Afbeelding
zondag 7 oktober 2018, 08:15

Italiaans driegangen menu voor jonge mantelzorgers

STEENBERGEN – Regelmatig organiseren de steunpunten Mantelzorg van Steenbergen, Bergen op Zoom en Woensdrecht gezamenlijk activiteiten voor jonge Mantelzorgers. Dit zijn jongeren die in een gezinssituatie al indringend worden geconfronteerd met benodigde zorg voor ouderen, bijvoorbeeld omdat een van de ouders vanwege een aandoening die zorg nodig heeft. Vrijdagmiddag was er een kookactiviteit in de keukens van ’t Ravelijn aan de Molenweg. Hier bereidden de jongeren met behulp van hun begeleiders een Italiaanse maaltijd en lieten die zich vervolgens goed smaken.

Joyce Joosen van Steunpunt Mantelzorg Steenbergen vertelt over het doel van de activiteiten: “Jonge mantelzorgers hebben het in het dagelijkse leven best zwaar. Ze worden al jong geconfronteerd met het verlenen van zorg en dat is voor hen best heftig. Onze doelstelling is om ze tijdens activiteiten – zoals bijvoorbeeld zeildagen of kookmiddagen – zich te laten ontspannen en hen in contact te brengen met ‘lotgenootjes’. Dat sterkt hen en maakt hen bewuster”.

Tijdens de kookworkshop in de Steenbergse VMBO-school maakten 25 deelnemende jonge mantelzorgers een Italiaans driegangen menu. Het voorgerecht – Italiaanse tomatensoep – was niet echt lastig om te maken. De pizza’s die als hoofdgerecht dienden vergden al wat meer inspanning. Gelukkig was er steun van de wethouders Koos Krook (gemeente Steenbergen), Andrew Hareijgens (Bergen op Zoom), Joyce Joosen, Marloes Rutte (steunpunt Mantelzorg Bergen op Zoom) en jongerenwerkster Monique van Dongen. (Lenny Winkel, van steunpunt Mantelzorg Woensdrecht moest deze keer wegens ziekte verstek laten gaan). Het nagerecht – ijs met slagroom – was vervolgens een makkie.

Ook sportief ontspannen

Ook sportcoach Lieke van Dongen had haar inbreng. Zij zorgde ervoor dat de jongeren zich buiten met leuke oefeningen konden ontspannen en meteen wat stoom konden afblazen. Zo werd de mix van koken en sportieve beweging een plezierige ervaring voor de deelnemers. En daar was het immers allemaal om begonnen.  

tekst en foto’s: Peter Vermeulen © Steenbergse Courant / KijkopSteenbergen.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de Steenbergse Courant