Afbeelding
woensdag 27 februari 2019, 12:00

Wereld Wijd besef bij scholieren Gummarus

STEENBERGEN – Het was een gezellige marktdrukte tijdens de presentatie van het project ‘Wereld Wijd’. Ouders en andere belangstellenden vormden het publiek, scholieren bemensten de kramen en toonden zich ware ambassadeurs van een twintigtal lokale leveranciers van producten. En variatie was er volop: zowel in de productsoort als in de bedrijfsomvang: “Er is aandacht voor een taartenbakster die vanuit het eigen huis werkt tot een mega groot tuinbouwbedrijf”, zo typeert leerkracht Bernadette Savelkouls namens haar zes andere collega’s het aanbod.

Ze legt ook graag de doelstelling van het project uit. “Wereld Wijd is de noemer waaronder dit alles plaatsvindt. Het is voornamelijk een project van bewustmaking. In de gemeente Steenbergen worden op grote schaal tomaten, paprika’s of bijvoorbeeld aubergines gekweekt. Die worden vervolgens geëxporteerd naar tal van landen. Naar Spanje bijvoorbeeld. In de Steenbergse supermarkten worden tomaten verkocht. Die komen uit Spanje. Tijdens het project worden leerlingen zich hiervan bewust en krijgen ze antwoord op de vraag waarom en hoe dit komt”.

Zelf contact leggen

Voor een andere vorm van bewustmaking gebeurt door de activiteiten die de scholieren zelf moeten organiseren. “Ze moesten zelf contact leggen met de lokale producenten en een afspraak maken voor een bezoek. Zelf bedenken welke vragen gesteld dienden te worden om duidelijk te krijgen wat de bedrijfsactiviteiten inhouden. En zelf de presentatie voorbereiden. Daarbij werden ze dan wel begeleid door hun leerkrachten, maar het initiatief en de oplossing lag bij hen zelf”.

Stimulerend

“De reacties van zowel de kinderen als deelnemende bedrijven zijn enorm positief. Dat is echt heel leuk. En het is heel stimulerend om te zien hoe dit bijdraagt aan de vorming van de leerlingen. Hier leren ze echt veel meer van dan puur uit de boeken. Het zijn ervaringen die ze ook niet meer vergeten. Wij zijn hier echt enorm enthousiast over”, zo stelt Bernadette.

Wereld Wijd Markt

Aan het project deden 92 leerlingen mee uit de vier groepen zeven en acht, onder begeleiding van hun zeven leerkrachten en met de medewerking van niet minder dan 24 lokale bedrijven. Een aantal winkeliers, de koekjesfabriek, telers van kersen, zonnebloemen, een meelfabriek, agrarische bedrijven, waaronder glastuinbedrijven. De leerlingen verzorgden een presentatie van al deze leveranciers tijdens een bijzondere ‘Wereld Wijd Markt’. Er was beeldmateriaal, er waren door de leerlingen informatiefolders gemaakt en er waren proeverijen.

Aanpak aanpassen

Voor de presentatie was flinke belangstelling en de presentatoren kwamen diverse zaken tegen. Zoals bijvoorbeeld het effect van hun marketingaanpak. “Juf, we hebben appels gesneden en merkten dat er aan de kraam te weinig afname was. Toen hebben we besloten om de stukjes appel op een schaal bij de bezoekers rond te brengen. En nu gaat het heel hard”, zo laat een van de leerlingen juf Bernadette weten. “Dat is een goed idee. Maar goed dat je al zoveel appels hebt gesneden”, reageert zij goedkeurend.

Tekst en foto’s: Peter Vermeulen © Steenbergse Courant / KijkopSteenbergen.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de Steenbergse Courant