vier jaar het politieke landschap vormen? Ik ben erg benieuwd ook al sta ik als burgemeester natuurlijk boven de partijen.” Het is voor Van den Belt ook best spannend om aan het eind van de dag te zien wat het effect is geweest van de campagne Heel Steenbergen Stemt. Met een reeks aan activiteiten is geprobeerd het opkomstpercentage in de gemeente Steenbergen omhoog te schroeven. Hoewel, het percentage is volgens Van den Belt niet maatgevend voor het succes van de campagne. “In tegenstelling tot vorige verkiezingen zijn ook de arbeidsmigranten nu officieel kiesgerechtigd. Dat is in Steenbergen een groep van tweeduizend mensen waarvan het overgrote merendeel niet gaat stemmen. Dat haalt het percentage dus wel naar beneden. Belangrijker is hoeveel mensen er nu daadwerkelijk gaan stemmen vandaag.”

Niet ouwehoeren

Een van hen is Diana Perrenet die het vakje van haar keuze kleurt in een van de stemhokjes bij zorgcentrum Onze Stede in Steenbergen. Twee hokjes zelfs want zij is stemgemachtigd door haar man. “Ik vind dat als je niet stemt, je ook niet mag ouwehoeren. Hij vindt stemmen niet nodig. Dus nu mag ik voor twee ouwehoeren,” lacht zij.

Roze knuffel

De Steenbergse Annie van Elzakker past op deze dag het gezegde ‘jong geleerd, is oud gedaan’ in de praktijk toe door kleindochtertje Lieke mee uit stemmen te nemen. De grote roze knuffel die het meisje onder haar arm knelt, belemmert haar geenszins bij het posten van de stembiljetten. Meervoud, want ook wordt vandaag het referendum nog afgewerkt. De interesse daarvoor is er niet bij iedereen merkt stembureau-voorzitter Cees Iriks. “De meeste stemmen mensen stemmen wel voor allebei hoor, maar een enkeling laat het referendum liggen. Dat is ook geen probleem. Het zijn twee aparte verkiezingen.” Hij is verheugd over de hoge opkomst. Rond de klok van tien uur zaten we op 11%, dat is een erg mooi aantal.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de Steenbergse Courant