maandag 16 juli 2018, 10:00

Dinteloordse Suze Pietjouw (12) loopt Vierdaagse van Nijmegen met #Vteam

DINTELOORD – Goed opletten morgen tijdens de verslaggeving rond de vlaggenparade die aanstaande zondag de start van de Vierdaagse van Nijmegen inluidt. De vlag van het #Vteam, gevormd door de honderd jongste deelnemers, wordt dit jaar onder meer hoog gehouden door de 12-jarige Suze Pietjouw uit Dinteloord. Zij doet voor het eerst mee aan het wandelevenement en heeft er nu al een herinnering voor het leven aan.

Twee jaar geleden raakte Suze als supporter van een bevriende wandelaar in de ban van het spektakel. “Al die mensen en de gezelligheid, de muziek en de militairen, ik vond het geweldig. Het leek me een hele leuke belevenis. Ik wist gelijk dat ik ook een keer mee ging lopen.”

Te hard van start

Ze zou nog even moeten wachten want 12 jaar is de absolute ondergrens voor deelname aan de Nijmeegse Vierdaagse en die leeftijd bereikte zij pas dit jaar. In plaats daarvan trainde zij in 2017 voor de Suikerstadmars in eigen dorp en legde de veertig kilometer glansrijk af. Niet moeiteloos want het bleek een pittige opgave. “Ik ging veel te hard van start omdat ik het gevoel had dat ik met andere, snellere lopers mee moest. Dat hield ik natuurlijk niet vol. Het was ook nog eens heel warm en op sommige wegen was er totaal geen schaduw. De laatste tien kilometer waren echt heel erg; ik heb zelfs een paar keer bijna moeten huilen.” Opgeven was geen optie voor de vastberaden puber. “Als Suze zegt dat ze iets gaat doen, dan gaat ze het ook doen,” bevestigt moeder Esther. “Het was een goede les,” blikt Suze terug. “Ik ben blij dat ik die geleerd heb vóór de Vierdaagse.” 

Via Gladiola

Het jaar 2018 zou voor Suze het jaar van de Nijmeegse waarheid worden. Dankzij haar geboortejaar 2006 was zij gegarandeerd van deelname en samen met haar moeder begon zij aan de training. Niet alleen op afstand maar ook op vroeg opstaan en georganiseerd lopen. Samen zouden moeder en dochter de laatste dag over de Via Gladiola naar de finishlijn lopen, zo was het plan. Tot Suze’s moeder op een dag een verslag van het #Vteam zag en dit onder de aandacht van haar dochter bracht.

Giraffen en neushoorns

“Ik heb wel even getwijfeld of ik het moest doen, maar kwam de conclusie dat het toch wel leuk zou zijn om samen met leeftijdsgenoten te lopen.” Een beslissing waar ze tot op heden geen spijt van kreeg alleen al vanwege de nieuwe vrienden en vele mooie momenten die het haar bracht. Een bezoek aan Burgers’ Zoo, inclusief kijkje achter de schermen bij de giraffen en de neushoorns, deelname aan de Nationale Herdenking in Madurodam, een kampweekend bij het Oorlogsmuseum in Overloon zijn er voorbeelden van.

Suze: “Het gaat erom dat kinderen een stem krijgen omdat er vaak alleen naar volwassenen wordt geluisterd. Niet bij het #Vteam. De leiding en ouders staan achter ons maar wij staan op de voorgrond.” Het is bovenal een leerzaam traject. “In Madurodam leerden we het verhaal van de verzetsheld George Maduro maar hoorden we ook over kinderen die tijdens de oorlog verdwenen uit de klaslokalen. Tijdens het kamp interviewden wij veteranen van nu. Ik sprak iemand die vijf maanden op missie was in Afrika. Dat is echt lang!”

Geen blaren

Aan spraakwater ontbreekt het de tiener niet, dus die vier dagen dertig kilometer zal zij mogelijk makkelijker vol praten dan vol lopen. Het ongemak van blaren heeft zij nog nooit ervaren dus ook in dat opzicht ziet het er rooskleurig uit. Langs de route zal Suze regelmatig een bekend gezicht zien waaronder dat van zus Nora. Voor haar is wandelen helemaal niks. “Doe mij maar wielrennen. Dat schiet tenminste op.”

Foto’s: Vele honderden kilometer legde Suze Pietjouw ter voorbereiding op de Nijmeegse Vierdaagse al af. Over een paar dagen is het zover, dan doet ze met het #Vteam én haar moeder mee aan het wandelevenement.

Tekst en foto’s: Dasja Abresch

Uit de Steenbergse Courant