Afbeelding
woensdag 31 oktober 2018, 17:30

Vrijdag 2 november 13.30 uur: Herdenking leerlingen Pius X bij Bevrijdingsmonument Welberg

WELBERG - Op vrijdag 2 november aanstaande organiseren de leerlingen van basisschool Pius X op Welberg voor de tweede maal een herdenking bij de het Bevrijdingsmonument aan de Canadezenweg. Belangstellenden zijn vanaf 13.30 uur harte welkom om de bijeenkomst bij te wonen. Voor de leerlingen is het tevens de afsluiting van het project rond het herdenken van de bevrijding van de Welberg.

In 2017 adopteerde de school ‘de klok’, zoals het monument plaatselijk wordt genoemd. De herdenkingsbijeenkomst werd evenals vorig jaar voorafgegaan door tal van activiteiten in het kader van de herdenking. De basisschool werkt daarin samen met de stichting Bevrijdingsmonument Welberg.

Klaproos-viaduct

Het project begon al voor de zomervakantie toen de kinderen van groep 5/6 gedichten maakten rond het thema Vrijheid. Een van de resultaten, het gedicht van Lisa Boeren, prijkt nu op het Klaproos-viaduct dat onlangs gereed kwam. Vanwege hun inzet voor het gedenken van de bevrijding van Welberg en de slachtoffers die toen vielen, mochten de kinderen van de bovenbouw samen met burgemeester Ruud van den Belt ook nog hun handtekening op het viaduct zetten.

Fotoproject

Na de zomervakantie stond Angelo Somers, voorzitter van de Stichting Bevrijdingsmonument Welberg, voor de klas om de kinderen van de bovenbouw uitleg te geven over de Slag om de Schelde en de bevrijding van Welberg die daar deel van uitmaakte.
Als kunstproject rond de bevrijding gingen de leerlingen van groep 7/8 op pad met fotocamera’s, variërend van een spiegelreflex tot polaroid. Zij werden begeleid door de professionele fotografe Marianne van den Bosch uit Kruisland die hen de opdracht gaf om hun gevoel van vrijheid in beeld te brengen.
Zelfs de allerjongste leerlingen van de Pius X werden dit jaar bij de activiteiten betrokken. Zij maakten met vereende krachten klaprooszaadbommetjes die zij in de schooltuin en tegen de taluds van de Boomvaart ‘tot ontploffing’ brachten.

De wereld was een speeltuin

De laatste activiteit vond afgelopen dinsdag plaats. Welbergenaar Corné Koenraadt en Gerda Tonissen-Laanen uit Steenbergen vertelden aan de leerlingen van groep 5 tot en met 8 indrukwekkende verhalen uit de oorlogsperiode. Geen van tweeën heeft er de oorlog meegemaakt, maar wel groeiden zij op met de herinneringen van hun familie aan die tijd. Corné vertelde het verhaal van zijn ome Adrie die twee van zijn broers verloor in november 1944. Welberg was al bevrijd toen de drie broers Koos, Piet en Ad(rie) aan het spelen waren bij een anti-tankmuur aan de Moerstraatseweg. “Er was geen school en de hele wereld was een speeltuin,” vertelde Koenraadt uit de oplevering. “Overal lagen stukken metaal, resten van geweren en allerhande andere restanten van het oorlogsgeweld.” Wat de gebroeders niet zagen, was de anti-tankmijn die er begraven lag. Koos (16) en Piet (12) liepen argeloos op de mijn en daarmee kwam een einde aan twee veel te jonge levens. Ad overleefde het drama, maar draagt het tot op de dag van vandaag met zich mee.

Overal bommen

Gerda Tonissen-Laanen had voor de kinderen een brief bij die haar opa Koenraadt in juni 1945 schreef aan zijn dochter en schoonzoon, de ouders van Gerda. Het gezin Laanen woonde tijdens de oorlogsjaren in Rotterdam, een stad die zwaar getroffen was door het oorlogsgeweld en pas in mei ’45 werd bevrijd. In een brief vertelde Gerda’s opa hoe op de Welberg de bommen overal rond hen heen ontploften en hoe zij vanaf de Welbergsedijk gevlucht waren in de richting van de Groenedijk. Ook de moord op Kapelaan Kock en een V1 bom die in maart 1945 in de Olmendreef ontplofte en het leven kostte van de groenteboer Janus van Meer kwamen daarbij aan de orde.

Verhalen die bedoeld zijn om de kinderen ervan te doordringen dat oorlog verschrikkelijk is en we de vrijheid moeten koesteren en vieren. Het was een indrukwekkende opmaat naar de herdenkingsbijeenkomst van aanstaande vrijdag die om 13.30 uur begint en ongeveer drie kwartier in beslag zal nemen.

Afgelopen dinsdag vertelden Corné Koenraadt en Gerda Tonissen-Laanen op basisschool Pius X verhalen uit de oorlogstijd. De leerlingen luisterden ademloos.

Door: Dasja Abresch

Uit de Steenbergse Courant