Afbeelding
zaterdag 6 juli 2019, 09:00

50 jaar ‘De Dintel’: de leden maken de vereniging

DINTELOORD – Het idee ontstond ruim 50 jaar geleden. Een mogelijkheid voor de gewone man om te kunnen varen met een eigen boot. Het resultaat is een perfect onderhouden jachthaven met 300 ligplaatsen. Vandaag organiseert De Dintel ter gelegenheid van het jubileum een Maritieme Braderie rond de jachthaven. Deze begint om 11:00 uur.

Het verhaal van watersportvereniging De Dintel is bij heel wat Dinteloorders bekend. Kees Langbroek, de plaatselijke fietsenmaker, zocht een geschikte plek om bootjes aan te leggen. Het Hoogheemraadschap wilde wel meewerken, maar alleen als er een watersportvereniging werd opgericht. Zo gebeurde het dat een aantal enthousiastelingen aan de slag ging. Met vaten en planken werd een aanlegsteiger gebouwd en watersportvereniging ‘De Dintel’ was een feit.Nu 50 jaar later telt de vereniging ruim 250 leden. “Het succes van de Dintel ligt hem in de samenwerking. De leden maken de vereniging en we houden de doelstelling van Kees Langbroek in ere” verklaart Jan-Eric Withagen, de voorzitter. “Wie hier lid wil worden weet dat hij, of zij, een aantal zaterdagen buiten het vaarseizoen bij de haven aan de slag moet. Dat kan zijn voor onderhoud aan gebouwen, het terrein, noem maar op.”

Samen werken

Om de juiste persoon bij de juiste klus te krijgen is een werkcommissie opgericht. Deze commissie regelt de planning en weet welk lid de kennis heeft die nodig is voor de klus. De technische commissie bereidt het werk voor en de werkmeester stuurt aan. “Er zijn duidelijke regels voor onze leden. Iedereen is medeverantwoordelijk voor het behoud van de jachthaven. Je verzorgt je eigen steiger. En je zorgt dat je boot goed onderhouden is” licht Jan-Eric de regels voor de leden toe. “We werken samen. Zo leer je elkaar veel beter kennen dan in een commerciële haven. De vereniging is eigenaar van de jachthaven. De betrokkenheid onder de leden is groot.” Dat blijkt onder andere uit de verzorgde indruk die de haven maakt, alles is netjes, ja, ook het toiletgebouw. In de clubruimte herinnert een grote collage aan tal van bijzondere momenten.

Wie eenmaal lid is raakt besmet

Het clubhuis is het middelpunt van de haven. Op het terras is het prima toeven. Het uitzicht over de jachthaven en het achterliggende water is een lust voor het oog. Hoewel er veel bedrijvigheid is lijkt het erg rustig. Havenmeester Willy van Aart heeft de zaken goed onder controle. Vanaf het terras, genietend van een kop koffie, vertelt ze over haar passie: De Dintel. Want hoewel ze samen met haar echtgenoot geniet van een paar weken met de boot erop uit, is ze in het seizoen dagelijks aanwezig op de jachthaven. Ze is hét aanspreekpunt voor leden en passanten. Ze weet welke boot van wie is en is betrokken bij iedereen. “We zijn 36 jaar geleden lid geworden. Via familie kwamen we in aanraking met de watersportvereniging. Nu is zo ongeveer de hele familie lid. Als je eenmaal bij de club bent, raak je besmet met het virus.” vertelt ze enthousiast. “Ons oudste lid is 90 jaar, hij is samen met nog 3 anderen lid van het eerste uur” vult Jan-Eric aan. “Een van deze leden vaart nog steeds.”

Een maritieme braderie voor iedereen

Een 50-jarig jubileum laat je niet zomaar voorbij gaan. Daarom organiseert de watersportvereniging 6 juli een maritieme braderie. Alles staat in het teken van watersport. Er worden demonstraties gegeven en Manuela, twee jaar gelden deelnemer aan ‘Heel Holland bakt’ demonstreert hoe je brood kunt bakken op de barbecue. Een flink aantal gespecialiseerde lokale bedrijven zullen zeker aanwezig zijn. De braderie begint om 11 uur en is voor iedereen vrij toegankelijk.

Foto’s: Jan de Langen © Steenbergse Courant
De historische foto’s zijn beschikbaar gesteld door  WSV De Dintel

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de Steenbergse Courant