maandag 23 juli 2018, 13:15

Mars langs Zuiderwaterlinie verbindt erfgoedparels

STEENBERGEN - Elf vestingsteden, vijf stellingen, een aantal forten en betoverend mooie natuur: de Zuiderwaterlinie heeft het allemaal. Van 16 tot en met 23 september 2018 rijgen wandelaars, natuurliefhebbers en theatermakers deze relatief onontdekte erfgoedparels aan elkaar tijdens De Mars. Op maandag 17 september lopen zij de etappe Steenbergen via De Heen (Benedensas), fort Henricus en vestingstad Steenbergen.

De Zuiderwaterlinie ligt in Noord-Brabant en loopt van Grave tot Bergen op Zoom. Met 165 kilometer lengte is het de oudste, langste en meest benutte waterlinie van Nederland. Het vormt een samenhangend geheel van forten, schansen, ravelijnen, vestingrelicten, liniedijken, sluizen en inundatievlaktes; een omvangrijk en onderscheidend ensemble, waarin 450 jaar geschiedenis samenkomt.

Verbinden

Gedeputeerde van de provincie Noord-Brabant, Henri Swinkels, verkende het nieuwe Zuiderwaterlinie wandelpad alvast. Twintig weken lang wandelde hij om de verschillende schakels langs de linie symbolisch te verbinden. Tijdens elke etappe liepen er bewoners mee van het gebied waarin hij op dat moment wandelde.

Kleurrijke stoet

Van 16 tot en met 23 september trekt De Mars over de gehele lengte van de linie. Aan weerszijden startend worden dagelijks twee etappes van circa tien kilometer afgelegd. Elke dag start een etappe vanuit een gemeente aan de oostkant van de linie en een etappe vanuit de westkant. Iedereen is welkom om aan te sluiten bij deze vrolijke en kleurrijke stoet. Onderweg worden de wandelaars getrakteerd op culturele en culinaire verrassingen. Op 23 september vindt het slotfeest plaats in Heusden, de vestingstad die dit jaar tevens haar 700-jarig bestaan viert. Dj La Fuente sluit De Mars met een spetterend optreden af.

Gratis deelname

Iedereen is van harte welkom om gratis deel te nemen aan een of meerdere etappe(s) van De Mars en om de wandelaars op 23 september feestelijk te onthalen. Kijk voor meer informatie en deelname op www.zuiderwaterliniemars.nl/de-mars.

Foto: Protasov AN / Shutterstock.com

Uit de Steenbergse Courant