zaterdag 27 oktober 2018, 11:00

IJsbaan dit jaar op de Westdam

STEENBERGEN – Met de zomerse temperaturen van afgelopen tijd lijkt schaatsen nog ver weg, maar het tegendeel is waar. Achter de schermen wordt er in Steenbergen door de werkgroep IJsfestijn hard gewerkt om de vierde editie van het IJsfestijn van de grond te krijgen. Dit jaar wordt de tent neergezet op het parkeerterrein aan de Westdam, omdat het vanwege de brandveiligheid niet langer mogelijk is om het evenement op de Markt te houden.

Afgelopen dinsdag was er nog overleg tussen de gemeente, hulpdiensten en leden van de werkgroep. De laatste ontbrekende puntjes op de i wat betreft de vergunningaanvraag moesten worden besproken. Dat de regels strenger zijn geworden, blijkt wel uit het feit dat er dit jaar is uitgeweken naar de Westdam. “Vanwege de brandveiligheid moet de tent minimaal vijf meter van de bebouwing staan en moet er voldoende ruimte rond te tent zijn zodat de hulpdiensten erbij kunnen komen mocht dat nodig zijn. Dat gaat op de Markt niet lukken. Maar we gaan op de Westdam weer iets moois neerzetten; de tent krijgt dit jaar kunststof wanden en het zal er allemaal wat gelikter uitzien. Ook zijn we bezig met eigen toiletunits voor de bezoekers”, vertelt Juliën van Meer namens de werkgroep.

Parkeerplaatsen

De nieuwe locatie mag dan genoeg ruimte bieden, er zitten ook nadelen aan. Belangrijkste bezwaar is het verlies van parkeerplaatsen tijdens de periode dat de ijsbaan er staat, zo’n zes weken lang. Kees de Bruin, voorzitter van Retail Platform Steenbergen (RPS) komt op voor de winkeliers die het juist van de klandizie in die decembermaand moeten hebben. “Wat wij hopen is dat de gemeente voor deze periode de Markt wil openstellen als doorgaande route en er tijdelijk parkeerplaatsen wil realiseren. Aan de Westdam verlies je zo’n tachtig plekken, maar daar kunnen er op de Markt ongeveer twintig tot dertig voor terugkomen. Uit ervaring van voorgaande jaren is gebleken dat er veel mensen uit de regio op de ijsbaan afkomen en die moet je toch ergens kwijt. Maar ik ga ervan uit dat dit goed opgepakt gaat worden.”

Stroomkabels

“Het parkeerbeleid is inderdaad een onderwerp waar al veel over gesproken is, en we zijn tot de conclusie gekomen dat er rondom het centrum genoeg plekken zijn voor de bezoekers. Er kan ook geparkeerd worden bij het gemeentehuis, want van daaruit is het goed te lopen. Een andere uitdaging is de stroomvoorziening, want we moeten flink wat meters kabel gaan leggen om bij de elektrokast in de Visserstraat te komen. Ik verwacht dat alles in de komende weken duidelijk zal worden. Alle vrijwilligers staan ook alweer te trappelen om van start te gaan”, zegt Van Meer.

Gummaruskerk

De gemeente laat weten dat de ontbrekende onderdelen van de vergunningaanvraag inderdaad zijn besproken zodat alles met spoed rond kan worden gemaakt. De start van de opbouw staat immers gepland voor 3 december. “Het verkeers- en parkeerplan hoort daar ook bij. Persoonlijk moet ik wel zeggen dat ik het jammer vind dat het niet op de Markt kan”, laat wethouder Wilma Baartmans in een reactie weten.
Maar de locatie van het IJsfestijn is iets wat de gemoederen binnen de werkgroep ook bezighoudt. Voor volgend jaar zouden ze de baan graag opbouwen in de Gummaruskerk. “Eerder is de Corneliuskerk op de Welberg ter sprake gekomen, maar die plek viel mede af omdat we vinden dat de baan in het centrum van Steenbergen moet liggen. Wie weet gaat het in de Gummaruskerk lukken”, aldus Van Meer.

Foto: De ijspret is dit jaar van 8 december tot 6 januari op de Westdam vanwege de aangescherpte eisen van brandveiligheid. Voor een toekomstige editie hoopt de werkgroep het IJsfestijn wellicht in de Gummaruskerk te kunnen organiseren.

Door: Nicole van de Donk

Uit de Steenbergse Courant